Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Αποτελέσματα 3ου σεμιναρίου εθελοντικής διακονίας ασθενών

Mε ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στις 13 Δεκεμβρίου 2015 το τρίτο σεμινάριο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με θέμα «Εθελοντική Διακονία Ογκολογικών Ασθενών».

Το σεμινάριο, όπως κάθε φορά έλαβε χώρα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στο Ίλιον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω σεμινάριο διάρκειας δύο ωρών εντάσσεται στη γενικότερη εκπαιδευτική προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, που στόχο έχει την ποιοτική και ουσιαστική συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων αυτών που επιθυμούν μέσα από την διακονία τους να βοηθήσουν τον ογκολογικό άρρωστο να ανακάμψει και να στηριχθεί ψυχολογικά, αντιμετωπίζοντας τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ασθένειας του καρκίνου.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του π. Θεοδοσίου, το σεμινάριο παρακολούθησαν επίσης σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνολογίας Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών από τα ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, στην οποία ο π. Θεοδόσιος διδάσκει ως εκπαιδευτικός το μάθημα της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Οι σπουδαστές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προχωρώντας στο τέλος σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων προς τους ομιλητές.

Πρώτη προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η κ. Βασιλική Παντελή, Ψυχολόγος στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Η κυρία Παντελή με εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της Υγείας, της Νοσηλευτικής και της Ψυχολογίας ανέπτυξε την σημασία των εθελοντικών οργανώσεων και την συνεισφορά τους στο χώρο της υγείας. Η κ. Παντελή παρουσίασε τον ρόλο του Εθελοντισμού στην ογκολογική φροντίδα, αναλύοντας την σημασία που έχει η κατανομή του έργου του εθελοντισμού στην στήριξη και την ενίσχυση του ογκολογικού ασθενούς. Η ομιλήτρια ανέφερε πως ο εθελοντισμός κινείται πάντα σε οργανωμένη βάση και ποτέ ατομικά καταλήγοντας ότι κίνητρο του εθελοντισμού και ιδιαίτερα της εθελοντικής ομάδας στο νοσοκομείο, όπου αναφέρεται ο ογκολογικός ασθενής, πρέπει να είναι η πίστη στον ανθρωπισμό και άμυνά του η ολοκλήρωση της εξελικτικής στου πορείας.

Δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Ιωάννης Καναβός, οικονομολόγος, οικονομικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας «GLEAMRAY MARITIME». Ο κ. Καναβός ανέπτυξε το θέμα « Η έννοια του Εθελοντισμού από την πλευρά του απλού ανθρώπου. Με τρομάζει ή με γεμίζει η πρόσκληση για Εθελοντική προσφορά στον Ογκολογικό άρρωστο;». Σύμφωνα με τον κ. Καναβό ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής, είναι μία συλλογική δράση στη κοινωνία και εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Ο κ. Καναβός τόνισε ότι χαρακτηριστικό της εθελοντικής διακονίας είναι η ανιδιοτελής προσφορά, και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Καναβός ανέφερε ότι η εθελοντική προσφορά είναι πολύπλευρη και καλούμαστε να προσφέρουμε την αγάπη μας σε ασθενείς πού την έχουν ανάγκη, με έναν καλό λόγο, ένα χαμόγελο, με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, ώστε να καλλιεργηθεί η υπομονή, και να αναγεννηθεί η ελπίδα του καρκινοπαθούς προς τον Θεό.

Τρίτος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Μιχαήλ Αμάρι, Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Υπεύθυνος Τμήματος Θεραπείας Πόνου και Ανακουφιστικής Φροντίδας, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΥΚΟΝ- Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Υγειονολόγος και Ιατρός Κοινωνικής Εργασίας, με Μεταπτυχιακό στη Σχολή Δημόσιας Υγείας. Ο κ. Αμάρι ανέπτυξε το θέμα «Η συνεισφορά του Εθελοντή στο στάδιο της Ανακουφιστικής φροντίδας. Η σχέση του Εθελοντή με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τον ασθενή».

Ο κ. Αμάρι ανέλυσε στην πολύ εμπεριστατωμένη ομιλία του ότι η ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ - ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και της οικογένειάς τους που υποφέρουν από νοσήματα πτωχής πρόγνωσης ή προοδευτικά επιδεινούμενα, μέσω της πρόληψης, εκτίμησης και αντιμετώπισης του πόνου και των λοιπών συνοδών συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών τους. Ο κ. Αμάρι τόνισε με έμφαση ότι ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, αλλά αντίθετα είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα & στον ίδιο τον Εθελοντή. Ανέλυσε την δραστηριότητα αλλά και την συνεισφορά του Εθελοντή στην Μονάδα Ανακουφιστικής φροντίδας, τονίζοντας ότι για τους Ογκολογικούς ασθενείς οι Εθελοντές έχουν πολλαπλές Δραστηριότητες, οργανώνουν και επιβλέπουν εκδηλώσεις σχετικές με τους ασθενείς, φροντίζουν για τις δημόσιες σχέσεις της Ανακουφιστικής Μονάδας, οργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης για το έργο της Μονάδας, εργαζόμενοι πάντα σε συνεργασία μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό και κυρίαρχο στόχο να διαφυλάξουν μέχρι το τέλος την αξιοπρέπεια του ασθενούς.

Τέλος οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος. Το ακροατήριο μετά τις ομιλίες διετύπωσε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ασθένεια του καρκίνου, τον ρόλο του εθελοντή και την σημασία της συγκεκριμένης παρέμβασης για τον ογκολογικό άρρωστο κι έλαβε εμπεριστατωμένες και αναλυτικές απαντήσεις. Στο τέλος ακολούθησε το καθιερωμένο παραδοσιακό κέρασμα για τους ομιλητές και για το κοινό.