Ακάθιστος ύμνος στην Παλατιανή Ιλίου


Ημερομηνία δημοσίευσης: 2014-04-07 22:22

Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής Ιλίου επισκέφθηκε ο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας για να χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι ιερείς του Ναού π. Θεόδωρος Παπαγιάννης, π. Δημήτριος Τζίμας και π. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος, και ο φιλόχριστος λαός που κατέκλυσε τον ιστορικό ναό του Ιλίου για να αναπέμψει δεήσεις προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο κ. Αθηναγόρας αναφερθείς στο κήρυγμά του στον στίχο των Χαιρετiσμών «Χαῖρε, στολὴ τῶν γυμνῶν παρρησίας», τόνισε την γύμνια των πρωτοπλάστων μετά την έξωση από τον Παράδεισο. «Οι άνθρωποι απογυμνώθηκαν από κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με τον Θεό. Και το ερώτημα του Θεού προς τον Αδάμ "πού κατάλαβες ότι είσαι γυμνός;" έμεινε αναπάντητο για αιώνες. Γυμνοί και απορημένοι στο περιθώριο. Εμείς που πλαστήκαμε να γίνουμε συνδημιουργοί της φύσεως με τη χάρη του Θεού, στεκώμαστε γυμνοί και τετραχηλισμένοι. Και έρχεται η Παναγία δεχόμενη τον Κύριο στα σπλάχνα της και γίνεται το ιμάτιο που θα καλύψει την ανθρώπινη γύμνια. Με τη Σάρκωση του Θεού Λόγου καλύπτεται η γύμνια και το κενό στην αγάπη και την γνώση. Τώρα έχουμε το λαμπερό χιτώνα που φωτίζεται με το φως της Αναστάσεως του Κυρίου που καλούμαστε όλοι να φορέσουμε. Για να καλύψει τα πάθη και τις αδυναμίες μας και να γίνουμε λαμπροί. Η Παναγία είναι η αιτία αυτού του ενδύματος. Γι' αυτό προσευχόμαστε σε Αυτήν. Είναι η αιτία να ξαναβρούμε τη σχέση μας και επικοινωνία μας με τον Θεό.»

Ρεπορτάζ: Μάρκος Παπαγεωργίου

Video: