Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνάντηση της «Εθελοντικής διακονίας ασθενών» με το Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 ο πανοσ. αρχιμ. π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου και ο πανοσ. αρχιμ. Δρ Θεοδόσιος Μανώλης, Εφημέριος του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Άγιοι Ανάργυροι», ως υπεύθυνοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη με θέμα «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ», συναντήθηκαν στην Πρυτανεία με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» κ. Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος συζήτησαν αναλυτικά με τον κύριο Πρύτανη το περιεχόμενο αλλά και τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος, αναφέροντας ότι στόχος και προοπτική της προσπάθειας αυτής είναι η ψυχολογική υποστήριξη και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, και ιδιαίτερα του ογκολογικού ασθενούς που βιώνει τον φόβο του καρκίνου και την μοναξιά της εγκατάλειψης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση Εθελοντών που συμβάλλουν στην προσπάθεια στήριξης και ανακούφισης των ογκολογικών ασθενών.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μία επιμορφωτική λειτουργία που ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, την ενεργό συμμετοχή και συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Επίσης, δημιουργεί ακμαίο αίσθημα υπευθυνότητας, εφόσον προσφέρει επιλογές στα άτομα για το πως μπορούν να αξιοποιούν ποιοτικά τον ελεύθερό τους χρόνο, προσφέροντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις ωφέλιμης ενασχόλησης, μέσα στο πλήθος των κοινωνικών και άλλων υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος, για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι πραγματικά έχει τη δύναμη να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Ο κ. Πρύτανης ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα υπάρξει μια πολύ καλή συνεργασία και πως όλοι οι φορείς του πανεπιστημίου θα είναι συμπαραστάτες με όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου. Ο κ. Πρύτανης συνεχάρη τους υπεύθυνους της προσπάθειας αυτής π. Γαβριήλ Ασπρολούπο και Δρ Θεοδόσιο Μανώλη, τονίζοντας πως οι αξίες της προσπάθειας αυτής είναι αξίες που όχι μόνο παραμένουν διαχρονικές αλλά αποτελούν πηγή έμπνευσης και κινητήριο δύναμη για τη νέα γενιά και για όλη την κοινωνία.