Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κατανυκτικός Εσπερινός «της Συγγνώμης» στον Μητροπολιτικό Ναό

Την Κυριακή 26/2 τελέστηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου ο Α' κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρου.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγγνώμης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου. Στον Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενώ συμμετείχαν πολλοί οι ιερείς της Μητροπόλεως.

Ο κ. Αθηναγόρας είπε πως «διαβαίνοντας το κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας δίνεται για άλλη μια φορά η ευκαιρία με τη των πνευματικών αγώνων πορεία, να βυθομετρήσουμε την πορεία μας στη ν ζωή και να εξετάσουμε την σχέση μας με τον Θεό, τους ανθρώπους και τον εαυτό μας».

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσωπο του Προφήτου Μωυσή μέσα στην Παλαιά Διαθήκη για να τονίσει την δυνατότητα επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον Θεό. «Ο Προφήτης Μωυσής συναντά για πρώτη φορά τον Θεό, μέσα στην έρημο, μπροστά σε μια φλεγόμενη αλλά μη καιόμενη βάτο, όπου του παρουσιάζεται για να τον βοηθήσει να ανακαλύψει την δική του ταυτότητα. Όμως ο Μωυσής προβάλλει την ισχνοφωνεία του και την βραδυγλωσσία του για να μπορέσει να ηγηθεί του λαού προς την Γης της Επαγγελίας. Εκεί αρχίζει η επίγνωση της κατάστασης του Μωυσή. Δύσκολο να επικοινωνήσει με τον Θεό, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τον καθένα από εμάς. Δύσκολο να ξεκινήσει συζήτηση με τον Θεό, γιατί μπροστά μας ανοίγεται ένα πέλαγος που πρέπει να διασχίσουμε για να βρούμε την ταυτότητά μας. Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε πίσω ισχυριζόμενοι πως είμαστε ισχνόφωνοι και βραδύγλωσσοι».

Συνέχισε λέγοντας «Ο Θεός όμως βοηθά τον Μωυσή και αρχίζει να αποδέχεται την εντολή του Θεού και να οδηγήσει τον λαό από την δουλεία στην γη της επαγγελίας. Και αποδέχεται την ταυτότητα ότι είναι φίλος του Θεού, γιατί ο Θεός τον αγαπά. Η συνομιλία που ξεκίνησε στην φλεγόμενη βάτο γίνεται προσευχή, σχέση και επικοινωνία. Τέτοια ώστε ο Μωυσής να μιλάει στον Θεό όπως ο φίλος. Και αυτός ο ισχνόφωνος που αρνιόταν να αντιληφθεί την ταυτότητά του, αποκτά ταυτότητα. Η καρδιά του μετατρέπεται σε καιόμενη βάτο και γίνεται αγγελιοφόρος του Θεού στον λαό».

Ο κ. Αθηναγόρας έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι «ο Μωυσής ένας άνθρωπος σαν κι εμάς μπορεί να μας δείξει τον δρόμο. Ένας άνθρωπος που στέκεται ορόσημο μέσα στην ανθρώπινη πορεία. Πόσες φορές ο Θεός πλησιάζει τον καθένα από εμάς με μια λέξη, ένα τροπάριο, μια θλίψη ένα πόνο, μια χαρά; Πόσες φορές μας μιλάει μέσα από την φλεγόμενη βάτο των δυσκολιών της ζωής μας; Πόσες φορές μας καλεί να προσκυνήσουμε τα Πάθη του και την Ανάστασή Του; Στους χρόνους της Καινής Διαθήκης δεν υπάρχει η φλεγόμενη βάτος για να προφυλάξει τον άνθρωπο που θέλει να επικοινωνήσει με τον Θεό. Τώρα ο Κτίστης έγινε κτίσμα και μπορούμε να νιώσουμε την παρουσία Του δίπλα μας. Για να μπορέσει να βρει ο καθένας από εμάς, στο Θεανθρώπινο πρόσωπό Του, την ταυτότητά του. Για να μπορέσουμε μέσα από τα Πάθη Του να βρούμε και τον δρόμο που οδηγεί στην Ανάστασή Του. Η Μεγάλης Τεσσαρακοστή που ανοίγει σήμερα είναι η λυδία λίθος η οποία μας βοηθά να ανιχνεύσουμε την ταυτότητά μας και ανακαλύψουμε τον εαυτό μας».

Στο τέλος του Εσπερινού, τόσο οι ιερείς όσο και το πολυπληθές εκκλησίασμα, πέρασαν και ασπάστηκαν το χέρι του ποιμενάρχου, αιτούμενοι συγχώρησης και ανταλλάσσοντας, ως συνηθίζεται, τον ασπασμό της αγάπης μεταξύ τους.

Τα μέλη του εσπερινού απέδωσε θαυμάσια η χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Λεωνίδα Δούκα.

Φωτορεπορτάζ: Νικόλαος Μπαστούνης - Σπύρος Παπαγεωργίου