Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Νεότητα

Λήξη των συνεδριάσεων του Φροντιστηρίου Υποψηφίων Κατηχητών

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαΐου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ιλίου κ. Αθηναγόρας, απένειμε τα διπλώματα των στελεχών, που παρακολούθησαν το Φροντιστήριο - Σεμινάριο Υποψηφίων Κατηχητών-τριών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κατά το Εκκλησιαστικό Έτος 2014-2015.

Η εκδήλωση έγινε στο καφε-εστιατόριο «ΑΤΤΑΛΟΣ» στο Καματερό.

Ο Υπεύθυνος του Φροντιστηρίου π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος παρουσίασε εν συντομία το έργο και τη δράση του Φροντιστηρίου κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Την εκδήλωση τίμησε με την ιεροπρεπή παρουσία του, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γαβριήλ Ασπρολούπος ο οποίος και μίλησε στους διπλωματούχους. Στην ενορία του αγίου Πρωτοσυγκέλλου –Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης Ιλίου- επιτελείται, εδώ και αρκετά χρόνια, ένα καταπληκτικό κατηχητικό έργο από έμπειρα και ικανά στελέχη. 

Κατά την απονομή των διπλωμάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στην αξία της κατηχήσεως, συνεχάρη τα στελέχη και ευχήθηκε να έχουν τη δύναμη και τη Χάρη του Θεού στο έργο, το οποίο καλούνται να επιτελέσουν. Ως ενθύμιο μαζί με τα διπλώματα προσέφερε από μία Καινή Διαθήκη, την οποία προλογίζει ο Ίδιος, έντυπα και CD με κατηχητικό υλικό.

Στην διοργάνωση της Τελετής Λήξης συνέβαλαν τα στελέχη του Νεανικού Έργου της Μητροπόλεως: Ιγγλέζος Μιλτιάδης, Χριστοφίδης Αντώνιος, Καζητόρης Ευάγγελος.

Ευχαριστούμε τον κύριο Πάνου Θεόδωρο, Καθηγητή ΤΕΙ και την κυρία Μαγδαληνή Νυκταράκη, Εκπαιδευτικό για την παρουσίαση προτύπων θεμάτων κατηχήσεως κατά την διάρκεια των μαθημάτων.
Ευχαριστίες επίσης στις κυρίες Βασιλική Δημητρίου, Κουκούλη Παναγιώτα και Δρεττάκη Νικολέττα, Κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως για την διαρρύθμιση του χώρου των συναντήσεων, την επιμέλεια και φροντίδα των κερασμάτων και την προετοιμασία.

Τέλος ευχαριστούμε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ιλίου, στην όμορφη και σύγχρονη αίθουσα του οποίου κατ΄ εντολήν του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας διεξήχθησαν οι συναντήσεις του Φροντιστηρίου.

Και δυο λόγια

Το κατηχητικό έργο στηρίζεται στη Χάρη του Θεού. Αποτελεί εφαρμογή της εντολής του Χριστού: «Πορευθέντες μαθητεύσατε, πάντα τα έθνη... διδάσκοντες αυτούς πάντα όσα ενετειλάμην υμίν· και ιδού εγώ μεθ΄ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ. 28, 19-20).

Για να ανταποκριθεί ο καθένας στην κλήση για την επιτέλεση του εν λόγω έργου χρειάζεται να μην εστιάζει στο «κι αν μου τύχει και; ...», αλλά στο «και γιατί όχι;». Πολλοί παραμένουν αδρανείς με την σκέψη:

Κι αν τύχει κι αποτύχω;
Κι αν τύχει και δεν είμαι επαρκής;
Κι αν τύχει και γελάσουν μαζί μου;
Κι αν τύχει κι απορριφθώ;
Κι αν τύχει και δεν τα καταφέρω να διατηρήσω την επιτυχία μου;

Είναι ανάγκη να γίνει μια υπέρβαση του φόβου της απόρριψης, του φόβου της ανεπάρκειας, της εξάρτησης από τους άλλους. Χρειάζεται εμπιστοσύνη στο Θεό που μας καλεί. Δικό Του είναι το έργο. Ας μην εστιάζουμε σε ό,τι μας λείπει, αλλά σε ό,τι έχουμε και σε ό,τι μπορούμε να δημιουργήσουμε, όταν τολμήσουμε να ανταποκριθούμε καταφατικά στο κάλεσμα του Θεού.

Ο Tennyson σε κάποιο από τα ποιήματά του έγραφε: «Καλύτερα είναι να έχεις αγαπήσει και να έχεις χάσει, παρά να μην έχεις ολότελα αγαπήσει».

Καλό Καλοκαίρι!

Από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως