Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Αγίας Βαρβάρας Ιλίου

Λαμπρά η Θεία Λειτουργία στην Αγία Βαρβάρα Ιλίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στον Ιερό Ναό της, στο Ίλιον.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου και ιερείς από όμορες ενορίες.

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή του λαού που κατέκλυσε το ναό, με ιδιαίτερη τάξη και ησυχία.

Ο κ. Αθηναγόρας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αποστροφή του λόγου του Αποστόλου Παύλου, «Ὅσοι γὰρ εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε» (Γαλ. γ´ 27 ).

«Η ιστορία ξεκινάει αιώνες πριν, με την έξωση των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Ο Θεός παρόλο που οι Πρωτόπλαστοι δεν υπάκουσαν την εντολή Του, δεν δείχνει οργή αλλά κατανόηση. Τους δίνει να φορέσουν δερμάτινους χιτώνες. Και το κάνει αυτό για να τους προστατεύσει από το ξένο περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουν εκτός Παραδείσου. Μέχρι να έλθει ο Υιός Του, να ενδυθεί και Αυτός τον δερμάτινο χιτώνα και να προσλάβει την ανθρώπινη φύση. Οι δερμάτινοι χιτώνες συμβολίζουν την ανθρώπινη σκέψη και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Χιτώνες δερμάτινοι που φθείρονται και λιώνουν μέσα στο διάβα της ζωής και καταλήγουν εκεί απ’ όπου προήλθαν, στο χώμα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι «με την Σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, έρχεται να μεταμορφώσει αυτούς τους δερμάτινους χιτώνες, να τους δώσει άλλη διάσταση και να τους μετατρέψει σε ένδυμα του Χριστού. Για να σταματήσει η οδύνη, ο πόνος και η αμφιβολία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η Αγία μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, που κυριολεκτικά απέβαλλε τον δερμάτινο χιτώνα και ενδύθηκε τον Χριστό, μετέχοντας μάλιστα και στο μαρτύριό Του. Έδωσε το αίμα της, όπως και ο Χριστός έδωσε το Αίμα Του, για να μας ντύσει με τη στολή της λαμπρότητος».

Έκλεισε λέγοντας πως «η Εκκλησία είναι ο καινούριος Παράδεισος. Εδώ όπου γίνεται η ανταλλαγή των δερματίνων χιτώνων με το Σώμα του Χριστού. Εδώ που το ανθρώπινο πρόσωπο αποκτά πάλι την αξία του και γίνεται δημιούργημα του Θεού. Επειδή σε αυτό τον χώρο ζουν και αναδεικνύονται οι Άγιοι όπως η Αγία Βαρβάρα».

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου