Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανήγυρις Αγ. Αναργύρων στο Ογκολογικό Νοσοκομείο

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και βαθιά κατάνυξη τελέσθηκε την 01-11-2017 η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο αμφιθέατρο του Γενικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».

Στην ευχαριστιακή σύναξη προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημέριους του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωσήφ Έκερτ, και Πανοσ. Αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιο Μανώλη.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού του Γ.Ο.Ν.Κ. «οι ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο με την συμπαράσταση που προσφέρει τόσο στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, όσο και στους λοιπούς εργαζομένους στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.

Είναι γεγονός πως το νοσοκομείο και ιδιαιτέρως το ογκολογικό νοσηλευτικό ίδρυμα είναι ένας χώρος ευαίσθητος. Χώρος δοκιμασίας και πόνου. Το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικά ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Αθηναγόρου και την ευγενική αρωγή, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Δρ. Μαρίας Χαρίτου, του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Δρ. Ανδρέα Καλλιακμάνη, των μελών του Δ.Σ. και του υπόλοιπου παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού, η Εκκλησία μας δίνει το παρόν με την ζωντανή ποιμαντική της παρουσία και συμπαρίσταται στο ανθρωπιστικό και φιλάνθρωπο έργο που επιτελείται, προσφέροντας τα αγιαστικά και χαριτόβρυτα μυστήρια στον πονεμένο, ταλαιπωρημένο και απογοητευμένο αδελφό μας.

Το παρεκκλήσιο αποτελεί τόπο λατρείας και προσευχής των νοσηλευομένων, επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, τόσο κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης, των εορτών των Αγίων που είναι αφιερωμένος, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών και Θείας Λειτουργίας.

Πλήθος πιστών, ανάμεσά τους και νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου, συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία του ιδρυματικού Ναού των Αγίων Αναργύρων.
Εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και τις θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ευχόμενος σε όλους την ευλογία και προστασία της Παναγίας μας και των Αγίων Αναργύρων στη ζωή τους.

Ο π. Γαβριήλ μέσα από την μοναχική αλλά και την αγιοπατερική εμπειρία του μίλησε στις καρδιές των πιστών για την ουσία και την αυθεντικότητα της πνευματικής ζωής στη ζωή του χριστιανού. Ανέπτυξε στο κήρυγμά του αφενός, τα θεολογικά μηνύματα που πηγάζουν από την εθελοντική προσφορά των Αγίων Αναργύρων προς τον πονεμένο, εγκαταλελειμμένο και χτυπημένο από την ασθένεια άνθρωπο, αφετέρου, επισήμανε τα ιδιαίτερα μηνύματα που καλούμεθα να αντλήσουμε και να επεξεργασθούμε όλοι μας με προσοχή και περισυλλογή από τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας, ιδιαίτερα δε, όταν αυτά σχετίζονται με την μεγάλη δοκιμασία της ασθένειας και του πόνου.

Καταλήγοντας ο π. Γαβριήλ ανέφερε ότι η ασθένεια παραμένει μια δοκιμασία, ενώ η βοήθεια αποτελεί ένδειξη αγάπης∙ «φέρατε τὰς ἀσθενείας ἁπάντων», συμβουλεύει ο Ιγνάτιος Αντιοχείας. Το να υπηρετούμε τον ασθενή σημαίνει οτι υπηρετούμε τον ίδιο τον Ιησού στὸ πρόσωπο των μελών που υποφέρουν: «ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με», θα πεί τὴν ημέρα της κρίσεως. Ο ασθενής, στο χριστιανικὸ κόσμο, δεν είναι πια ένας καταραμένος από τον οποίο αποστρέφει κανεὶς το πρόσωπό του αλλά είναι η εικόνα και το «σημεῖον» του Ιησού Χριστού.