Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Πανηγύρισε η ενορία Αγ. Αικατερίνης Ιλίου

Πανηγυρικά τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Mεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, στην Μητρόπολη Ιλίου στον ενοριακό ναό επ’ ονόματι της Αγίας, στο Ίλιον.

Στον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πλαισιομένος από ιερείς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας αλλά και των γύρω Μητροπόλεων, καθώς επίσης και με τη συμμετοχή πολλών ευλαβών ενοριτών και εκπροσώπων των τοπικών θεσμικών φορέων και οργανώσεων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αθηναγόρας ευλόγησε τή σύναξη των πιστών, που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, αναφέροντας σε όλους το παράδειγμα αφοσιώσεως της Αγίας Αικατερίνης προς τον Χριστό, και ευχήθηκε να είναι η Αγία ακοίμητος βοηθός και προστάτης της πατρίδος μας και να πρεσβεύει ώστε ο Θεός να μας χαρίζει δύναμη και φρόνηση.

Την Αγ. Αικατερίνη, είπε ο  Σεβασμιώτατος, την χαρακτηρίζουμε «πάνσοφο». Είναι γνωστό ότι Πάνσοφος είναι μόνο ο Θεός. Όμως η Αγία, ανέφερε χαρακτηριστικά,  είχε όχι μόνο την κατά άνθρωπον, αλλά κυρίως την κατά «Θεόν σοφία». Είχε την καρδιά της ανοιχτή στη Χάρη του Αγ. Πνεύματος, που χαρίζει αυτήν την σοφία και αυτήν την «άνωθεν σοφία». Στη συνέχεια ομίλησε για την σοφία της Αγίας Αικατερίνης και για τον τρόπο με τον οποίο κατετρόπωσε τους σοφούς και δεινούς ρήτορες της εποχής της, ομολογώντας το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού και διαλύοντας όλα εκείνα τα νέφη των αιρετικών δοξασιών των ισχυρών της εποχής αυτής. Ακόμη αναφέρθηκε στις μεγάλες αρετές της αγίας Αικατερίνης και ιδιαίτερα στα χαρίσματα της σεμνότητος και της παρθενίας και κατέληξε λέγοντας πως η Αγία Αικατερίνη μας ελέγχει ευεργετικά σήμερα, με την σοφία της, με την παρθενία της και τις αρετές της.

Κατά την απόλυση, προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Ιλίου, πανοσ. Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την παρουσία του στην πανήγυρη, την έμπρακτη αγάπη και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την πνευματική πρόοδο της ενορίας.

Εκ του Ιερού Ναού