Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίου Βλασίου Αχαρνών

Πανήγυρις Ζωοδόχου Πηγής στις Αχαρνές

Με λαμπρότητα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εορτάστηκε η πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής στην πόλη των Αχαρνών.

Με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλασίου εδώ και πολλές δεκαετίες τιμάται με μεγάλη συμμετοχή πιστών η πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, πλαισιωμένος από ιερείς των όμορων ενοριών. Ο κ. Θεόδωρος μίλησε για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που κατέχει εξέχουσα θέση μέσα σε κάθε Δεσποτική εορτή. Στον πανηγυρικό εσπερινό παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Ιωάννης Κασσαβός, ενώ στο τέλος ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμ. Ιωάννης Ράπτης ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ηλιουπόλεως για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας που είναι παρούσα στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας και γίνεται η αιτία της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Αθηναγόρας τίμησε έναν εκ των παλαιοτέρων εφημερίων των Αχαρνών, του π. Νικολάου Πουρσανίδη από τον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Πλήθος πιστών, αλλά και πολλών επισήμων έδωσαν το παρών μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος περιφερειλαρχης κ. Γεώργιος Πατούλης, οι βουλευτές Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού.

Ακολούθως τελέστηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, την οποία κράτησαν στις πλάτες τους άνδρες με παραδοσιακές φορεσιές, πλαισιομένοι από γυναίκες με την αρβανίτικη φορεσιά.

Στην επαναφορά της πομπής και λίγο πριν την απόλυση ο Δήμαρχος Αχαρνών απένειμε στον Μητροπολίτη Ιλίου μια τιμητική πλακέτα, ως ένδειξη τιμής και προσφοράς στο έργο της τοπικής Εκκλησίας. Ο κ. Αθηναγόρας αφιέρωσε την τιμή αυτή στους ιερείς που εργάστηκαν και κοπίασαν τα τελευταία 10 χρόνια για την διακονία του ποιμνίου.

Κείμενο: Σπύρος Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος