Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα 4ου σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας ασθενών

Με επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στις 5.30 μ.μ. το τέταρτο επιμορφωτικό Σεμινάριο, του Β’ Εκπαιδευτικού κύκλου του προγράμματος  της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών Ασθενών» με ειδική θεματική ενότητα «Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις στην φροντίδα του Ογκολογικού ασθενούς».

Το εκπαιδευτικό μάθημα παρακολούθησαν ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, αλλά και νομικοί, καθώς επίσης σπουδαστές, φοιτητές και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενισχύσουν την γνώση τους σχετικά με  την προσέγγιση και την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του καρκίνου, οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο τίμησε με την παρουσία του και ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. και Σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. κος Νικόλαος Κωστόπουλος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια  υποστηρικτής και αρωγός, επαινώντας την εκπαιδευτική  αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κος Δημήτριος Σίμος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Επιστήμονας του στρες & προαγωγής της Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ο κος Σίμος, στο πρώτο μέρος της ενδιαφέρουσας ομιλίας του, έκανε αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα της ασθένειας, σε παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου καθώς και στα τρόφιμα ή συστατικά που δρουν τόσο επιβαρυντικά όσο και προστατευτικά στην εμφάνιση του καρκίνου.

Ο κος Σίμος ανέλυσε  τον  ρόλο του στρες σε συνάρτηση με τη διατροφή για την πρόληψη ή αντιμετώπιση του καρκίνου. Έμφαση δόθηκε στις διατροφικές συστάσεις που δίνονται από διεθνείς επιστημονικούς φορείς έρευνας για τον καρκίνο.

Η πρώτη προσέγγιση στο θέμα της Διατροφής και της σχέσης της με τον καρκίνο είναι ότι η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, καθώς πρόκειται για μια περίοδο που ο οργανισμός έχει αυξημένες και ειδικές απαιτήσεις. Όπως επίσης και ότι μερικές τροφές μπορούν να προστατέψουν ενάντια σε ορισμένα είδη καρκίνου. Με μία φυτική δίαιτα (φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και όσπρια) και φυσική άσκηση αποτελεί την  καλύτερη ασφάλεια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου, όπως επίσης καρδιακές ασθένειες και ο διαβήτης.

Τέθηκαν και απαντήθηκαν πολλές ερωτήσεις και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, γεγονός που απέδειξε και το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην ζωή του ογκολογικού ασθενούς.

Το επόμενο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Οι υπεύθυνοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος