Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Εσπερινός των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου

Με ιδιαίτερες τιμές τελέστηκε ο Εσπερινός της Κυριακής και της μνήμης του Αγ. Αθηναγόρου του Απολογητού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Στο φιλόξενο καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας, ο κ. Αθηναγόρας υποδέχθηκε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς Καισαριανής κ. Δανιήλ, Καρθαγένης κ. Αλέξιο, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κορωνείας κ. Παντελεήμονα, Θηβών κ. Γεώργιο, Κηφισίας κ. Κύριλλο και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεο, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό. Συμμετείχαν πολλοί ιερείς και διάκονοι, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και πολλές Μητροπόλεις, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Αθηναγόρου αλλά και το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Ο κ. Αθηναγόρας μετά το πέρας της ακολουθίας χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής κ. Δανιήλ, τον οποίο παρεκάλεσε να εκφωνήσει ωφέλιμο λόγο.

Ο κ. Δανιήλ, εμπνεόμενος από τον απολογητικό περί της του Χριστού Αναστάσεως Λόγο του Αγίου Αθηναγόρου αλλά και τον στίχο από τον 92ο ψαλμό του Δαυίδ «Ὁ Κύριος ἐβασίλευσεν, εὐπρέπειαν ἐνεδύσατο» μίλησε για την Ανάσταση του Χριστού στη ζωή μας. Κατ’ αρχήν μίλησε για τους κύκλους της εορτής της Ανάστασης στη λειτουργική ζωή, τον κύκλο του εορτασμού του Πάσχα και τον εβδομαδιαίο κύκλο, αφού κάθε Κυριακή είναι εορτασμός της Ανάστασης του Κυρίου. Ο Κύριος εβασίλευσεν, δηλαδή έγινε Βασιλέας, όχι σαν τον Πιλάτο που τον ανέκρινε, όπως μας εξιστορεί το Ευαγγέλιο, όχι σαν ένας από όλους τους θνητούς βασιλιάδες αλλά Βασιλέας της Βασιλείας των Ουρανών. Και ενεδύσατο ευπρέπειαν· όχι ρούχα σπουδαία αλλά την ίδια την καθαρή ανθρώπινη φύση, την οποία ανέβασε στον Πατέρα. Αυτή τη Βασιλεία υπηρετεί και ο κ. Αθηναγόρας, με το ποίμνιο και όλα τα ιδιαίτερα χαρίσματα που του δώρησε ο Θεός και αυτήν ευχήθηκε ο κ. Δανιήλ, τόσο στον Ποιμενάρχη μας, όσο και σε όλο το λαό του Θεού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο κ. Αθηναγόρας δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού. Οι αδελφές της Ιεράς Μονής διέθεσαν κεράσματα σε όλο τον κόσμο και παρέθεσαν δείπνο σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους.