Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ομιλία Σεβασμιωτάτου σε ιατρικό συνέδριο

Με εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση και ενδιαφέρον ατόμων όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς, επιστημονική ημερίδα με τίτλο «ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΟΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως μαζί με την Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ «οι Άγιοι Ανάργυροι», υπο την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας ήταν η περαιτέρω διεύρυνση των γνώσεων σε όλους τους τομείς της γυναικολογικής ογκολογίας αλλά και η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και αντιθέσεων σχετικά με την έγκυρη ενημέρωση των ιατρών και φορέων υγείας στα πιο σύγχρονα ιατρικά δεδομένα για μια επιστημονική ορθή και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των γυναικών με γυναικολογικό καρκίνο.
Στη φετινή Ημερίδα παρουσιάσθηκαν θέματα που αφορούσαν τις νεώτερες μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας που σχετίζονται με τον γυναικολογικό καρκίνο καθώς καταξιωμένοι εισηγητές βοήθησαν  στην προσπάθεια αυτή, ενώ παράλληλα παρουσιάσθηκαν δεδομένα που αφορούσαν τόσο την συνεισφορά της σύγχρονης ποιμαντικής όσο και τους σύγχρονους τρόπους ψυχοκοινωνικής θεραπευτικής των ογκολογικών ασθενών, έτσι όπως αυτοί εφαρμόζονται σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οι ομιλητές κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο κατάμεστο αμφιθέατρο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, και έδωσαν τα ερεθίσματα για γόνιμο διάλογο και ενημέρωση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό  μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο Συντονιστής Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Oι Άγιοι Ανάργυροι» Δρ. Ανδρέας Καλλιακμάνης, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Διοικήτριας του Νοσοκομείου κυρίας Μαρίας Χαρίτου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνονται ημερίδες όπως αυτή η οποία ασχολείται με το φλέγον θέμα της ψυχοογκολογίας στην ιατρική πράξη, το οποίο, όπως τόνισε ο κος Καλλιακμάνης, είναι θέμα που  απασχολεί την ιατρική επιστήμη όλο και περισσότερο. «Μακάρι η συγκεκριμένη ημερίδα να βρει μιμητές και στα άλλα νοσοκομεία έτσι ώστε όλοι και ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να είμαστε ενημερωμένοι για να ξέρουμε όταν και αν χρειαστεί  πως θα τα αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καλλιακμάνης.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο  ο Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Κ. «Oι Άγιοι Ανάργυροι» και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) Δρ. Γεώργιος Αλεβιζόπουλος,ο οποίος μετέφερε τις ευχές του προέδρου και του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για ευόδωση των εργασιών της Ημερίδας και ενίσχυση του έργου της οργανωτικής επιτροπής.
Ακολούθησε η εκπρόσωπος της Διευθύντριας της  Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Oι Άγιοι Ανάργυροι» κα Δήμητρα Δημομελέτη και αμέσως μετά η Μοριακή Βιολόγος - Υπεύθυνη Τμήματος Ανάπτυξης & Προτυποποίησης Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ Δρ. Σίσσυ Κολυβά.
Την ημερίδα συντόνιζαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι και αξιόλογοι επιστήμονες στο  χώρο της Ιατρικής  όπως ο  Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών κος Γ. Καλλέργης, ο Πρόεδρος του Επιστ. Συμβουλίου και  Συντονιστής Διευθυντής της  Γ΄ Παθολογικής - Ογκολογικής Κλινικής, του  Γ.Ο.Ν.Κ. κος Επαμ. Σαμαντάς, ο  Καθηγητής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Τμήματος Νοσηλευτικής Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Δρ Θ. Μαριόλης – Σαψάκος, ο Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής - Ογκολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κος Η. Θεοδωρόπουλος, η Διευθύντρια της  Πνευμονολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κα Αικ. Χανιώτου, η Πυρηνική Ιατρός, Διευθύντρια Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι κα Σ. Σαράντη κ.α.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία πως η Εκκλησία πορευόμενη στη σύγχρονη  εποχή και στηριζόμενη στις παραδόσεις  και τις αξίες της,  καλείται να ανταποκριθεί ουσιαστικά  στο κάλεσμα  για συνεργασία με τη σύγχρονη ιατρική γνώση και τεχνολογία, προβάλλοντας πάντα μέσα από την παράδοσή της  τον ειλικρινή διάλογο, ως αφορμή για πρόοδο και εξέλιξη  σε αυτή την κρίσιμη εποχή των αλλαγών και των ανατροπών.
Κατόπιν ανέφερε συν τοις άλλοις πως η φετινή ημερίδα  ως συνέχεια της περυσινής  προσπάθειας, αποτελεί το καινοτόμο εγχείρημα στις σύγχρονες επιστημονικές προκλήσεις, το οποίο και λειτουργεί ως αφορμή συμπόρευσης και αλληλουποστήριξης της Εκκλησίας με την Επιστήμη.
Περαίνωντας την ομιλία του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής τόνισε πως συνεχής επιδίωξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου είναι η δυναμική ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της νοσοκομειακής  κοινότητας και της Εκκλησίας, με κύριο στόχο την ανάπτυξη μιας επικοινωνίας η οποία θα τροφοδοτήσει και ανατροφοδοτήσει τη διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υποβολής προτάσεων,  ανάμεσα στην Ποιμαντική Ιατρική και τη σύγχρονη Ιατρική Επιστήμη, όπως ακριβώς  γίνεται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Δυτικού κόσμου.
Ο Διευθυντής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Α΄ Παθολογικού Ογκολογικού Τμήματος Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», και  Λογοτέχνης κ. Α. Αρδαβάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά… Είναι πάντα εφικτό;». Ο κ. Αρδαβάνης, γνωστός παθόλογος-ογκολόγος του Αγίου Σάββα, αλλά και πολυγραφότατος συγγραφέας & ποιητής, περιέγραψε την καθημερινή πραγματικότητα που ζούν οι ασθενείς τελικού σταδίου και οι οικείοι τους. Οσο για τις ερωτήσεις που έθεσε είναι απόρροια των όσων βιώνουν καθημερινά, όσοι «συνοδεύουν» τη βασανιστική πορεία των δικών τους πρός την «έξοδο», και όσα καθημερινά ζούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, άν δεν έχουν θωρακίσει τελείως την ευαισθησία τους στον ανθρώπινο πόνο. Ο κος Αρδαβάνης τόνισε χαρακτηριστικά πως η  περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών είναι καθημερινή μάχη με πολλές απαιτήσεις και βαρύ αντίτιμο από όλους μαχητές και στρατηγούς, νικητές και ηττημένους.
Στην ημερίδα προσκεκλημένοι ήταν γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής. Πιο συγκεκριμένα:
Η κ. Ε. Αθανασίου Συντονίστρια Διευθύντρια τμ. Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η επίδραση της Ακτινοθεραπείας στη γυναικεία γονιμότητα»
Ο κ. Γ. Αλεβιζόπουλος Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Κ. «Oι Άγιοι Ανάργυροι» και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το δίλημμα στον Κληρονομικό καρκίνο... Να γνωρίζει κανείς ή όχι;»
Η κ. Ευγ. Αλεξανδρή Ασμχος Νοσηλεύτρια Προϊσταμένη της Ψυχιατρικής Κλινικής 251 ΓΝΑ με ειδίκευση στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική, MSc Επαγγέλματα Ψυχικής Υγείας η οποία ανέπτυξε το θέμα «Προσωπικοί φόβοι του Νοσηλευτή ως εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία με τον ογκολογικό ασθενή. Προτάσεις για βελτίωση μετά την εκτίμηση προγράμματος Συμβουλευτικής - Υποστηρικτικής στους νοσηλευτές της Ογκολογικής - Αιματολογικής κλινικής 251 ΓΝΑ».
Η κ.  Π. Βασιλοπούλου Διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής 251 ΓΝΑ η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ψυχιατρική παρέμβαση στο Γυναικολογικό Καρκίνο».

