Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεία Λειτουργία στην εορτή του Αγ. Πνεύματος

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις χορηγίες του Αγίου Πνεύματος;». Με αυτή τη ερώτηση προς το εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ανέλυσε τη παρουσία του Αγίου Πνεύματος σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής.

Στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίας Τριάδας Πετρουπόλεως ο κ. Αθηναγόρας τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ιλίου Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, τους εφημέριους του Ναού και ιερείς όμορων ενοριών.

Ο κ. Αθηναγόρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί όλον τον θεσμό της Εκκλησίας, τον κρατάει, τον προστατεύει, τον παρηγορεί. Το Πνεύμα του Θεού δεν παρουσιάζεται μόνο στην Πεντηκοστή. Το βιβλίο της Γένεσης μάς μιλάει για το Άγιο Πνεύμα, το οποίο κάλυπτε τη δημιουργία των πάντων. Παρουσιάζεται πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη, εμφανίζεται όμως και στην Καινή Διαθήκη, στην σύλληψη του Ιησού από την Παναγία κατά τον Ευαγγελισμό, στη Βάπτιση του Χριστού και στον Μυστικό Δείπνο».

Πρόσθεσε επίσης ότι «σήμερα, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το ψωμί και το κρασί μεταβάλεται σε Σώμα και Αίμα με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα είναι μαζί με τον Θεό Πατέρα και τον Θεό Υιό στη διάρκεια όλης της ανθρώπινης ιστορίας, από την αρχή μέχρι το τέλος της και την αιωνιότητα. Γι' αυτό η θέση Του είναι τόσο σημαντική μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, Αυτό μας βαφτίζει, Αυτό μας μυρώνει, Αυτό ευλογεί το λάδι το κρασί, Αυτό είναι που δίνει ζωή στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Πάντα Χορηγεί το Πνεύμα, εμείς όμως είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις χορηγίες του;»

Στην εορταστική ακολουθία παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βλάχος, αντιδήμαρχοι του Δήμου Πετρούπολης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Λοβέρδος και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόννησος».

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος