Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίου Νικολάου Ιλίου

Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Ιλίου

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιλίου χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην πέμπτη ωδή του κανόνα της γιορτής των Χριστουγέννων «Θεὸς ὢν εἰρήνης, Πατὴρ οἰκτιρμῶν, τῆς μεγάλης Βουλῆς σου τὸν Ἄγγελον, εἰρήνην παρεχόμενον, ἀπέστειλας ἡμῖν», λόγια που ο ποιητής δανείστηκε από τον Προφήτη Ησαΐα και ψάλλονται την προεόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων και που σχετίζονται άμεσα με το πρόσωπο του τιμώμενου Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικότερα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι ο άνθρωπος, το τελειότερο πλάσμα που δημιούργησε ο Θεός δίνοντας του σώμα και ψυχή, ήταν προορισμένος να είναι σε συνεχή κοινωνία και επικοινωνία με το Θεό. Αυτή τη δυνατότητα την έχασε μετά την πτώση του και την έξοδο του από τον Παράδεισο. Από την στιγμή εκείνη οι άνθρωποι βρίσκονταν σε μια διαρκή αναζήτηση και ταραχή. Στην ταραχώδη αυτή κατάσταση «ο Θεός της ειρήνης και της καταλλαγής», όπως σημειώνει ο προφήτης Ησαΐας διαμέσου του ποιητή, έρχεται να δώσει την λύση αποστέλλοντας τον «τῆς μεγάλης Βουλῆς Αγγελον». Ποιος όμως είναι ο μεγάλης Βουλής Άγγελος; Είναι ο απεσταλμένος του Θεού, είναι ο Θεός Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Ιησούς Χριστός που σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος για να αποκαταστήσει αυτή την χαμένη επικοινωνία των ανθρώπων με το Θεό.

Ο Άγιος Νικόλαος, τού οποίου η μνήμη εορτάζεται λίγες μέρες πριν την εορτή των Χριστουγέννων, είναι και ο ίδιος απεσταλμένος του Θεού. Με την ιερατική ζωή του αρχικά και την Αρχιερατική του μετέπειτα, έρχεται ως απεσταλμένος του Θεού θυμίζοντας στους ανθρώπους τον άλλο απεσταλμένο, τον της μεγάλης Βουλής Άγγελο, τον Ιησού Χριστό.

Λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ιερείς και το προσωπικό του ναού και ευχήθηκε σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους και όσες γιορτάζουν «χρόνια πολλά και ευλογημένα».