Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συμμετοχή στην εκδήλωση πρόληψης καρκίνου του μαστού του Δήμου Ιλίου

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016, στο Δημαρχείο Ιλίου η εκδήλωση Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου με θέμα «Πρόληψη-Διάγνωση-Θεραπεία. Τι πρέπει να γνωρίζω».

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Έργου σε θέματα Εθελοντισμού-Oγκολογίας και Βιοηθικής στο Γ.Ο.Ν.Κ «οι Άγιοι Ανάργυροι» Κηφισιάς, κλινικός Βιοιατρικής έρευνας και Βιοηθικής Ογκολογίας και τακτικό Συνοδικό μέλος της Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης.

Ο πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδόσιος στην εισαγωγική του ομιλία μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα δια την απόλυτη ευώδοση και επιτυχία των εργασιών της εκδήλωσης. Ο π. Θεοδόσιος ανέφερε πως η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι μια στρεσογόνος κατάσταση η οποία επηρεάζει αναπόφευκτα την λειτουργικότητα των ασθενών. Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε πως πολλές φορές η έλλειψη του ανθρωπιστικού κώδικα σε συνδυασμό με την αδυναμία προσέγγισης των πολλαπλών ηθικών διλλημάτων που προκύπτουν, δημιουργούν τις περισσότερες φορές το θετικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη αρνητικών δεδομένων όπως είναι η άρνηση, ο φόβος, η αμηχανία, η απαισιοδοξία και η αβεβαιότητα.

Στην συνέχεια της εισαγωγικής του ομιλίας ο π. Θεοδόσιος παρουσίασε το παράδειγμα του διάσημου καθηγητή Ογκολογίας Νταβίντ Καγιάτ, ο οποίος χτυπημένος ο ίδιος από την ασθένεια του καρκίνου, αποκαλύπτει τον ιδιαίτερο ρόλο του ιατρού, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο ογκολόγος έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να ανακουφίζει και να χειρίζεται την αγωνία. Δεν αφήνει έξω όμως την οικογένεια και την κοινωνία, η οποία όπως λέει χαρακτηριστικά δίνει τις πραγματικές εξετάσεις δίπλα στον καρκινοπαθή, και τα ανάλογα αποτελέσματα δεν χωρούν αμφισβήτηση γιατί είναι πολύ αντικειμενικά. Αυτό φανερώνει ότι όλοι μαζί σαν κοινωνία πρέπει να βοηθήσουμε αυτόν τον άρρωστο να υπερβεί αντιλήψεις, να αγνοήσει συμπεριφορές και κυρίως να αναδείξει και να βιώσει βασικές ανθρωποκεντρικές και χριστοκεντρικές αρετές που θα δώσουν νόημα και προοπτική στην ζωή του. Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτόν τον ταλαιπωρημένο και απογοητευμένο άνθρωπο να μεταμορφωθεί σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο που δεν θα μοιάζει με τον προηγούμενο και με τον επόμενο, αλλά αντίθετα θα καταφέρει να παραμείνει διαφορετικός και ξεχωριστός.

Καταλήγοντας την εισαγωγική του ομιλία ο π. Θεοδόσιος ανέφερε το γνωστό συγγραφέα Έλι Βιζέλ, ο οποίος γράφει χαρακτηριστικά ότι «η ψυχή δεν μοιάζει με την οργωμένη γη. Η ψυχή χρειάζεται την καταιγίδα, τη φωτιά, τον ίλιγγο. Το σώμα έχει όλο το χρόνο, προχωρά αργά, με σύνεση, βήμα βήμα, υπακούοντας στους νόμους της βαρύτητας. Η ψυχή όμως αρνείται τον χρόνο και αναποδογυρίζει τους νόμους, θέλει να τρέξει, να ορμήσει μπροστά, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο υψώνεται ως το Θεό».

Ο πόνος η αρρώστια, η δύναμη της οδύνης και κατόπιν η ταπείνωση μπορούν να μας βοηθήσουν όλους μας να εξελιχθούμε, να μεταμορφωθούμε, να ξεχάσουμε την ασθένεια και να γίνουμε ελεύθεροι. Διότι όπως λέγει ο Σπινόζα «Ένας ελεύθερος άνθρωπος δεν σκέφτεται τίποτα λιγότερο απ ότι τον θάνατο, και η σοφία του είναι ο στοχασμός, όχι του θανάτου αλλά της ζωής».