Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Μητρόπολη Ιλίου στην «Ανοιχτή αγκαλιά»

«Ανοιχτή Αγκαλιά» είναι ένας σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αναπηρία, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ιδιαίτερες δεξιότητες και οι οικογένειές τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος. Τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως συνόδευαν οι κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου πανοσ. αρχιμ. π. Θεοδόσιος Μανώλης και αιδεσ. π. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος. Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος στον χαιρετισμό του μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, ευχόµενος εγκαρδίως και ενθέρµως ο άγιος Θεός να παράσχει πλουσία την ευλογία του για την απόλυτη ευώδοση και επιτυχία της προσπάθειά αυτής. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η µέριµνα της Εκκλησίας για τον άνθρωπο είναι διαχρονική. Η Εκκλησία είναι πάντα παρούσα στον πόνο του ανθρώπου, φροντίζει τους αναξιοπαθούντες, και στηρίζει τους πιστούς στην πνευµατική τους προσπάθεια. Η Εκκλησία δεν θα µπορούσε να αδιαφορήσει και για τα άτοµα µε αναπηρίες, ώστε σε συνεργασία με άλλους φορείς της κοινωνίας, όπως το σχολείο, η εργασία, η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι εθελοντικοί φορείς όπως είναι η ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, να βοηθήσουν τα ΑµεΑ, να συνειδητοποιήσουν την αξία τους, να µεριµνήσουν για την εξασφάλιση των δικαιωµάτων τους μέσα στην κοινωνία και να εφαρμόσουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «ότι ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και πρέπει αυτή την εικόνα να την σεβόμαστε και να την τοποθετούμε εκεί που πρέπει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ΑµεΑ πρέπει να εντάσσονται στην κοινότητα, να μην υπολείπονται ευκαιριών σε τοµείς όπως είναι η εκπαίδευση, η εργασία, η συμμετοχή στα κοινά κλπ. και φυσικά η σύγχρονη πλουραλιστική κοινωνία να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και την ετερότητα των μελών της με αξιοπρέπεια, ήθος και χριστοκεντρικότητα, όπως ταιριάζει σε μια κοινωνία που συνδυάζει το αρχαίο Αθάνατο Πνεύμα με το σύγχρονο Ευρωπαικό της εξέλιξης, του Οικουμενικού διαφωτισμού και της προόδου.

Καταλήγοντας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου ανέφερε το παράδειγμα της Έλεν Κέλερ, το οποίο προκάλεσε την θετική ανταπόκριση από όλους τους παρευρισκόμενους και προσκεκλημένους φορείς. Στο σημείο αυτό ο π. Γαβριήλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Eλεν Άνταμς Κέλερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1880 στην Αλαμπάμα ως η πρώτη από τις δύο κόρες του βετεράνου αξιωματικού του Αμερικανικού Εμφυλίου Άρθουρ Κέλερ και της Κάθριν Άνταμς Κέλερ. Το 1882 ωστόσο η Έλεν αρρώστησε, «εγκεφαλικός πυρετός» ήταν η διάγνωση του οικογενειακού γιατρού, με τον υψηλό πυρετό να ταλαιπωρεί τη μικρή για πολλές μέρες. Η πραγματική φύση της νόσου της παραμένει μέχρι και σήμερα μυστήριο, με τους ειδικούς να υποθέτουν ότι επρόκειτο για μηνιγγίτιδα ή οστρακιά. Λίγες μέρες ωστόσο μετά το ξέσπασμα της ασθένειας, η μητέρα της παρατήρησε ότι η μικρή Έλεν δεν αντιδρούσε πλέον σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα: η Κέλερ έμεινε τυφλή και κωφή, όντας μόλις 18 μηνών.

Η Ελεν Κέλερ πέθανε στον ύπνο της την 1η Ιουνίου 1968, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τα 88α γενέθλιά της. Στη διάρκεια της αξιοσημείωτης ζωής της, μετατράπηκε σε ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η αποφασιστικότητα, η σκληρή δουλειά και η φαντασία μπορούν να υπερπηδήσουν οποιοδήποτε εμπόδιο στη ζωή, ακόμα και τις τροχοπέδες της φυσικής ανεπάρκειας. Όλη της η ιστορία μπορεί να συνοψιστεί στις εξής λέξεις: ένας εξαίσιος θρίαμβος πάνω στην αντιξοότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπεριφεριάρχης Αττικής, κ. Σπυρίδων Τζόκας, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νικόλαος Σαράντης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Ανοιχτή Αγκαλιά» κ. Εμμ. Διαγουμάς και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Ανοιχτή Αγκαλιά» κα. Άννα Κοντογιάννη. Επιπλέον, παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης κ. Νικ. Παντελιάς, και Καθημερινότητας και Νεολαίας, κ. Μαξούρας Θεόδωρος, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι» κα. Βασιλική Φιλιππάτου και άλλοι επίσημοι.

Στην ομιλία τους, όλοι οι προσκεκλημένοι ομιλητές υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ισότιμης ένταξης των Ατόμων με ειδικές δεξιότητες στην κοινωνία τονίζοντας την σημασία του έργου του συλλόγου η «Ανοιχτή Αγκαλιά» στην προσπάθεια αυτή.