Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκδρομή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ογκολογικού Νοσοκομείου στον Όσιο Λουκά

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που συμμετείχε στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε ο διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος στην ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου 2016.

Προσκεκλημένος Συνοδός της προσκυνηματικής μας εκδρομής ήταν ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αρχιμ. Θεοδόσιος Μανώλης, ο οποίος διακονεί και ως εφημέριος του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι». Την ίδια ημέρα τελέσθηκε από τον π. Θεοδόσιο η παράκληση του Οσίου. Κατά τη σύντομη αλλά ωφέλιμη παραμονή μας στον κοινοβιακό αυτό χώρο, ξεναγηθήκαμε κατά τρόπο άψογο από μοναχό της Ι. Μονής βιώνοντας όλοι την πνευματικότητα και τη γαλήνη της παλαιφάτου Μονής.

Ο τελευταίος μας σταθμός ήταν η Λιβαδειά, όπου οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν να περιηγηθούν και να γευματίσουν δίπλα στα κρύα νερά, τους καταρράκτες, τους νερόμυλους, τα δέντρα και τις σπηλιές. Οι προσκυνητές επέστρεψαν στην Αθήνα με πλούσιες πνευματικές εμπειρίες και με εφόδιο την Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου και του προστάτου της Βοιωτίας, αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, Οσίου Λουκά.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της χιλιόχρονης ζωής του μοναστηριού είναι η περιπέτεια της αρπαγής των τιμίων λειψάνων του Οσίου Λουκά. Στο βιβλίο «ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ», αναφέρεται, ότι «σύμφωνα με διασωθείσα παράδοση, την εποχή της υποταγής της Βοιωτίας στους Τούρκους, μια απελπισμένη ομάδα μοναχών καταφεύγει με το σκήνωμα του Οσίου Λουκά στην Λευκάδα. Όταν και αυτή κατελήφθη, τα λείψανα μεταφέρθηκαν στη Βοσνία. Το 1463 ήρθε η σειρά της Βοσνίας να περάσει στον οθωμανικό ζυγό και κάποιοι φραγκισκανοί μοναχοί τα μετέφεραν στην Βενετία. Εκεί δημιουργείται διχογνωμία σε ποιόν ανήκουν τα λείψανα, καθότι και ο Ευαγγελιστής Λουκάς είχε ταφεί στη Θήβα. Τη λύση έδωσε τον Δεκέμβριο του 1464, η Σύνοδος των Καρδιναλίων που αποφάνθηκε, ότι αυτά ανήκουν στον μοναχό Λουκά τον Στειριώτη. Πέρασαν όμως πέντε αιώνες για να επιστρέψουν στη γενέθλια γη. Ύστερα από ενέργειες του –τότε- Μητροπολίτη Θηβών και Λειβαδείας και σημερινού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε στις 11 Οκτωβρίου 1986 τα ιερά λείψανα του Οσίου, για να τοποθετηθούν ξανά στη λειψανοθήκη του καθολικού της μονής».

Το 1950 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος. Ύστερα από επίπονες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου δόθηκε το 1987 εκ νέου ο ναός του Οσίου Λουκά σε λειτουργική χρήση.

Ήταν μια όμορφη προσκυνηματική εκδρομή η οποία μας άφησε άριστες εντυπώσεις και πολλές συγκινήσεις.