Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα 7ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας ασθενών

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο Εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης Ιλίου.

Ακολούθησε το κεντρικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου όπου οι προσκεκλημένοι εισηγητές, έγκριτοι επιστήμονες με εμπειρία στον χώρο της ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας, έθιξαν την σχέση του κοινωνικού, φυσικού και βιολογικού περιβάλλοντος με τον ογκολογικό άρρωστο. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ψυχολογική και ολιστική προσέγγιση του καρκίνου αναφέροντας ότι ο καρκίνος είναι µια ασθένεια η οποία φέρεται να έχει ως αίτια ψυχοσωµατικούς, γονιδιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνεπώς για την αντιµετώπιση της ασθένειας απαραίτητη κρίνεται η παρέµβαση της διεπιστηµονικής οµάδας. Στη διεπιστηµονική οµάδα θα πρέπει να συµµετέχουν όχι µόνο γιατροί αλλά ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και εξειδικευμένοι κληρικοί που θα ασχοληθούν µε τη νόσο του καρκίνου όχι µόνο στην ιατρική αλλά και στην ψυχοκοινωνική της διάσταση. Με την καθιέρωση της διεπιστηµονικής οµάδας δίνεται προτεραιότητα στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρµογή του ολιστικής προσέγγισης της υγείας στην πρόληψη και περίθαλψη είναι η πιο αποτελεσµατική µέθοδος που απαιτεί την αναθεώρηση παλιότερων τάσεων όπως το βιοϊατρικό µοντέλο και την επικέντρωση στην πρόσληψη προσωπικού ποικίλων ειδικοτήτων έτσι ώστε να υπάρξει µια πιο σφαιρική αντίληψη της υγείας. Η πρόληψη και διατήρηση της υγείας των καρκινοπαθών προσδιορίζεται καλύτερα µέσα από την ολιστική προσέγγιση που αντιµετωπίζει την νόσο του καρκίνου όχι µόνο ως µια διαταραχή της ισορροπίας της λειτουργίας του ανθρώπινου σώµατος αλλά ως απόρροια των αλληλεπιδράσεων του ατόµου µε το κοινωνικό, βιολογικό και φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην αναγγελία µιας διάγνωσης καρκίνου σε έναν ασθενή αναφέροντας ότι αποτελεί ένα σύνθετο ψυχολογικό δεδομένο και ταυτόχρονα ένα ηθικό δίληµµα για τον θεράποντα ιατρό. Για τον λόγο αυτό η εµπιστοσύνη από το ιατρικό προσωπικό προς τους ασθενείς λόγω των ικανοτήτων και της πραγµατογνωµοσύνης τους, ο σεβασμός προς το πρόσωπο του ασθενούς, παράλληλα µε την ανάπτυξη µιας µοναδικής ανθρώπινης σχέσης µε τον ογκολογικό  ασθενή τους, µπορούν να κερδίσουν την εκτίµησή τους και να τους δώσουν το αίσθηµα ασφάλειας που χρειάζονται όταν αισθάνονται ότι ζωή τους απειλείται. Τέλος ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Αλεβιζόπουλος ανέφερε ότι ο εθελοντισμός και η παρουσία του εθελοντή δίπλα στον ογκολογικό άρρωστο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τρόπο αντιµετώπισης της ασθένειας, ο οποίος σε συνδυασμό με την στήριξη που δίδεται από την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους αποτελεί έναν πολύ σηµαντικό παράγοντα στο να ξεπεράσει ο καρκινοπαθής τον καρκίνο και από παθολογικής αλλά και από ψυχολογικής απόψεως. Το ενδιαφέρον σημείο της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι ότι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο µέσω της συµµετοχής τους στην εθελοντική διακονία άλλων καρκινοπαθών, αντλούν δύναµη και ενέργεια. Υπάρχουν ογκολογικοί ασθενείς οι οποίοι αφού αναρρώσουν έχουν την ανάγκη να κάνουν ανατροφοδότηση των όσων πήραν από τη στήριξη του περιβάλλοντός τους και των ειδικών συµµετέχοντας εθελοντικά προγράµµατα κατά του καρκίνου. Πηγαίνουν στα νοσοκοµεία και προσπαθούν να εµψυχώσουν, να µετριάσουν τους φόβους και τις ανησυχίες άλλων ογκολογικών ασθενών.Αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα για όλους. Ένας καρκινοπαθής που επιλέγει να ασχοληθεί µε τον εθελοντισµό σηµαίνει ότι έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, έχει συνειδητοποιήσει την αξία της ζωής και επιθυµεί από τη θέση του αδύναµου στην οποία βρισκόταν να περάσει στη θέση του δυνατού και παρέχει στήριξη και θετική σκέψη στον ασθενή που περιμένει και προσδοκά την ελπίδα.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν (με την σειρά που μίλησαν):

Γεώργιος Αλεβιζόπουλος. Καθηγητής ψυχικής Υγείας & Επιστημών Συμπεριφοράς του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΚΨΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Καθηγητής και Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΓΟΝΚ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».

Θέμα ανάπτυξης: Η ψυχική Υγεία στην ποιότητα ζωής του ογκολογικού ασθενούς. Μια ολιστική προσέγγιση.

Μαριαντίνα Θεοδωροπούλου. Ψυχολόγος. Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου καθώς επίσης και για τον ρόλο του ειδικού στην ψυχολογική υποστήριξη του καρκινοπαθή.

Συμπερασματικά αναφέρθηκε ότι η ολιστική αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς περιλαμβάνει την υποστήριξη των φροντιστών, την πνευματική βοήθεια καθώς επίσης και την συμπαράσταση στην περίοδο του πένθους. Αναφέρθηκε δε, ότι η ολιστική προσέγγιση του ογκολογικού αρρώστου σημαίνει στήριξη συνολικά του ασθενούς, ώστε λαμβάνοντας την κατάλληλη ψυχοκοινωνική και πνευματική φροντίδα σε συνδυασμό με τη κατάλληλη διαχείριση του πόνου και των άλλων συνοδών συμπτωμάτων. Η ποιότητα ενηµέρωσης της ασθενούς µε καρκίνο από το θεράποντα ιατρό επηρεάζει σηµαντικά την εξέλιξη της αντιµετώπισης της νόσου. Η ορθή και ειλικρινής κατά περίπτωση πληροφόρηση, ανάλογα µε τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του αρρώστου δηµιουργεί µια σχέση εµπιστοσύνης µε το γιατρό, απαραίτητη για την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας για την όσο το δυνατό επιτυχέστερη άρση των προβληµάτων που βιώνει ο καρκινοπαθής.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν και σπουδαστές των ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου σχολής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του π. Θεοδοσίου ο οποίος ως γνωστόν διδάσκει ως καθηγητής ιατρικών ειδικοτήτων στην συγκεκριμένη σχολή τα τελευταία 7 χρόνια. Οι σπουδαστές έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον στην πρόσκληση του π. Θεοδοσίου επιθυμώντας να εμπλουτίσουν την γνώση τους σχετικά με την ψυχολογική στήριξη του ογκολογικού ασθενούς.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος

αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης-Ιλίου.

αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης
Πτυχιούχος Κλινικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας.
Νοσοκομειακός Εφημέριος Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου "Οι Άγιοι Ανάργυροι".

 

Το επόμενο σεμινάριο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαίου 2016 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον στις 5μ.μ

Απογευματινές ώρες  17.00- 20.00 μ.μ.

1. Ομιλητής: αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος.
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως,
Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου.

Θέμα ανάπτυξης: Η σχέση του Εθελοντή με τον Ιερέα.

2. Ομιλητής: αρχιμ. π. Θεοδόσιος Μανώλης. Πτυχιούχος Βιοϊατρικής Κλινικής Έρευνας, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ποιμαντική Θεολογία και την Βιοηθική του Μεταστατικού καρκίνου.

Θέμα ανάπτυξης: Ηθικές και δεοντολογικές αναφορές στην Εθελοντική διακονία του ογκολογικού ασθενούς.