Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα 6ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου διακονίας ασθενών

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης Ιλίου.

Ακολούθησε το κεντρικό πρόγραμμα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου όπου οι προσκεκλημένοι εισηγητές, έγκριτοι επιστήμονες με εμπειρία στον χώρο της νοσηλευτικής και νοσοκομειακής φροντίδας, έθιξαν διαφορετικές όψεις της προβληματικής σχετικά με τις δράσεις και τις δυσκολίες στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, εστιάζοντας στην ανάδειξη των «καλών πρακτικών», αλλά και στη σημασία των συνεργασιών και της συμπληρωματικότητας των υπηρεσιών του νοσοκομείου όχι μόνο στην ψυχοσωματική στήριξη και ενίσχυση των ογκολογικών αρρώστων αλλά και των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν (με την σειρά που μίλησαν):

Αικατερίνη Παπαγιαννοπούλου. ΠΕ Νοσηλεύτρια. Τομεάρχης Εργαστηριακού Τομέα Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος και Υποψήφια Διδάκτωρ.

Θέμα ανάπτυξης: Διαχείριση Συναισθημάτων ατόμων που παρέχουν εθελοντική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς.

Βασίλειος Μπούνταλης. Κοινωνικός Λειτουργός. Διευθυντής κοινωνικής υπηρεσίας Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Θέμα ανάπτυξης: Τεχνικές προσέγγισης ανά τύπο καρκίνου. Ερευνητική Αξιολόγηση του προγράμματος.

Την ημερίδα, παρακολούθησαν όπως κάθε φορά περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες και το ενδιαφέρον του κοινού διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι την λήξη του εκπαιδευτικού μαθήματος. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο, όπως και τις προηγούμενες φορές, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές τοποθετήσεις και έγιναν πολλές και σημαντικές ερωτήσεις από τους εκπαιδευόμενους.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις για τις ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του καρκίνου καθώς επίσης και για τον ρόλο του ειδικού στην ψυχολογική υποστήριξη του καρκινοπαθή.

Συμπερασματικά αναφέρθηκε ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι δυνατή από διάφορους φορείς, με την προϋπόθεση να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων στην φροντίδα του ασθενούς. Η κοινωνική ζωή, η εμφάνιση του ασθενούς, και ο τρόπος προσέγγισης του ογκολογικού ασθενούς είναι ζητήματα που από την αρχή της διάγνωσης θα πρέπει να τεθούν στον ασθενή και το περιβάλλον του για την καλύτερη διαχείρισή τους και την καλύτερη αντιμετώπιση της όποιας μορφής καρκίνου.

Το επόμενο σεμινάριο του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον στις 5μ.μ.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος:

αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος
Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης-Ιλίου.

αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης
Πτυχιούχος Κλινικής Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας.
Νοσοκομειακός Εφημέριος Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου "Οι Άγιοι Ανάργυροι".