Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρουσίαση βιβλίου, έκδοσης της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου

Η αρχιτεκτονική και οι τοιχογραφίες του Ιερού Ναού των Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου στον Αυλώνα Αττικής δεν είναι γνωστές ούτε στους ερευνητές της χριστιανικής τέχνης ούτε στο ευρύ κοινό.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια πρώτη παρουσίαση του λιτού αυτού ναού και μια πρώτη προσπάθεια να αναδειχθεί η θέση του μεταξύ των μνημείων του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Είναι επίσης μια απάντηση στο αίτημα πολλών ευλαβών προσκυνητών του ναού, να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του.

Το ίδιο το κτίσμα, με την εξωτερική του όψη και τον εσωτερικό του διάκοσμο, συνιστά μια ιστορική μαρτυρία.Αφενός, φέρνει στη μνήμη μας μια λησμονημένη μέσα στο χρόνο εποχή αίγλης και αρχοντιάς, όχι πολύ μακρινή, αλλά πάντως διαφορετική από τη σημερινή. Αφετέρου, μας δείχνει πώς εξελίχθηκε η εκκλησιαστική τέχνη στην νεότερη Ελλάδα, παράλληλα με τις γενικότερες εξελίξεις στην κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή του τόπου.

Ο ναός κτίστηκε το 1937 με δαπάνη της Λουκίας Ζυγομαλά, στη μνήμη του συζύγου της και του γιου της.Στην κρύπτη του ναού βρίσκονται οι τάφοι της οικογένειας Ζυγομαλά. Το κτίσμα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζουμπουλίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε από βυζαντινά πρότυπα. Η εικονογράφηση είναι έργο του ζωγράφου Αναστάσιου Λουκίδη. Το κτίριο υψώνεται στην κεντρική πλατεία του Αυλώνα και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της περιοχής.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ιερός Ναός Αγίων Αντωνίου και Ανδρέου Αυλώνα Αττικής» του καθ. Δρ. Σπύρου Ι. Στεργίου θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Μεγ. Βασιλείου 15-Ρουφ), την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 και ώρα 19:00.