Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Η πανήγυρις της Αγ. Αικατερίνης Ιλίου

Στον πανηγυρίζοντα Iερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Ιλίου χοροστάτησε στον Εσπερινό και τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του σκιαγράφησε την προσωπικότητα του πλούσιου νέου, όπως αυτή παρουσιάζεται στην παραβολή του Ευαγγελιστή Λούκα. Ο πλούσιος, νάρκισσος νέος με περιπαικτικό ύφος πλησιάζει τον Ιησού και τον ρωτάει τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει την αιώνια ζωή. Ο Ιησούς, που γνωρίζει τα κίνητρα του και το χαρακτήρα του, δεν τον αποπαίρνει αλλά στηλιτεύει την στείρα θρησκευτική τυπικότητα στην οποία ζει ο πλούσιος νέος και του προτείνει για να γίνει τέλειος να πουλήσει την περιουσία του να την μοιράσει στους φτωχούς και να τον ακολουθήσει: «εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι». Ο πλούσιος νέος είναι εγκλωβισμένος στη στείρα θρησκευτική τυπικότητα και δεν μπορεί, δεν είναι έτοιμος, να υπερβεί τον εαυτό  του και τις δυνάμεις του και να ακολουθήσει τον δρόμο που του προτείνει ο Ιησούς που οδηγεί στην ολοκλήρωση και την σωτηρία.

Ό,τι, όμως, δεν κατάφερε να κάνει ο πλούσιος νέος της περικοπής το έκανε η πλούσια νέα, η Αγία Αικατερίνη. Αν και η Αγία υπήρξε νέα, πλούσια και με πολλές κοσμικές γνώσεις και μόρφωση, εντούτοις όλα αυτά δεν την ικανοποιούσαν και γρήγορα έκανε την υπέρβαση και ακολούθησε τον Χριστό, όχι με στείρα θρησκευτικότητα αλλά με ουσιαστικό και βαθύ τρόπο, και γι αυτό οδηγήθηκε στην ολοκλήρωση και την σωτηρία της.

Λίγο προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολουπο, τους παρισταμένους ιερείς, τους εφημερίους και το προσωπικό του ναού και ευχήθηκε σε όλους και ιδιαίτερα σε όσες γιορτάζουν χρόνια πολλά και ευλογημένα.