Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανηγυρική Θ. Λειτουργία Αγ. Αθηναγόρου

Λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε επί τη εορτή του Αγίου Αθηναγόρου στον Μητροπολιτικό Ναό Ιλίου.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεοδώρου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, και των Επισκόπων Σαλώνων κ. Αντώνιου και Μεθώνης κ. Κλήμεντος. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ, ενώ προσήλθε να ευχηθεί και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας.

Επίσης παρέστησαν ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νικόλαος Ζενέτος, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ιλίου.

Τον πανηγυρικό λόγο ανέλαβε να εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον κ. Αθηναγόρα για την ευκαιρία που του έδωσε να απευθυνθεί στο ποίμνιο της Μητροπόλεως και να ομιλήσει για έναν απολογητή της ορθόδοξης πίστης. Αρχικώς εξήρε την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας που εκφράζεται μέσα από την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Κατόπιν αναφέρθηκε στο τιτάνιο έργο που ανέλαβε ο Άγιος Αθηναγόρας για να ανατρέψει την ψευδώνυμη γνώση που ενορχηστρωνόταν εναντίον της αλήθειας του Ευαγγελίου κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Ο λόγος του Αγίου ήταν φιλοσοφικός και ηδύς αλλά ταυτόχρονα «δίστομος μάχαιρα» εναντίον όλων εκείνων που κατηγορούσαν τους χριστιανούς για αθεότητα και ηθικά αίσχη, που σκοπό είχαν να αποδομήσουν τη χριστιανική πίστη στο λαό. Η ομολογία του Αγίου απεδεικνύετο από το ένθεο βίωμά του. Αν ο λόγος δεν εκβάλει στο βίωμα και αν η καθημερινή πράξη δεν νοηματοδοτείται από τον λόγο, τότε, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος επιτυγχάνεται η ατίμωση του Θεού. Ο Άγιος Αθηναγόρας μας καλεί να βιώσουμε την αλήθεια του Χριστού.

Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του ο κ. Σεραφείμ έπλεξε ειλικρινές και εγκάρδιο εγκώμιο προς τον Μητροπολίτη Ιλίου, ο οποίος προσέλαβε το όνομα του Αγίου Αθηναγόρα και τέθηκε υπό την ευλογία του, όντας σύμψυχος μετ’ αυτού. Ο λόγος του Αγίου Αθηναγόρα είναι ηδύς, διεισδυτικός, ευγενής αλλά ταυτοχρόνως βαθύς και ουσιώδης. Παρόμοιος είναι ο λόγος και η αρχιερατική πορεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, ο οποίος εμπνέεται από τον βίο του Αγίου Αθηναγόρου. Τέλος, ο κ. Σεραφείμ εξέφρασε εξ ονόματος όλων των Αρχιερέων ευχές για μακρόχρονια και καρποφόρα ποιμαντορία προς τον κ. Αθηναγόρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Αθηναγόρας δέχθηκε τις ευχές των παρευρισκομένων πιστών. Η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά από το ECTV.

Φωτογραφίες: Μάρκος Παπαγεωργίου