Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λαμπρή η πανήγυρις της Ι.Μονής Αγίου Παντελεήμονος

Τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονα τίμησαν εκατοντάδες πιστοί στην φερώνυμη Ιερά Μονή στην Πετρούπολη.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, συμπαραστατούμενος από δεκάδες ιερείς της Μητροπόλεως Ιλίου με πρώτο τον Καθηγούμενο την Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ιλίου Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, αλλά και κληρικούς άλλων Μητροπόλεων.

Ο κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο της Προφητείας του Σολωμόντα «καὶ ἐλογίσθη κάκωσις ἡ ἔξοδος αὐτῶν, καί ἡ ἀφ᾿ ἡμῶν πορεία σύντριμμα, οἱ δέ εἰσιν ἐν εἰρήνῃ». Τόνισε πως «οι ταλαιπωρίες που υφίστανται οι άνθρωποι στην ζωή τους είναι κακώσεις και μαρτύρια και η έξοδος από αυτόν τον κόσμο είναι σύντριμμα και διάλυση. Η κάκωση και το σύντριμμα είναι δύο έννοιες που φανερώνουν το ανθρώπινο τέλος. Μέχρι να γεννηθεί Εκείνος που ήρθε για να μας ελευθερώσει, ο Ιησούς Χριστός που αφού βασανίστηκε και απέθανε, έρχεται για να βεβαιώσει την Αλήθεια της ανθρωπότητας του και να φανερώσει πως όσοι συντριβούν και θανατωθούν θα έχουν την τύχη του. Όμως είναι εν ειρήνη και ζει στο Παράδεισο». Συμπλήρωσε ο κ. Αθηναγόρας ότι «Η κάκωση και το σύντριμμα φανερώνονται και στον σήμερα εορταζόμενο Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος αν και σπουδαίος επιστήμονας της εποχής δεν έδωσε σημασία αν θα ταλαιπωρηθεί (κάκωση) ή αν θα μαρτυηρήσει (σύντριμμα) διότι ήξερε ότι θα βρίσκεται στην αγκαλιά του Θεού (εν εἰρήνη)». Έκλεισε λέγοντας ότι «Ο Άγιος Παντελεήμων έρχεται σήμερα για να σταλάξει βάλσαμο στις καρδιές όλων μας. Όλων που κακοπαθούμε, που μας περιφρονούνε και μας θέτουν στο περιθώριο (κάκωση και σύντριμμα), αν βιώσουμε σωστά και υπομονή αυτές τις καταστάσεις θα βρεθούμε στην Ανάσταση (εν ειρήνη). Στον χώρο της Βασιλείας του Θεού».

Ανήμερα το απόγευμα τελέστηκε ο αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρου και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου, με την συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Πετρουπόλεως, ενώ την εικόνα μετέφερε ο Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόνησος».

Ο καθηγούμενος της Ι. Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ιλίου, Αρχιμ. Νικόδημος Αθανασίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως που αποδέχθηκε την πρόσκληση να προεξάρχει της λιτανείας, του δημοτικούς συμβούλους, τον Σύλλογο Κρητών Πετρούπολης «Η Μεγαλόνησος» και τον Πρόεδρο Βασίλη Μουρτζανό, την Φιλαρμονική του Δήμου Πετρούπολης, την Τροχαία Περιστερίου και τους εκατοντάδες πιστούς που προσήλθαν αυτές τις ημέρες.

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου