Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Συμπεράσματα 5ου σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας ασθενών

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ι.Ν. Αγ. Αικατερίνης στο Ίλιον, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 14 Φεβρουαρίου 2016, το 5ο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, με θέμα «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών».

Το σεμινάριο διοργανώνεται με την στήριξη, την ευλογία και την ενίσχυση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου. Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα στόχο έχει την πληροφόρηση την ευαισθητοποίηση και κυρίως την κατάλληλη εκπαίδευση στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και βοήθειας στους έχοντας ανάγκη ογκολογικούς ασθενείς. Καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση να παρακολουθήσουν σε «video» αναγνωρισμένα πρωτόκολλα ογκολογικής φροντίδας έτσι όπως αυτά εφαρμόζονται διεθνώς από τις αντίστοιχες εθελοντικές οργανώσεις των εξειδικευμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Έτσι η συζήτηση επεκτάθηκε και πέραν του προγραμματισμένου ωραρίου, αφού υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος Παθολόγος-Ογκολόγος Διευθυντής Α’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Το θέμα που ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέπτυξε ήταν η «προσφορά του Εθελοντή στην Ογκολογική Κλινική. Προσέγγιση από την πλευρά του κλινικού ιατρού». Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέπτυξε την σημασία και τον ρόλο του εθελοντισμού στην ογκολογία, αναλύοντας την βοήθεια που μπορούν οι εθελοντές να προσφέρουν στους ογκολογικούς ασθενείς πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της αντινεοπλασματικής θεραπείας. Ο ομιλητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι στατικές μελέτες καταγράφουν 4.620 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε μέρα εκ των οποίων οι 1630 να καταλήγουν. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο το γεγονός αυτό καθιστά τον Εθελοντισμό μια πολύ σημαντική παρέμβαση για την βοήθεια των ασθενών αυτών αφενός γιατί καλλιεργεί τον αλτρουισμό και τις ανθρωπιστικές αξίες, αφετέρου γιατί αποτελεί και την κινητήρια δύναμη για την καλλιέργεια καινοτόμων προσπαθειών στον χώρο της υγείας. Ο κ. θεοδωρόπουλος τελείωσε την ομιλία του με έναν πολύ ωραίο ποίημα του Γ. Ρίτσου, με τίτλο «Βρες Χρόνο» το οποίο σχετίζεται με την διακονία του εθελοντή στο νοσοκομείο και σας το παραθέτουμε׃

«Βρες χρόνο για δουλειά-αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη-αυτή είναι η πηγή της δύναμης.
Βρες χρόνο για παιχνίδι-αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.
Βρες χρόνο να είσαι φιλικός-αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα-αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τα αστέρια.
Βρες χρόνο να αγαπάς και να αγαπιέσαι-αυτό είναι το προνόμιο των θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου-είναι πολύ σύντομη η μέρα για να είσαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς-αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί-για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος».

Ο δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, ειδικευόμενος καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο». Ο κ. Ζακυνθινός παρουσίασε το θέμα «Η σημασία της πρόληψης στην Ογκολογία Τύποι καρκίνου και πρόληψη τους». Ο κ. Ζακυνθινός ανέφερε ότι η πρόληψη εστιάζεται σε τρείς τομείς τον Πρωτογενή, τον Δευτερογενή και τον τριτογενή οι οποίοι και αντιστοιχούν στον τρόπο ζωής, τη στάση ζωής και την ανάγκη του κάθε ανθρώπου, κάνοντας σαφές ότι η πρωτογενής πρόληψη είναι μια Ενσυνείδητη δράση. Αναφερόμενος στη δευτερογενή πρόληψη επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου και του προγραμματισμένου ετήσιου ιατρικού ελέγχου, τονίζοντας ότι η δευτερογενής πρόληψη σήμερα είναι στα χέρια της επιστήμης, καθοδηγείται από γιατρό και συνοδεύεται από κλινική εξέταση. Στο κομμάτι της Δευτερογενούς πρόληψης ο ομιλητής επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως είναι καρκίνος μαστού,ο καρκίνος του προστάτη,ο καρκίνος του παχέος εντέρου,ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας,ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας και ο καρκίνος του στομάχου. Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε ότι στο σημείο της Δευτερογενούς πρόληψης η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου επιφέρει συντηρητικότερες εγχειρήσεις, ελαφρότερη χημειοθεραπεία, ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στην οικογένεια, ταχύτερη επάνοδο στην εργασία, μεγαλύτερη επιβίωση και το κυριότερο καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο τρίτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτριος Αμπαζής, ειδικευόμενος πνευμονολόγος στην πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Ο κ. Αμπαζής παρουσίασε το θέμα «Η σημασία της πρόληψης στην Ογκολογία. Ο ρόλος του Εθελοντή δίπλα στον ασθενή με καρκίνο του Αναπνευστικού Συστήματος». Ο κ. Αμπαζής τόνισε ότι ο Εθελοντισμός δεν έχει όρια και περιορισμούς και είναι διαχρονικός και ποικιλόμορφος. Η παρουσία του εθελοντή στην πνευμονολογική κλινική, δίπλα σε έναν ογκολογικό άρρωστο που παρουσιάζει σοβαρές αναπνευστικές δυσλειτουργίες, όπως είναι η έντονη δύσπνοια, συνιστά μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο κ. Αμπαζής τόνισε ότι η ενσυνείδητη βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μίας αλυσιδωτής προσφοράς και βοήθειας όταν συνδέεται με την αλληλεγγύη, την ελεύθερη βούληση του ατόμου και την υιοθέτηση της ανιδιοτελούς προσφοράς. Καταλήγοντας ο κ. Αμπαζής τόνισε ότι η πίστη στο κοινό καλό και η επιθυμία να προσφέρουν με αγάπη στον συνάνθρωπο που υποφέρει δημιουργεί συνέπεια , συνέχεια και επιτυχία στην εθελοντική διακονία και προσφορά.

Στο τέλος του συνεδρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, και ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τα θέματα των εισηγήσεων.

Το επόμενο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ κέντρο του ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ της ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στο ΙΛΙΟΝ.


ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Ώρες 17.00- 20.00 μ.μ.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές:
1. Αικατερίνη Παπαγιαννοπούλου. ΠΕ Νοσηλεύτρια. Τομεάρχης Εργαστηριακού Τομέα Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος και Υποψήφια Διδάκτωρ.

2. Παντελής Στεργιάννης. ΠΕ Νοσηλευτής. Κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος. Υπεύθυνος Γραφείου Εκπαίδευσης
Θέμα ανάπτυξης: Διαχείρηση Συναισθημάτων ατόμων που παρέχουν εθελοντική υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς.

3. Βασίλειος Μπούνταλης. Κοινωνικός Λειτουργός. Διευθυντής κοινωνικής υπηρεσίας Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Θέμα ανάπτυξης: Τεχνικές προσέγγισης ανά τύπο καρκίνου. Ερευνητική Αξιολόγηση του προγράμματος.