Ο κ. Α. Καρκανιάς Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής Συμβουλευτικής Διασυνδετικής και Ψυχοογκολογίας Νοσοκομείου «Σωτηρία» ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ψυχολογικές Επιπτώσεις στο Γυναικολογικό καρκίνο».
Η κ.  Π. Μειντάνη Σγος (ΑΒΜΕ) Ψυχολόγος MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας, 251 ΓΝΑ η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ψυχοεκπαίδευση - Συμπεριφορική θεραπεία οικογένειας στη χρόνιαασθένεια. Μελέτη περίπτωσης σε οικογένεια ασθενούς με καρκίνο μαστού».
Ο κ. Α. Πάμπανος Κυτταρολόγος - Μοριακός Γενετιστής, Διευθυντής Τμήματος Γενετικής, ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Γενετική Προσέγγιση Ca Μαστού - Ωοθηκών. Νεώτερα Δεδομένα».
Ο κ. Ι. Χατωνίδης Γυναικολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ca Τραχήλου της Μήτρας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας Επίκ. Καθηγητής Ποιμαντικής Θεολογίας και Ψυχολογίας στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αθηναγόρας ανέπτυξε στην ομιλία του το  θέμα «Η συνεισφορά της Ποιμαντικής στο Χώρο του Νοσοκομείου. Θετικές και Αρνητικές Όψεις».
Ο Σεβασμιώτατος ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ υγείας και θρησκευτικής πίστης. Παρουσίασε συμπεράσματα εγχώριων και διεθνών επιστημονικών εργασιών που τεκμηριώνουν τη σπουδαιότητα της σχέσης αυτής στην ογκολογική φροντίδα αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Ποιμαντικής Ιατρικής στην φροντίδα του ασθενούς που υποφέρει.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας τόνισε πως η Έλλειψη αποτελεσματικότητας του συστήματος Υγείας δεν προέρχεται μόνο από το οικονομικό χρέος της εποχής  αλλά κυρίως από   την αδυναμία των υπευθύνων να αναγνωρίσουν την ψυχοσωματική πλευρά της υγείας  αλλά και τον ασθενή ως πρόσωπο.

