Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ύψωση Τιμίου Σταυρού

Στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Χολαργού λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας κατά την εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Σταυρού.

Ο κ. Αθηναγόρας στη σύντομη θεολογική ομιλία του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμ. Συμεών Καλοπαναγιώτη για τη φιλοξενία του στον εν λόγω Ιερό Ναό. Έπειτα λαμβάνοντας αφορμή από τον ειρμό της θ' ωδής του κανόνα της ημέρας «Ὁ διὰ βρώσεως τοῦ ξύλου, τῷ γένει προσγενόμενος θάνατος, διὰ Σταυροῦ κατήργηται σήμερον», αναφέρθηκε στη βρώση του καρπού του δένδρου «της γνώσης του καλού και του κακού» από τους Πρωτοπλάστους, η οποία προκάλεσε στον άνθρωπο την πτώση, τη φθορά και τη θάνατο. Η φθορά του ανθρώπου συμπαρέσυρε ολόκληρη τη δημιουργία. Όμως, η βρώση του νέου καρπού, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, επαναφέρει τον άνθρωπο στην πορεία προς τη ζωή και την αθανασία. Η σταυρική θυσία του Χριστού είναι γεγονός που αντανακλάται σε ολόκληρη τη δημιουργία. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μεταδίδει το μήνυμα της επιλογής από εμάς της τροφής που οδηγεί στη ζωή και την αθανασία:

«Ὁ Σταυρός σου Κύριε, ζωὴ καὶ ἀνάστασις, ὑπάρχει τῷ λαῷ σου· καὶ ἐπ’ αὐτῷ πεποιθότες, σὲ τὸν ἀναστάντα, Θεὸν ἡμῶν ὑμνοῦμεν· ἐλέησον ἡμᾶς». (στιχηρό των αίνων της Κυριακής στον πλ. του β΄ ήχο)