Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου στον Μητροπολιτικό ναό

Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου τέλεσε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ευαγγελισμού τῆς Θεοτόκου Ιλίου και ο κ. Αθηναγόρας ήταν συμπαραστατούμενος ὑπό τοῦ Ιερού Κλήρου και με τῇ συμμετοχή πολλών πιστών, οἱ οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αὐτή τη Θεία Λειτουργία, πού τελέστηκε στο Σολέα τοῦ Ιερού Ναού, ενώ η μετάληψις των Αχράντων Μυστηρίων έγινε κατά την αρχαία τάξη και για τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, δηλαδή ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος κατά την Τυπική Διάταξη της Ακολουθίας, κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς αναφερθείς στο γεγονός της Γέννησης του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και της σωτηριολογικής σημασίας για την ανθρωπότητα. «Ο Άνθρωπος με τον διάλογο και την επικοινωνία του στην Εδέμ με τον Διάβολο, καθίσταται εξόριστος του Παραδείσου και της κοινωνίας του με τον Θεό. Με την Γέννηση του Θείου Βρέφους, γεννάται η σωτηρία και η ελπίδα για να αποκαταστήσει την θραυσμένη εικόνα του Παραδείσου. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στη σημερινή περικοπή, μάς μιλάει για την δική μας αναγέννηση και την δυνατότητα να ξαναμπούμε στον Παράδεισο. Και λέγοντας Παράδεισο, εννοεί την Εκκλησία και καρπό, τα Τίμια Δώρα που προσφέρονται για να γίνουν Σώμα και Αίμα Χριστού. Για να γλιτώσουμε από τις αστοχίες και τα λάθη μας και να νιώσουμε ότι αποτελούμε μέλη της Βασιλείας του Θεού και της κληρονομιάς Του. Μιας νέας Εδέμ όπου οι άνθρωποι κατανοούν το Μυστήριο της Αγάπης και της Σαρκώσεως του Θεού Λόγου»

του Σπύρου Παπαγεωργίου