Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανήγυρις και χειροτονία στην Παλατιανή Ιλίου

Ένα νέο πρεσβύτερο χειροτόνησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων​.

Ο κ. Αθηναγόρας στην ομιλία του κάλεσε τον νεοχειροτονούμενο π. Γεώργιο να κρατήσει αυτή την σημαντική ημέρα της ζωής του, στην καρδιά του. «Κράτησε αυτή την ημέρα της Παναγίας μέσα στην καρδιά σου. Εκεί μέσα στην καρδιά σου, άφησε να λαλήσει ο Θεός, έτσι όπως λάλησε στην καρδιά της Παναγίας. Άνοιξε την και κάνε την δοχείο χωρητικό, όπως η Παναγία έκανε την καρδιά της δοχείο δεκτικό του Αγίου Πνεύματος και δοχείο χωρητικό του Υιού και Λόγου του Θεού».

Λίγο νωρίτερα, παίρνοντας αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα και τους συμβολισμούς της Παναγίας στην Παλαιά Διαθήκη, ανέφερε ότι «Μέσα στο ιερό, στην καινούρια σκηνή του μαρτυρίου, θα βρεις το Ευαγγέλιο τη νέα διαθήκη που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους με την Σάρκωση του Υιού και Λόγου. Αυτήν θα καλείσαι να μεταδόσεις πλέον στους ανθρώπους της ενορίας που θα διακονήσεις. Όμως εκτός από τις πλάκες της Διαθήκης, η σκηνή του μαρτυρίου είχε την στάμνα που περιείχε το μάννα, την τροφή που έστελνε ο Θεός στον λαό του για να τραφεί να τον ενδυναμώσει και να μην παρεκλίνει της πορείας του. Το μάννα έγινε δείπνο για την σωτηρία του λαού. Έτσι κι εσύ πάνω στην Αγία Τράπεζα θα ιερουργείς το Μυστήριο της Βασιλείας του Θεού και θα μετατρέπεις το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον».

Ο κ. Αθηναγόρας ευχήθηκε στο νέο ιερέα λίγο πριν λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης «ποίμαινε τον λαό του Θεού, δίδασκε, προσευχήσου, λειτούργει και μοίραζε τα Δώρα της αθανασίας. Ο Θεός με την Σάρκωσή Του μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε το μυστήριο της Βασιλείας Του, ωσότου ο ίδιος έρθει και βρει τον καθέναν από εμάς και μας εισαγάγει στην Βασιλεία Του.​

Ρεπορτάζ και βίντεο: Σπύρος Παπαγεωργίου
Φωτορεπορτάζ: Κωνσταντίνος Γκλιάνας