Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Αικατερίνης Ιλίου

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για τα στελέχη νεότητας

Στο εορταστικό κλίμα των κοσμοχαρμόσυνων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας των στελεχών του νεανικού έργου και των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου.

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακὴ 4 Ἰανουαρίου 2015 και ώρα 6:30 μ.μ. στον Ιερό Ναὸ Αγίας Αικατερίνης Ιλίο. Την εκδήλωση ξεκίνησε ο π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως,  με καλοσώρισμα των παρόντων και παρουσίαση του εκλεκτού προσκεκλημένου ομιλητού, Διευθυντού του Γραφείου Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αντωνίου Καλλιγέρη, M.Th., με το πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα του: «Η κοινότητα, ως παιδαγωγός».

Κατά την ανάπτυξη του θέματος, ο π. Αντώνιος αρχικά κατέθεσε την διαπίστωση, ότι τα περισσότερα στελέχη ομολογούν ότι δεν έχουν την απαιτούμενη συμπαράσταση από τους κληρικούς και  την ενορία γενικότερα, ενώ οι ιερείς ισχυρίζονται ότι η κατήχηση δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, αφού οι κατηχούμενοι δεν συμμετέχουν στη μυστηριακή ζωή της ενορίας. Η κρίση στην κατήχηση δεικνύει κρίση στον τρόπο που κατανοούμε την εκκλησιαστική κοινότητα και το ρόλο μας σε αυτή.

Ελπίδα υπάρχει να βρεθούν λύσεις, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ενορίας. Οι άνθρωποι αναζητούν την κοινότητα στην οποία μπορούν να νιώσουν άνετα και να στηριχθούν σε αυτή. Ο κληρικός δεν είναι θρησκευτικός λειτουργός, αλλά ποιμένας δηλαδή πατέρας που θεολογεί.

Η Εκκλησία δεν διαθέτει εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η ίδια πρόγραμμα. Η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι οι μέθοδοι, αλλά η αξιοποίηση των ανθρώπων. Η ανάθεση των διακονημάτων στην Εκκλησία μας δεν γίνεται τυχαία. Σύμφωνα με τον Αγ. Ιωάννη Χρυσόστομο «τα εκκλησιαστικά χαρίσματα διακονήματα και λειτουργήματα αποτελούν θεσμούς που καθιερώθηκαν με την ενέργεια του Αγ.Πνεύματος».  Και όπως αναφέρει ο Απ. Παύλος το Αγ.Πνεύμα αναθέτει σε κάθε ένα από τους βαπτισμένους διάφορα διακονήματα «προς καταρτισμόν των αγίων, εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» . Τόνισε τέλος την ενότητα και την συνεργασία, που πραγματοποιείται με φυσικότητα στον τρόπο, που δομείται και οργανώνεται η ενοριακή εκκλησιαστική κοινότητα. Ακολούθησε συζήτηση.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Αθηναγόρας κατόπιν, αφού έλαβε τον λόγο, ευχαρίστησε τον ομιλητή, και επεσήμανε, πως χρειάζεται στην διαδικασία της κατηχήσεως να λειτουργήσει η σχέση πατρότητας, όπως ακριβώς αναδεικνύεται μέσα από την διπολική σχέση πατέρα-υιού στην παραβολή του ασώτου υιού. Οι σύγχρονοι πατέρες, που έχουν αναλάβει το έργο της νεότητος σε κάθε ενορία χρειάζεται να ενεργοποιήσουν το χάρισμα της πατρότητας, που το Άγιο Πνεύμα τους δώρησε διά του τοπικού επισκόπου και από την άλλη πλευρά θα πρέπει και οι συνεργάτες του νεανικού έργου να κινηθούν στην κατεύθυνση αναγνώρισης στο πρόσωπο των ως άνω πατέρων, της πατρικής ιδιότητας.

Στην συνέχεια ανέλυσε το παράδειγμα της αμφίδρομης εκκλησιολογικής και ποιμαντικής σχέσης πατέρα και παιδιού, όπως βιώθηκε με τον πρωτότυπο τρόπο λειτουργίας της κατηχητικής συντροφιάς του Ιερού Ναού Αγίων Πέτρου και Παύλου Βαρυμπόμπης κατά την χριστουγεννιάτικη εορτή τους.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα. Στην τελετή συμμετείχαν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Ι.Ν.Αγίας Αικατερίνης π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αγαθάγγελος Κόκλας, ο π. Αντώνιος κι ο π. Ιωαννίκιος.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το πλούσιο δείπνο, που παρέθεσε ο Ιερός Ναός. Το δείπνο συνόδευε όμορφο μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την ορχήστρα νέων του Δήμου Ασπροπύργου με την επωνυμία «Νέοι Καλλιτέχνες». Την ορχήστρα διηύθυνε ο Εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Ιλίου και Μαέστρος της Ορχήστρας του πνευματικού κέντρου Δήμου Ασπροπύργου κ. Κουμάτης Μιχαήλ.

Με την παρουσία τους, μας τίμησαν: πολλοί Ιερείς, οι Ιερείς, τα Αρχηγεία και στελέχη των κατασκηνώσεων και πλήθος κατηχητών-τριών.

Στην εκδήλωση από το Γραφείο Νεότητος συμμετείχαν επίσης τα μέλη π. Αναστάσιος Μπαστούνης και π. Δημήτριος Παναγακόπουλος.

Ευχαριστούμε τον π. Γαβριήλ Ασπρολούπο, Πρωτοσύγκελλο και τον π. Κων/νο Αποστολόπουλο Υπεύθυνο της Ενοριακής Δράσεως του Ιερου Ναού Αγίας Αικατερίνης για την αβραμιαία φιλοξενία και την προσφορά τους στην όλη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Από το Γραφείο Νεότητος