Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αποκαθήλωση στον Αγ. Δημήτριο Πετρουπόλεως

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 10 Απριλίου 2015, στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως, η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

Της Ακολουθίας του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πλαισιωμένος από τους εφημέριους του Ναού.

Στον Ναό, που ήταν κατάμεστος από κόσμο, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα άλλωστε, οι πιστοί προσκύνησαν αρχικά τον Εσταυρωμένο και εν συνεχεία, μετά την Αποκαθήλωση τον λαμπρά στολισμένο Επιτάφιο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, στον οποίο εναπόθεσαν με ευλάβεια την προσευχή τους και την ελπίδα τους.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στο μήνυμα της Σταύρωσης του Θεανθρώπου, ο οποίος δέχεται να ταπεινωθεί και να θυσιαστεί, όχι για δικές του αμαρτίες, αλλά από αγάπη για τον πλάσμα Του. «Αφήνει πρόσκαιρα τη Θεότητά Του, γίνεται άνθρωπος και κατοικεί ανάμεσά μας, για να γίνει ο άνθρωπος Θεός. Εμείς γράφουμε το βιβλίο της καινούριας ιστορίας. Εμείς είμαστε η γενιά του καινούριου Αδάμ, του καινούριου απεσταλμένου του Θεού. Εμείς ξεκινάμε τη νέα ιστορία, της σχέσης του Θεού με τον άνθρωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αθηναγόρας έκλεισε λέγοντας πως «Ο Θάνατος ο δικός Του, γίνεται Ζωή και εξύψωση της δική μας ύπαρξης. Η εκούσια πορεία προς τον εξευτελισμό και τον Θάνατο στο Σταυρό, είναι η απαρχή της δικής μας σωτηρίας.»

Του Μάρκου Παπαγεωργίου