Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος του σεμιναρίου διακονίας ασθενών

Έκλεισε με εξαιρετική επιτυχία ο δεύτερος κύκλος (2016-2017) του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούνιο του 2016. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί καθώς επίσης και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι βοήθησαν τους εκπαιδευόμενους να προσεγγίσουν την ιδιαιτερότητα της ογκολογικής φροντίδας. Επισημαίνεται ότι, σκοπός του πρώτου κύκλου του Εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση την συμμετεχόντων σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα του εθελοντισμού και της συνεισφοράς του στην ογκολογική φροντίδα.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, ο οποίος ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016 και τελείωσε τον Ιούνιο του 2017, ήταν αφιερωμένος στην «Ψυχοκοινωνική φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς». Στόχος του δεύτερου εκπαιδευτικού κύκλου ήταν η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η ενημέρωση όλων, όχι μόνο των εκπαιδευόμενων εθελοντών αλλά και όσων άλλων συμμετείχαν στο πρόγραμμα ως ακροατές, σχετικά με τους τρόπους προσέγγισης, αντιμετώπισης και υποστήριξης όχι μόνο των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από καρκίνο αλλά και των φροντιστών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αιτιολογικές συσχετίσεις μεταξύ του καρκίνου και ορισμένων ψυχολογικών παραμέτρων όπως είναι η προσωπικότητα του ασθενούς, και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του καρκίνου. Αναλύθηκαν επίσης ενότητες όπως η σημασία της ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στην εξέλιξη της ψυχικής κατάστασης των ασθενών, η σημασία της ψυχοκοινωνικής στήριξης κατά την διάρκεια της θεραπευτικής προσπάθειας, η συνεισφορά της πνευματικότητας και της πίστης στην θεραπευτική προσπάθεια του καρκίνου, η παρέμβαση του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος στην θεραπευτική προσπάθεια κ.α. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την ψυχοκοινωνική διαχείριση των αναγκών του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του στο πλαίσιο των συμβουλευτικών-διασυνδετικών ψυχολογικών υπηρεσιών και παρεμβάσεων.

Στο τελευταίο αυτής της περιόδου εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα παρευρέθη ο κύριος Γεώργιος Κοτονιάς, εκπαιδευτικός, πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την τιμητική πρόσκληση. Ο κ. Κοτονιάς εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου και τους υπεύθυνους του προγράμματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη στήριξή του στην προσπάθεια αυτή, Ο κύριος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Σιβιτανίδειος Σχολή είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια αφενός με την ενίσχυση της ενημέρωσης των σπουδαστών της πάνω σε θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό και την ογκολογική φροντίδα αφετέρου με την οργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων και ομιλιών, που στόχο θα έχουν την ευαισθητοποίηση των  μαθητών και των σπουδαστών της σχολής, σχετικά με την ψυχοκοινωνική αντιμετώπισή του ογκολογικού ασθενούς και του ευρύτερου περιβάλλοντός του.

Ο κ. Κοτονιάς ανακοίνωσε την προσφορά συγκεκριμένων υποτροφιών για δωρεάν φοίτηση στα ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής, παιδιών με οικονομικές δυσκολίες και κυρίως παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν την ασθένεια του καρκίνου και τις επιπτώσεις του άμεσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν και σπουδαστές των ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου σχολής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του π. Θεοδοσίου, ο οποίος ως γνωστόν διδάσκει ως καθηγητής ιατρικών ειδικοτήτων στην συγκεκριμένη σχολή τα τελευταία 8 χρόνια. Οι σπουδαστές έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον στην πρόσκληση του π. Θεοδοσίου δείχνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον στο να εμπλουτίσουν την γνώση τους σχετικά με την ψυχολογική στήριξη του ογκολογικού ασθενούς.

Το επόμενο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, οι θεματικές ενότητες του οποίου θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Δείτε ακολούθως τους ομιλητές και τους τίτλους των θεμάτων που κόσμησαν το 2ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από την αρχή του τον Οκτώβριο 2016, ως το τέλος του, τον Ιούνιο 2017:

9 Οκτωβρίου 2016

XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΟΜΙΛΙΑ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Παναγιώτα Ηλιοπούλου. Νοσηλεύτρια ΤΕ. Καταγραφέας Ε.Α.Ν.
Ογκολογική κλινική   Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Θέμα Ομιλίας «Η Συμβολή του Νοσηλευτή στην διατήρηση της Ψυχοσυναισθηματικής υγείας των ασθενών με καρκίνο».

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Κατερίνα Ζωηρού,   Κοινωνική Λειτουργός- Ψυχολόγος  Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.
Θέμα Ομιλίας «Ο ρόλος του κοινωνικού Λειτουργού στο Ογκολογικό Νοσοκομείο».

ΟΜΙΛΗΤΉΣ:  πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης. Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας

Θέμα Ομιλίας « Βιοηθικές προσεγγίσεις στην Ψυχοκοινωνική Στήριξη. Η συνεργασία του ποιμένα με τον κοινωνικό Λειτουργό στο χώρο του Νοσοκομείου»

13 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Ευγενία Αλεξανδρή. Προϊσταμένη της Ψυχιατρικής κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (ΓΝΑ)- ΑΣΜΧΟΣ, Νοσηλεύτρια με ειδίκευση στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική, και μεταπτυχιακές σπουδές στα Επαγγέλματα Ψυχικής Υγείας.
Θέμα Ομιλίας «Η Νοσηλευτική προσέγγιση στις διάφορες φάσεις του καρκίνου».

