Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προσφυγική κρίση και ψυχική υγεία

Στο πλαίσιο των Ενδοκλινικών Εκπαιδευτικών Μαθημάτων που διοργανώνει η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι», πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, το τρίτο εκπαιδευτικό μάθημα με τίτλο «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ».

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Γεώργιος Αλεβιζόπουλος. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα  απευθύνονται σε λειτουργούς υγείας, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, ειδικούς ψυχικής υγείας, επαγγελματίες που εργάζονται με ευάλωτες ομάδες παιδιών και εφήβων, καθώς και σε μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές καθώς επίσης και σε εργαζομένους σε δομές ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Δομές Φιλοξενίας) στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας.
Η φροντίδα ψυχικής υγείας μετακινούμενων πληθυσμών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στην ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ανταπόκριση στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας. Συνεπώς σκοπός των εκπαιδευτικών μαθημάτων  είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων αναφορικά με θέματα ψυχοκοινωνικής προσαρμογής και στήριξης των προσφύγων, η αντιμετώπιση  των  προβλημάτων των προσφύγων στην ιδιαιτερότητα και την πολυπλοκότητά τους καθώς επίσης η διαπολιτισμική προσέγγιση στην ψυχική οδύνη του πρόσφυγα.
Στο συγκεκριμένο μάθημα έγινε εμπεριστατωμένη προσέγγιση στη δυνατότητα κατανόησης της κουλτούρας του “άλλου” (του εθνικού, κοινωνικού και πολιτισμικού του πλαισίου) πάνω στην οποία εγγράφεται και στη βάση της οποίας νοηματοδοτείται, αλλά και εκφράζεται η ψυχική οδύνη του υποκειμένου.
Προσκεκλημένος στο εκπαιδευτικό μάθημα ήταν ο πανοσ. αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης, Κλινικός Βιοϊατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας εντεταλμένος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο Γ.Ο.Ν.Κ. «οι Άγιοι Ανάργυροι», Επιστημονικός Συνεργάτης της Ι.Μ. Ιλίου και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επι Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.