Σχετικά με  την θετική συνεισφορά της Ποιμαντικής στο χώρο του Νοσοκομείου  ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως η παρουσία του ιερέα στα νοσοκομεία πρέπει να ανταποκρίνεται καταρχήν στις πνευματικές και υπέρλογες ανάγκες του ανθρώπου που ζητά παρηγοριά και ελπίδα, τονίζοντας πως   ο ιερέας:

 Με τον παρηγορητικό του λόγο ενθαρρύνει τον ασθενή.
 Βοηθά τον άρρωστο να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την ασθένειά του.
 Βοηθά τον ταλαιπωρημένο ασθενή  να περιορίσει τον ψυχικό του πόνο.
 Με ενθάρρυνση επαναφέρει  στον άρρωστο την  ελπίδα.
 Με την αληθινή συμμετοχή στον πόνο του συνανθρώπου κατανοεί την αγωνία και το φόβο του, και  μετέχει σ’ αυτόν αναπτύσσοντας πληρέστερη κοινωνία (επικοινωνία) μαζί του.
 Με την ησυχαστική ζωή και τη μορφή του λειτουργεί καταπραϋντικά και καθησυχαστικά, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη θεραπευτική προσπάθεια.

Ο Σεβασμιώτατος σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι οι αρνητικές συνέπειες της ποιμαντικής στο χώρο του νοσοκομείου τις περισσότερες φορές οφείλονται:

 Στον  απομονωτισμό του ιερέως από τους υπόλοιπους της ομάδας,  με συνέπεια να εγκλωβίζεται στο δικό του «έργο» εν ονόματι της Εκκλησίας,  με αποτέλεσμα να καλλιεργείται η σύγκρουση και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον ποιμένα και τους άλλους θεραπευτές.
 Στην έλλειψη Ποιμαντικής Παιδείας, η οποία  καλλιεργεί τον «ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΦΟΒΟ» με συνέπεια την αδυναμία ανάπτυξης διαλόγου του ιερέως με το ιατρικό προσωπικό.
 Στη στροφή του ιερέως  σε ένα «τυπικό» ποιμαντικό έργο.
 Στην ανάπτυξη ενός Επικοινωνιακού Διαχωρισμού, με συνέπεια ο ιερέας να μην  θέλει να καταλάβει τα λόγια και τα επιχειρήματα του γιατρού με αποτέλεσμα  η απόλυτη μεταφυσική αντιμετώπιση του ανθρώπου να αγνοεί την επιστημονική θεώρηση και να οδηγεί σε αδιέξοδο.

Ολοκληρώνοντας  ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε και πάλι από καρδίας για την υποδοχή που του επεφυλάχθη, ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες να έχουν πλούσια τα ελέη του Θεού, και συνεχάρη τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που κοπίασαν για την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής, δια της οποίας  κατανοεί κάποιος την άμεση σχέση και συνάρτηση που έχει η θεολογία της Εκκλησίας, με την ποιμαντική της διακονία και την ιατρική επιστήμη.

Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Αθηναγόρα συνόδευσαν ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, καθώς επίσης και ο ιερολογιώτατος αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου π. Ιωάννης Ράπτης.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους που απαντήθηκαν διεξοδικά από τους ομιλητές ιατρούς. Συγκεκριμένα ακολούθησαν διάφορες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τα νέα δεδομένα που αφορούν την Γενετική Συμβουλευτική και Ψυχοογκολογία, τις καινούργιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον.

Έγινε σπουδαία συζήτηση και ακούστηκαν ωραίες προτάσεις
και υπήρξε γόνιμος συνπροβληματισμός από τους συμμετέχοντες συνέδρους σε αυτές και δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν πρακτικά και θεωρητικά θέματα που προκύπτουν από την εμπειρία τους.