Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα 4ου σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας ασθενών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Kυριακή 17 Ιανουαρίου 2016, το 4ο Σεμινάριο του Νέου Ετήσιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, με τίτλο «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών ασθενών».

Το τέταρτο σεμινάριο, όπως και τα προηγούμενα, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον.

Το τέταρτο σεμινάριο περιλάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες :

Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα: «Η σχέση του Εθελοντή με το Νοσηλευτικό προσωπικό και την Νοσηλευτική Διοίκηση του Νοσοκομείου».

Για την συγκεκριμένη θεματική ενότητα προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κα. Βασιλική Φιλιππάτου. Η κυρία Φιλιππάτου τόνισε ότι η παρουσία καὶ συνεισφορά των εθελοντών στον χώρο του νοσοκομείου είναι καθοριστικὴ γιά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ασθενείς μέσα στον χώρο του νοσοκομείου. Η κα. Διευθύνουσα τόνισε επίσης ότι η επιτυχία του έργου του εθελοντή είναι σίγουρη όταν ο εθελοντής:

1. Σέβεται τον ασθενή.
2. Σέβεται τον οργανισμὸ που εκπροσωπεί και
3. Αγαπά και νιώθει τον συνάνθρωπο.

Τα παραπάνω δεδομένα ανέφερε η κα. Φιλιππάτου, βοηθούν τον εθελοντὴ να προσφέρει τις υπηρεσίες του με υπευθυνότητα, αντιμετωπίζοντας τον ογκολογικό άρρωστο με όλες του τις Βιολογικὲς, Ψυχολογικὲς και Κοινωνικές του προεκτάσεις.

Η δεύτερη θεματική ενότητα είχε θέμα «Η σχέση του Εθελοντή με το περιβάλλον του καρκινοπαθούς».

Εισηγήτριες στην συγκεκριμένη ενότητα ήταν
1. η κ. Δήμητρα Δημομελέτη. Νοσηλεύτρια. Κοινωνική Λειτουργός. Τομεάρχης Χειρουργικού τομέα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
και η
2. κ. Ιωάννα Ρουμελιώτη. Πτυχιούχος Νοσηλευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Το θέμα της τρίτης θεματικής ενότητας ήταν «Εθελοντής-Νοσηλευτής-Ασθενής. Τεχνικές και Μορφές Επικοινωνίας».

Το συγκεκριμένο θέμα ανέλυσε η Προϊσταμένη της Ψυχιατρικής κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ)- ΑΣΜΧΟΣ Ευγενία Αλεξανδρή, Νοσηλεύτρια με ειδίκευση στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική, και μεταπτυχιακές σπουδές στα Επαγγέλματα Ψυχικής Υγείας.

Η κα. Αλεξανδρή ανέλυσε την σπουδαιότητα της επικοινωνίας στην ογκολογική φροντίδα καθώς επίσης και τους τρόπους επικοινωνίας στην καθημερινή φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς. Η κ. Αλεξανδρή ανέλυσε χαρακτηριστικά την σπουδαιότητα του διαχωρισμού της λεκτικής από την μη λεκτική επικοινωνία, και φυσικά τα εμπόδια και τους φραγμούς που καθιστούν την όποια επικοινωνία πολλές φορές δύσκολη με τον ασθενή, αναπτύσσοντας την ίδια στιγμή τους προτεινόμενους τρόπους υπέρβασης αυτών των εμποδίων.


Εν συνεχεία το λόγο πήραν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, για την καλή διάθεση με την οποία παρακολουθούν τις εισηγήσεις καθώς και για τις χρήσιμες παρεμβάσεις και απορίες που εξέφρασαν κατά τη διάρκεια του 4ο Σεμιναρίου.

Η ολοκλήρωση του 4ου Σεμιναρίου άφησε για μια ακόμη φορά μία εικόνα ειλικρινούς και απόλυτης ικανοποίησης και ευχαρίστησης, καθώς οι γνώσεις που συλλέχθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικές, ενώ και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιμελώς τεκμηριωμένες, επιστημονικά άρτιες και σαφώς ολοκληρωμένες. Εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης, οι υπεύθυνοι του προγράμματος τόνισαν ότι η διεξαγωγή του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού και ενημερωτικού προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε με την ευλογία, την ενίσχυση και την στήριξη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρου, αποτελεί μία επιβεβαίωση της όλης προσπάθειας που καταβάλει η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, για την προώθηση και προβολή της σπουδαιότητας των αξιών, των ιδανικών, των πολιτισμικών οραμάτων και των ανθρωποκεντρικών ιδεών, έτσι όπως όλα αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον Εθελοντισμό, και τη θετική διαπίστωση ότι αυτό πλέον φαίνεται να καθιερώνεται ως θεσμός στην Μητροπολιτική περιφέρειά μας.

Μετά το τέλος του 4ο Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγ. Αικατερίνης η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Την πίτα ευλόγησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Θεοδόσιος Μανόλης, οι οποίοι, ως υπεύθυνοι του προγράμματος,  τόνισαν με θερμά λόγια την ιδιαίτερη σημασία της προσφοράς του Εθελοντισμού στην ζωή μας, καθώς επίσης και την ουσιαστική σημασία που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ενίσχυση και εφαρμογή των αξιών του χριστιανισμού και του ανθρωπισμού στην φροντίδα και μέριμνα του ογκολογικού συνανθρώπου μας.

Το επόμενο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ κέντρο του ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ της ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στο ΙΛΙΟΝ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016, 17.00- 19.00

1. Προσκεκλημένος Ομιλητής: Ηλίας Θεοδωρόπουλος. Ιατρός Ογκολόγος. Διευθυντής Α’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Θέμα ανάπτυξης: Η προσφορά του Εθελοντή στην Ογκολογική Κλινική. Προσέγγιση από την πλευρά του κλινικού ιατρού.

2. Προσκεκλημένοι Ομιλητές:
α. Γεώργιος Ζακυνθινός. Ειδικευόμενος Παθολόγος του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Θέμα ανάπτυξης: Η σημασία της πρόληψης στην Ογκολογία. Τύποι καρκίνου και πρόληψη. π.χ. καρκίνος Μαστού, καρκίνος της μήτρας-καρκίνος του εντέρου.

β. Δημήτριος Αμπαζής. Ειδικευόμενος Πνευμονολόγος του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
Θέμα ανάπτυξης: Η σημασία της πρόληψης στην Ογκολογία. Ο ρόλος του Εθελοντή δίπλα στον ασθενή με καρκίνο του Αναπνευστικού Συστήματος.