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Παρασκευή Μειντάνη. Ψυχολόγος 251 ΓΝΑ.
Θέμα Ομιλίας «Κατανόηση της χρόνιας νόσου. Ψυχοκοινωνικές διαστάσεις».

11 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Αναστασοπούλου Ειρήνη, Νοσηλεύτρια ΜSc στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Γ.Ο.Ν.Κ. οι «Άγιοι Ανάργυροι», εξιδεικευμένη στον χρόνιο πόνο και την ανακουφιστική αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς
Θέμα ανάπτυξης:  «Ο καρκινοπαθής που πονά. Υποστηρικτικές μέθοδοι αντιμετώπισης πόνου»

ΟΜΙΛΗΤΉΣ: Βασίλης Αλιβιζάτος. ΤΕ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Ο κος Αλιβιζάτος θα αναπτύξει το θέμα 
Θέμα ανάπτυξης: «Ψυχοκοινωνική φροντίδα Ειδικών ομάδων. Νεαροί Ενήλικες με καρκίνο-Βιωματική Παρουσίαση». 

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Λεμονιά Κάρλου. φοιτήτρια ΤΕΙ Αθηνών. 
Θέμα ανάπτυξης: «Ο εθελοντισμός στην Εκπαίδευση. Η Εθελοντική Δραστηριότητα των φοιτητών στην Εθελοντική αιμοδοσία»

29 Ιανουαρίου 2017

ΟΜΙΛΗΤΉΣ: Δημήτριος Σίμος. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Επιστήμονας του στρες & προαγωγής της Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Θέμα ομιλίας «Σχέση Διατροφής με την εμφάνιση του καρκίνου και τη θεραπεία της»

ΟΜΙΛΗΤΉΣ:  πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης. Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας

Θέμα Ομιλίας « Η παρέμβαση της ποιμαντικής Ιατρικής στην θεραπευτική προσπάθεια. Ο ρόλος της πειθαρχίας και της εγκράτειας στην αντιμετώπιση της νόσου».

12 Μαρτίου 2017

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Σοφία Ραπτοπούλου. Ρεφλεξολόγος, Υπεύθυνη στο Κέντρο Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Θέμα Ομιλίας «Εναλλακτικές και συμπληρωματικές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκινικού πόνου».

ΟΜΙΛΗΤΉΣ: Δημήτριος Σίμος. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Επιστήμονας του στρες & προαγωγής της Υγείας, Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Θέμα Ομιλίας «Ο ρόλος του  Στρες, στους ογκολογικούς ασθενείς και η επίδρασή του στην υγεία των φροντιστών αυτών. Η επίδραση του στρες στις διατροφικές συνήθειες και τις διατροφικές επιλογές των ασθενών και των φροντιστών τους»

2 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΗΤΉΣ: Βασίλειος Μπούνταλης. Κοινωνικός Λειτουργός. Διευθυντής κοινωνικής υπηρεσίας Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Θέμα Ομιλίας  «Διεργασίες Πένθους. Ο ρόλος του Κοινωνικού Λειτουργού»

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Αννίτα Χατζημιχαηλίδη. Ειδικευόμενη Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ογκολογική Φροντίδα. Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι».
Θέμα Ομιλίας  «Διεργασίες Πένθους. Η Παρέμβαση  του Κοινωνικού Λειτουργού».

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Παρασκευή Μειντάνη. Ψυχολόγος 251 ΓΝΑ, (Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας)
Θέμα Ομιλίας  «Διεργασίες Πένθους. Η παρέμβαση του Ψυχολόγου.

28 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΗΤΉΣ: Νικόλαος Ρ. Ξιώνης.  Καθηγητής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ).

Θέμα Ομιλίας  «Θεολογικές προσεγγίσεις της θλίψης στον ογκολογικό άρρωστο.

ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ:  Μαρίνα Κολοβοπούλου. Καθηγήτρια Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του  ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ).

Θέμα Ομιλίας:  «Θεολογική Ανάγνωση της ασθένειας και του πόνου με έμφαση τον  ογκολογικό άρρωστο.

ΟΜΙΛΗΤΉΣ: αρχιμ. Γαβριήλ Ασπρολούπος. Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως

Θέμα Ομιλίας:  «Η θεραπευτική δράση της Εξομολόγησης στην Ογκολογική φροντίδα»


ΟΜΙΛΗΤΉΣ: αρχιμ. Δρ.  Θεοδόσιος Μανώλης. Κλινικός Βιοιατρικής Έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας

Θέμα Ομιλίας:  «Η σημασία της αποκάλυψης της αλήθειας στην ογκολογική φροντίδα. Βιοηθικές Προσεγγίσεις».

18 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΗΤΉΣ:  Παναγιώτης Φίλληπας Φυσικοθεραπευτής (ΤΕ), Επιστημονικός Συνεργάτης με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το  Κέντρο Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής, Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών.

Θέμα Ομιλίας: «ΟΖΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΡΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ».

ΤΕΛΟΣ β’  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ.