Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εσπερινός Αγίου Αθηναγόρου

Με την παρουσία εννέα αρχιερέων και πλήθους κλήρου και λαού από ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής του Αγίου Αθηναγόρου, κατά την οποία εορτάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου.

Ο Εσπερινός έγινε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καισαριανής κ. Δανιήλ, Θηβών κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος, οι Επίσκοποι Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος και Αβύδου κ. Κύριλλος και ο εορτάζων Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος λαμβάνοντας αφορμή από ένα σύγγραμμα του Αγίου Αθηναγόρου περί της άρνησης του Χριστού, αλλά και από τη συνολική βιωτή του Αγίου, μίλησε περίτεχνα για την άρνηση του Χριστού μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα που καταγράφονται στην Αγία Γραφή.

Ξεκίνησε από την άρνηση των ίδιων των συντοπιτών του Χριστού, οι οποίοι τον περιφρόνησαν γιατί δεν είχε ένδοξη και ευγενική καταγωγή και γιατί δεν είχε κατά κόσμον μόρφωση. Όλος ο κόσμος τον αποκαλούσε με το επώνυμο Ναζωραίος για να τον υποτιμήσει, καθώς η Ναζαρέτ ήταν μία ασήμαντη πόλη. Οι συντοπίτες του, επίσης, απαίτησαν από Εκείνον να τους κάνει θαύματα, όπως άκουγαν να κάνει αλλού, αλλά ο Κύριος δεν συναίνεσε και τους έδωσε τα παραδείγματα της ειδωλολάτρισσας χήρας που φιλοξένησε τον Προφήτη Ηλία αλλά και τη θεραπεία του Νεεμάν του Σύρου από τον Προφήτη Ελισσαίο. Ο Θεός δεν συναινεί στο αιτούμενο θαύμα όταν δεν υπάρχει φιλαδελφία και ταπείνωση στον άνθρωπο.

Συνέχισε με την άρνηση που εξέφρασε ο Πόντιος Πιλάτος, κατά τη δίκη του Ιησού, που ενώ ρώτησε τον Ιησού «Τι εστίν αλήθεια», αποχώρησε επιδεικτικά, χωρίς να περιμένει να ακούσει την απάντηση του Ιησού, ο οποίος αλλού είχε ήδη εκφράσει πως Εκείνος είναι η Αλήθεια και η Ζωή. Ως τρίτο γεγονός, ο κ. Δανιήλ ανέφερε την άρνηση του βασιλέως Ηρώδη Αγρίππα, ο οποίος αν και άκουσε με προσοχή τον Απόστολο Παύλο να μιλάει για τον Χριστό, στο τέλος του δήλωσε ότι λίγο ακόμη χρειαζόταν για να τον πείσει ο Απόστολος, αλλά δεν τον έπεισε. Ο κ. Δανιήλ διεπίστωσε πως ο πραγματικός λόγος ήταν πως ο Απόστολος είχε ελέγξει τον Ηρώδη για την παράνομη σύζυγό του, άρα η άρνηση είχε ιδιοτελή συμφέροντα.

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Δανιήλ διεπίστωσε πως η άρνηση του Χριστού κρύβει πάντοτε πίσω της κάποια συμφέροντα ιδιοτελή ή πάθη ανυπέρβλητα, είτε εγωισμό, είτε κακία, είτε φιλαυτία ή ανομία. Όταν επικρατούν αυτά, ο Χριστός εκδιώκεται από τις ζωές των ανθρώπων, γιατί δεν μπορούν να τον αντέξουν. Και κατέληξε λέγοντας πως αυτό προσπάθησε να κάνει ο Άγιος Αθηναγόρας: να δείξει στους ανθρώπους ποιος είναι ο Χριστός και να τους προστατεύσει από την άρνησή Του. Απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, κ. Αθηναγόρα, του ευχήθηκε να λάβει τη σοφία και τη χάρη του Αγίου, για να ποιμαίνει το λογικό ποίμνιο του ανέθεσε ο Θεός.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο κ. Αθηναγόρας δέχθηκε τις ευχές των πολλών παρευρισκομένων πιστών, οι δε αδελφές της Ιεράς Μονής προσέφεραν σε όλους κεράσματα.