Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λαμπρά η πανήγυρις των Εισοδίων

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η εορτή της Εισόδου της Παναγίας στα Άγια των Αγίων στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλατιανής στο Ίλιον.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον στίχο του αναγνώσματος από την Έξοδο που διαβάστηκε στον Εσπερινό «Καὶ ἐκάλυψεν ἡ νεφέλη τὴν Σκηνὴν τοῦ Μαρτυρίου, καὶ δόξης Κυρίου ἐπλήσθη ἡ Σκηνή. Καὶ οὐκ ἠδυνήθη Μωϋσῆς εἰσελθεῖν εἰς τὴν σκηνὴν τοῦ Μαρτυρίου».

Αναλύοντας τον στίχο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτή η προτύπωση αναφέρεται στην Παναγία Μητέρα μας, που γίνεται η Σκηνή της νέας Διαθήκης που προσλαμβάνει μέσα Της τον άσαρκο Λόγο του Θεού.

«Όπως η Κιβωτός της Διαθήκης περιελάμβανε τις λίθινες πλάκες με το νόμο του Θεού, η Παναγία έχει μέσα της τον Λόγο του Θεού. Και δείχνει ο Θεός ποιάν είχε διαλέξει για να γίνει μητέρα Του. Και καλύφθηκε η Παναγία από τη νεφέλη της προστασίας του Θεού, συλλαμβάνει και σαρκώνεται μέσα της ο Υιός και Λόγος του Θεού και γίνεται η ίδια, νεφέλη που μας προστατεύει από τα πυρακτωμένα βέλη του πονηρού».

Έκλεισε λέγοντας πως «τίποτα δεν απαγορεύεται στην Βασιλεία του Θεού και στην Εκκλησία. Είμαστε κοινωνοί ζωής αθανάτου. Μετέχουμε και κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, μετέχουμε στη νεφέλη που μετείχε και η Παναγία μας και μπορούμε μαζί με Αυτήν να μπούμε στη Σκηνή του Μαρτυρίου, κάτω από την προστασία του Θεού Πατέρα»

Λίγο πριν την απόλυση ο κ. Αθηναγόρας απένειμε στον εφημέριο του ναού π. Γεώργιο το οφφίκιο του Οικονόμου, επιβραβεύοντας την έως τώρα διακονία του στην ενορία.

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου