Η λαμπρά πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας Ιλίου


Ημερομηνία δημοσίευσης: 2016-12-09 18:24

Χιλιάδες κόσμου κατέφυγαν στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Ιλίου για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα και την σεπτή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας το διήμερο 3-4/12/2016.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, ενώ την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας. Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την προσέλευση του κόσμου και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο εσωτερικό του Ιερού Ναού.

Στο Θείο Κύρηγμα που εκφώνησε ο κ. Αθηναγόρας έκανε τον παραλληλισμό της συγκύπτουσας γυναίκας, της γνωστής Ευαγγελικής περικοπής, με την ανυψωμένη γυναίκα, την Αγία Βαρβάρα. Η συγκύπτουσα, που αδυνατεί να κοιτάξει ψηλά, όπως ο κόσμος στον οποίο ανήκει, χρειάζεται την θεραπεία του Χριστού. Προστρέχει σ' Εκείνον για να την ανασηκώσει κι ο Χριστός με τη φράση «απολέλυσαι της ασθενείας σου» της δίνει τη θεραπεία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο σωματικό αλλά επεκτείνεται και ολοκληρώνεται στο οντολογικό επίπεδο. Η γυναίκα δεν είναι πια συγκύπτουσα, γιατί προσέτρεξε στον Χριστό. Αρχίζει να ανορθώνεται. Η γυναίκα αυτή είναι ο παλαιός άνθρωπος που ζητά τη θεραπεία· η Αγία Βαρβάρα είναι ο νέος άνθρωπος, ο ανυψωμένος, ο οποίος μέσω της εν Χριστώ βιοτής, του βαπτίσματος και της μετοχής των Θείων Μυστηρίων αγιάζεται και επιστρέφει στο πρώτο ανθρώπινο κάλλος.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, καθώς και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.

Video: