Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όμιλος Ρητορικής στην Αγ. Τριάδα Πετρ.

Στην ενορία της Αγίας Τριάδας Πετρουπόλεως λειτουργεί o «Όμιλος Ρητορικής» για τους μαθητές, μαθήτριες της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως.

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα ο όρος «ρητορική» δήλωνε συγκεκριμένα την πολιτική τέχνη της δημοσίας ομιλίας, η οποία λάμβανε χώρα στις συνελεύσεις και στα δικαστήρια. Για τον Αριστοτέλη η ρητορική αποτελεί σημαντική δύναμη, με την οποία ο καθένας μπορεί να ανευρίσκει κάθε φορά πειστικά επιχειρήματα αληθοφανείας για οποιοδήποτε θέμα. Στις μέρες μας, στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, της πληροφορικής και της ταχυτάτης ενημερώσεως η αποτελεσματική επικοινωνία, η οποία καλλιεργείται μέσα από την ρητορική τέχνη, αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για κάθε άνθρωπο, σε όλες τις εκφάνσεις
της καθημερινότητός του. Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, όλο και περισσότερα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, αλλά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού ασχολούνται με την τέχνη της πειθούς.

Με την ρητορική δίδεται η ευκαιρία στα παιδιά να καλλιεργήσουν σε βάθος τον προφορικό και τον γραπτό λόγο και να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητά του για την συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή. Συγκεκριμένα, μέσα από την μελέτη διαφορετικών κειμενικών ειδών, έρχονται σε επαφή με τις αρχές της επιχειρηματολογίας, μαθαίνουν να δομούν κλιμακωτά μία ομιλία τους και εξοικειώνονται με την παραγωγή τεκμηριωμένου και συνθέτου λόγου. Παραλλήλως, o μαθητής, εκτός από την προετοιμασία και την εκφορά μίας ομιλίας ασκείται και στην ενεργητική ακρόαση, καθώς καλείται κάθε φορά να αποδομήσει και να ανασκευάσει την επιχειρηματολογία του αντιπάλου του, χωρίς βέβαια να υπολείπεται σεβασμού προς τον συνομιλητή του. Εκτός από την καλλιέπεια του λόγου, το άτομο εμφορείται τόσο από ομαδικότητα όσο και από πνεύμα συνεργασίας.

Σταδιακά, συνηθίζει να εκτίθεται στο κοινό, καταπολεμά το άγχος και αποκτά σιγά - σιγά αυτοπεποίθηση. Εν συνόλω, λοιπόν, ασκείται στην αποτελεσματική επικοινωνία αποκτώντας δεξιότητες ζωής (lifeskills), με τις οποίες θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητά του και να εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα με δημιουργική σκέψη.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα: πώς καλλιεργούνται όλες αυτές οι δεξιότητες στον «Όμιλο Ρητορικής»; Αφού, λοιπόν, γνωριστούμε καλλίτερα μέσα από τα παιχνίδια εξοικειώσεως και γνωριμίας, όπως το «Μάντεψε ποιός» και τις ακροστιχίδες ονομάτων, οι μαθητές, σε ένα ευχάριστο κλίμα και με παιδαγωγικές μεθόδους, θα συμμετέχουν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως στις ασκήσεις δημιουργικής γραφής, αφηγήσεως και ύφους. Επίσης, μέσα από τα ρητορικά παιχνίδια, όπως τον διάδρομο της συνειδήσεως, την ανακριτική καρέκλα και την σκυταλοδρομία λέξεων, θα γνωρίσουν την τέχνη της πειθούς. Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου είναι όχι μόνο να ασκούνται κάθε φορά οι μαθητές σε επιλεγμένη θεματολογία, η οποία θα αντλείται από τα σχολικά εγχειρίδια, αλλά και να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για σημαντικά κοινωνικά αδιέξοδα και για τις σύγχρονες αντινομίες της κοινωνίας. Συνακολούθως, μέσα από την προαναφερθείσα διαδικασία, τα παιδιά θα είναι έτοιμα να εξασκηθούν σε μία σειρά από πνευματικά αθλήματα, όπως τον αυθόρμητο λόγο, τον προτρεπτικό λόγο, τους αγώνες αντιλογίας, αλλά και την εκφραστική ανάγνωση.

Ο «Όμιλος Ρητορικής» αφορά σε μαθητές και μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και Στ΄), αλλά και στους μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα μαθήματα ρητορικής διαρκούν μία διδακτική ώρα και θα διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση. Οι εγγραφές στον ρητορικό Όμιλο θα ξεκινήσουν από 06/12. Θα διεξάγονται τα μαθήματα ρητορικής για τούς μικρούς μας φίλους, καθε Παρασκευή απο 06/12 για τους μαθητές και μαθήτριες των τριών τελευταίων Τάξεων του Δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και Στ΄) 18.00-19.30 και στους μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως, του Γυμνασίου και του Λυκείου 19.30-21.00

Εκπαιδεύτρια Ρητορικής: ΝΑΥΡΟΥΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
Πληροφορίες-εγγραφές: Καθημερινά, π.Σπυρίδων
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6981040520