Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα σεμιναρίου για τον γυναικολογικό καρκίνο

Με επιτυχία και αυξημένη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019 και τις ώρες  6 μ.μ.–8 μ.μ. το Σεμινάριο Εθελοντικής Διακονίας Νοσηλευομένων Ασθενών, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Περικλής Παναγόπουλος της Γ΄ Γυναικολογικής-Μαιευτικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου και ο Αξιότιμος Πανεπιστημιακός Υπότροφος του ΕΚΠΑ Δρ. κ. Βασίλειος Περγαλιώτης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, οι οποίοι με επιστημονική κατοχύρωση, με σαφήνεια και απόλυτα κατανοητό τρόπο ανέπτυξαν στο ακροατήριο το θέμα «Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου – Διατήρηση γονιμότητας μετά τον καρκίνο».

Κατά τις εισηγήσεις τονίστηκε η μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης -όπως συμβαίνει με την πρωτοπόρο παρούσα δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου- η οποία συντελεί αφενός μεν στην αποφυγή πιθανών μελλοντικών προβλημάτων υγείας  και αφετέρου στην διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα ιάσιμα στάδια και κατά συνέπεια στην μείωση του δείκτη θνησιμότητας.

Το γνωστό test Παπανικολάου εξακολουθεί να παραμένει σταθερά μέχρι σήμερα η μοναδική ίσως εξέταση για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό 30% κάνει το test Παπανικολάου. Εξ άλλου όσον αφορά στη Μαστογραφία, οι ομιλητές επεσήμαναν, ότι εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου -στις οποίες χρειάζεται ο έλεγχος να γίνεται σε νεώτερες ηλικίες- στις υπόλοιπες ομάδες είναι ανάγκη να πραγματοποιείται μετά τα 40 έτη.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο, που κράτησε πάνω από μισή ώρα, η οποία συνεχίστηκε και σε προσωπικό επίπεδο με τους καθηγητές μετά το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Ασπρολούπος Προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Υπεύθυνος του Σεμιναρίου ευχαρίστησε τους κ.κ. Καθηγητές εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρου και επέδωσε σε αυτούς δώρα -βιβλία- ως αντίδωρα ευχαριστίας για την εθελοντική προσφορά τους στο Σεμινάριο Εθελοντικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Το επόμενο Σεμινάριο θα λάβει χώρα την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως