Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ημερίδα: Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου

Καθώς όλα τα συστήματα υγείας αναγκάζονται να ασκούν περιοριστική πολιτική στους προϋπολογισμούς για την υγεία, η Ελλάδα, στη δύσκολη περίοδο που διανύει, υποχρεούται να στραφεί στην εφαρμογή μεθόδων αξιολόγησης κόστους- αποτελεσματικότητας και σε δομικές αλλαγές στη χρηματοδότηση της υγείας.

Κάτι, μάλιστα, που μοιάζει επιτακτικό στη διαχείριση του καρκίνου, που δεν απειλεί μόνο την ανθρώπινη ζωή αλλά και τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία, σε παγκόσμια κλίμακα, άρχισαν να εφαρμόζονται 70 νέες θεραπείες για πάνω από 20 διαφορετικά είδη όγκων, χωρίς πολλά από αυτά να αποζημιώνονται. Ως συνέπεια, το συνολικό κόστος θεραπείας του καρκίνου εκτινάχθηκε κατά 11,5% μόνο τον τελευταίο χρόνο, φτάνοντας τα 107 δισ $ το 2015. Η Ελλάδα, όπως ήταν φυσικό, δεν βγαίνει αλώβητη.

Η καταγραφή της κατάστασης στη χώρα μας, αλλά και η αναζήτηση λύσεων αποτέλεσε το αντικείμενο του 1ου Συνεδρίου «Πολιτική και Διαχείριση του Καρκίνου- Βέλτιστη Πρακτική VS Οικονομικοί Περιορισμοί» το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως εκπροσώπησε ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, εφημέριος του Γενικού και Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι» και τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Επι Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. Δρ. Θεοδόσιος Μανώλης.

Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας αφορούσαν:

• Τους προβληματισμούς γύρω από το αν πρέπει να γίνεται μαζικός έλεγχος πληθυσμού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, σε σχέση πάντοτε με την επίπτωση στην Οικονομία.
• Απεικονιστική ογκολογία και Βιοδείκτες.
• Γενόσημα.
• Βιοομοειδή .
• Αλλαγές στη χρηματοδότηση της Υγείας.
• Εθελοντισμός: Ενημέρωση και Καινοτομία.