Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα σεμιναρίου διακονίας ασθενών 31/3/2019

Στη γεμάτη αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 και ώρα 6 μ.μ. – 8 μ.μ. το σεμινάριο εθελοντικής διακονίας νοσηλευομένων ασθενών.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν:

α. Ο Εντιμώτατος κύριος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ, Ογκολόγος-Παθολόγος, Διοικητής 2ης Υ.Π.Ε. Πειραιώς & Νήσων Αιγαίου, τ. Διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», με θέμα: «Εθελοντισμός σε θέματα υγείας». Αναφέρθηκε στα εξής:
«Φιλανθρωπία, αλληλεγγύη, συμπαράσταση, πολλές φορές εί-ναι οι εκδηλώσεις συμπόνιας και ανιδιοτελούς προσφοράς. Αυτό που διαφοροποιεί την παράδοση της ορθοδοξίας, δεν είναι ο ακτιβισμός, αλλά είναι το γεγονός ότι πέρα από την ατέλεια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων -εκεί που τερματίζει ο ανθρωπισμός- υπάρχει η σχέση προσώπων. Μια οριζόντια σχέση που τελειούται με την επίκληση προς τα άνω, στην Αγία Τριάδα. Με την προσευχή. Υγεία δεν είναι η απουσία ασθενείας και η  ίαση θεάται μέσα στην Ορθοδοξία ως αγά-πης ολοκληρία».

β. Ο Εντιμώτατος κύριος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΓΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ, Επισμηναγός-Ιατρός Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, με θέμα: «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και παροχή Πρώτων Βοηθειών σε διάφορες μορφές τραυματισμού».
Σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι: «Οι Πρώτες Βοήθειες είναι κεφαλαιώδους σημασίας στην αντιμετώπιση ενός οξέος προβλήματος του συνανθρώπου μας. Με αυτές μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα μια απειλητική δια τη ζωή κατάσταση, όπως πχ μια μεγάλη ή ακατάσχετη εξωτερική αιμορραγία ή στη χειρότερη να δοθεί μια υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών του θύματος ενός τραυματισμού έως ότου καταφτάσει εξειδικευμένη βοήθεια από υγειονομικό προσωπικό. Κεφαλαιώδους σημασίας στις Πρώτες Βοήθειες είναι η εξασφάλιση της προσωπικής ατομικής ασφάλειας αυτού που πρόκειται να τις παράσχει, ιδίως σε δυναμικό και εξελισσόμενο-ασταθές περιβάλλον, καθώς είναι πολύ πιθανός ο τραυματισμός ή ακόμη και η απώλεια της ζωής του διασώστη σε αντίθετη περίπτωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο άμεσος έλεγχος μιας εξωτερικής αιμορραγίας και η παροχή βασικής καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με ρυθμό 2 εμφυσήσεις-30 θωρακικές συμπιέσεις είναι θεμελιώδη κεφάλαια των Πρώτων Βοηθειών. Τέλος με την έναρξη παροχής τους, είναι σκόπιμο και αναγκαίο ο διασώστης να μεριμνήσει δια την κλήση εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού (ΕΚΑΒ) ώστε αυτό να καταφτάσει στον τόπο του συμβάντος και να αναλάβει την παροχή προκεχωρημένης υποστήριξης του τραυματία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη και αναγκαία, μεριμνώντας δια τη διακομιδή του στο καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό».

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στο ακροατήριο σχετικά περιστατικά από την πολύχρονη εμπειρία του, ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κύριος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΙΚΟΥΛΗΣ, Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Στο σεμινάριο μας τίμησαν με την ευγενική παρουσία τους οι Ελλογιμώτατοι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ ο κύριος ΞΙΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και η κυρία ΚΟΛΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ.

Ευχαριστούμε όλους, όσους προσήλθαν και συνέβαλλαν στην καλή διεξαγωγή του Σεμιναρίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως