Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη Μητρόπολη του Ιλίου

Την δεσποτική εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού πανηγύρισε η Μητρόπολη Ιλίου, με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως.

Ο κ. Αθηναγόρας μίλησε επάνω στον ειρμό των καταβασιών της εορτής «Σταυρόν χαράξας Μωσής…» και την διάβαση του λαού των ισραηλιτών από την Ερυθρά θάλασσα προς την γη της Επαγγελίας, προτυπώνοντας την πέρασμα

«Η ράβδος του Μωυσή είναι το ξύλο της ζωής, ο ίδιος ο Χριστός που περιμένει τον καθένα από εμάς να διαβούμε την Ερυθρά θάλασσα του κόσμου αυτού αγωνιζόμενοι, προσδοκώντας ότι ο Χριστός που θα μας περιμένει στο τέλος των αιώνων, βρίσκεται κοντά μας σε κάθε Θεία Λειτουργία στο πρόσφορο και το νάμα που προσφέρουμε».

«Ο Σταυρός προσδιορίζει την υπάρξή μας και την ταυτότητά μας μέσα στην Εκκλησία, από την στιγμή που βαπτιζόμαστε. Ο Χριστός είναι το ξύλον της ζωής που κράτησε ο Μωυσής και οδήγησε τον λαό του στην γη της Επαγγελίας. Ο Χριστός είναι αυτός που μας έβαλε στον Παράδεισο για να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Εκείνος που έδειξε φιλανθρωπία και έλεος όταν εμείς χάσαμε τον Παράδεισο. Είναι Αυτός που μεγαλόπρεπα και σαν Βασιλιάς πέθανε για εμάς επάνω στον Σταυρό. Εμείς ως μέλη του Σώματος του Χριστού σε πορεία από την γη της φτώχειας στην γη της χαράς, κι Εκείνος να κρατά ψηλά τα υδάτινα τείχη των αμφιβολιών, των αμφισβητήσεων και των παθών».

Έκλεισε την διδακτική αυτή ομιλία με την προτροπή «να αφήσουμε το ξύλο της ζωής να καθοδηγεί την ζωή μας ξανά στον Παράδεισο, να τον συναντάμε και να τον κοινωνούμε εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον».

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μπαστούνης/Σπύρος Παπαγεωργίου
Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Δείτε εδώ βίντεο με την ακολουθία της Υψώσεως.

Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου: