Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Έναρξη Γ' κύκλου σεμιναρίων εθελοντικής διακονίας

Ξεκίνησε ο Γ’ κύκλος (2017-2018) του Εκπαιδευτικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου με θέμα «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ».

Το πρόγραμμα αποτελείται τόσο από θεωρητικά μαθήματα όσο και από Πρακτικά Φροντιστήρια. Στόχος του προγράμματος είναι:

  1. Η ενημέρωση του ατόμου, της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος του καρκινοπαθούς (σχολείο, δουλειά ευρύτερη κοινωνία) για τη διαταραχή, τη φύση, τα αίτια της, την πορεία και την πρόγνωση της νόσου
  2. Η Ενδυνάμωση και ενίσχυση των δεξιοτήτων επικοινωνίας της οικογένειας με στόχο την μείωση του άγχους και την βελτίωση των σχέσεων των μελών της
  3. Η Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του ατόμου που παρουσιάζει την διαταραχή
  4. Η Δημιουργία υποστηρικτικού δικτύου της οικογένειας και του ατόμου με στόχο την επίλυση των ψυχολογικών προβλημάτων που προκύπτουν και
  5. Η ανάπτυξη των τεχνικών διαχείρισης του Άγχος-Stress.

Το εισαγωγικό μάθημα του Γ’ Εκπαιδευτικού προγράμματος τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του εξέφρασε αρχικά τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς όλους τους παρευρισκομένους, για την έμπρακτη και συνεπή αγάπη που επιδεικνύουν στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου.

Στη συνέχεια συνεχάρη τους συνεργάτες του και υπεύθυνους του Εκπαιδευτικού προγράμματος πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπο πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου και πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδόσιο Μανώλη για τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που έχουν καταβάλλει ώστε αυτά τα τρία χρόνια η λειτουργία του επιμορφωτικού προγράμματος να είναι άψογη και ουσιαστική.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου με τη Σιβιτανίδειο Σχολή, εκφράζοντας τη χαρά του και ευχαριστώντας την Γενική Διευθύντρια της Σχολής κ. Ουρανία Καλαντζή καθώς επίσης και τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Κοτονιά, αφενός, για την ειλικρινή υποστήριξη και την αμέριστη αλληλεγγύη τους στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφετέρου, για την ουσιαστική και εξαιρετική συνεργασία τους με τον π. θεοδόσιο, ο οποίος αποτελεί μέλος του εκπαιδευτικού δυναμικού της Σχολής τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τέλος ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές, όλους τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, για την πολύτιμη προσφορά και συνεισφορά τους στις καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, και που μοναδικό στόχο έχουν την ανακούφιση, ενίσχυση, ενημέρωση, πρόληψη και ψυχοκοινωνική στήριξη τόσο των ογκολογικών ασθενών όσο και των φροντιστών τους.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς όλους τους παρευρισκομένους να έχουν την ευλογία του Θεού στη διάρκεια των εργασιών του προγράμματος τονίζοντας καταληκτικά ότι τέτοιες προσπάθειες είναι απαραίτητες γιατί μπορούν να προσφέρουν μία όαση χαράς και πνευματικής αναγέννησης, στήριξης και ελπίδας στους ταλαιπωρημένους από την ασθένεια συνανθρώπους μας.

Στο πρώτο μάθημα του Γ’ Εκπαιδευτικού κύκλου αναπτύχθηκε από την Σγο (ΑΒΜΕ) κ. Παρασκευή Μεϊντάνη, ο σχεδιασμός και ο συντονισμός των βιωματικών εργαστηρίων του Γ’ Εκπαιδευτικού Προγράμματος που αφορούν την ψυχοεκπαίδευση των ογκολογικών ασθενών και των φροντιστών τους. Η κ. Μεϊντάνη εργάζεται στην Ψυχιατρική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία, και έχει εξειδικευθεί με μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, (Dipl.) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, και την Ψυχαναλυτική Συμβουλευτική. Έχει επιπλέον εξιδείκευση  στην Ψυχοεκπαίδευση-Συμπεριφορική θεραπεία Οικογένειας(ΕΠΙΨΥ) και την Ομαδική Αναλυτική Θεραπεία «Hope in Group Analysis». Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια «Εργαστηρίων Εκπαίδευσης Αποτελεσματικού Γονέα» Τακτικό Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, Εισηγήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειδικευομένων Ψυχιατρικής κλινικής 251 ΓΝΑ και Εκπαιδεύτρια μαθημάτων ΣΔΙΕΠ (Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών (Σ.ΔΙ.ΕΠ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η δεύτερη ομιλήτρια ήταν η κ. Σκαλιστήρα Μαρία, MD,PhD Επιμελήτρια Α’ -ΕΣΥ- Αναισθησιολόγος – Αλγολόγος, η οποία ανέπτυξε σε βάθος τη Σύγχρονη Φαρμακευτική αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου.
Οι συντονιστές του προγράμματος έδωσαν τον λόγο στην πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», κυρία Ζωή Γραμμάτογλου, η οποία παρουσίασε τη δράση και τον ρόλο του συλλόγου σχετικά με την σημασία της συναισθηματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης προς τους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την συνεισφορά που έχει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ογκολογική φροντίδα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κυρίου Ευθύμιου Γκότση, προέδρου της Εταιρείας «ΦΟΙΝΙΚΑΣ», Κλινικού Διαιτολόγου, Αξιωματικού του Υγειονομικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού και Διευθυντή του Διαιτολογικού Τμήματος 401 ΓΣΝΑ, με εκπαίδευση στην Προληπτική Ιατρική. Ο κύριος Γκότσης αναφέρθηκε πως κύρια αποστολή της εταιρείας «ΦΟΙΝΙΚΑΣ», είναι η διατροφική υποστήριξη ογκολογικών ασθενών από ειδικούς επιστήμονες και η ανάληψη δράσεων ενημέρωσης –εκπαίδευσης και αρωγής των ασθενών αυτών με την εφαρμογή επιστημονικού πρωτοκόλλου διατροφικής υποστήριξης και με την διενέργεια εξειδικευμένων μετρήσεων με σύγχρονο Νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακολούθησαν επιπλέον εκπαιδευτές συνάδελφοι και συνοδοιπόροι του π. Θεοδοσίου στο εκπαιδευτικό έργο του στην ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ. Επίσης στο πρόγραμμα συμμετείχαν και σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως π.χ. «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ» και «ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ» οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του καθηγητού τους π. Θεοδοσίου, καθώς επίσης και σπουδαστές προηγουμένων ετών ευδοκίμως αποφοιτήσαντες από τη Σχολή και οι οποίοι μέσα από τις πολυάριθμες και καίριες ερωτήσεις που έθεσαν μετά, επιβεβαίωσαν την αίσθησή μας ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη επιθυμία να λάβουν ουσιαστική, κατάλληλη και επαρκή πληροφόρηση για την καίρια αντιμετώπιση των ογκολογικών ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μας.

Μετά το πέρας των Εισηγήσεων, δόθηκε χρόνος στους παρευρισκόμενους να θέσουν ερωτήσεις στους Εισηγητές επί θεμάτων σχετικά με τα οποία επιθυμούσαν διευκρινίσεις, στις οποίες οι Εισηγητές απάντησαν πρόθυμα. Στους παρευρισκόμενους δόθηκε, επίσης, χρόνος για να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες ήταν ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως
Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Ιλίου.

Αρχ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης (ΒSc MA PgD PhD)
Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας
Επιστημονικός Συνεργάτης Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου και 251 ΓΝΑ
Τακτικό Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Καθηγητής Μεταδ/μιας Εκπαίδευσης και Εξωτερικός Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