Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πανευρωπαϊκή διάκριση για το πρόγραμμα «οικογένειας ΡΟΜΑ» (ενημερώθηκε)

Τελευταία ενημέρωση: Προστέθηκαν οι φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Μια ακόμα διάκριση για το πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ» που εκπονείται από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και τον Δήμο Φυλής, ήρθε να επιστεγάσει την μεγάλη επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής, που είναι μοναδική τόσο για τα Εκκλησιαστικά όσο και τα εκπαιδευτικά δεδομένα.

Το απόγευμα της Τρίτης 6 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Life Gallery, παρουσιάστηκε ειδικά και τιμήθηκε το πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ» κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Βελτιώνοντας τις συνθήκες για τους Ρομά στην Ευρώπη: προκλήσεις και ανοιχτά θέματα» που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και από τη Σύνοδο Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είχε ως στόχο να συζητήσει την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη και την συνειδητοποίηση της κατάστασης της παραμελημένης αυτής μειονότητας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος κ. Δημήτρη Ανυφαντάκη, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές παρουσίασαν στους εξειδικευμένους σε ενταξιακά θέματα συνέδρους το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ι.Μ. Ιλίου, που είναι και η μοναδική στην ελληνική επικράτεια στοχευμένη ενταξιακή εκπαιδευτική δράση για τους ΡΟΜΑ και τις οικογένειές τους.

Κατά την επεξήγηση των στόχων του προγράμματος από τον Δημήτρη Ανυφαντάκη τονίστηκε η σημασία της ένταξης των ΡΟΜΑ στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο κοινωνικό σύνολο. Ταυτόχρονα δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους να αντιληφθούν την σημασία των ρόλων της Εκκλησίας και της Παιδείας για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΡΟΜΑ, την καταπολέμηση του ρατσισμού και των κοινωνικών διακρίσεων, τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και ευρύτερα.

Τέλος εξηγήθηκε η σημασία της δράσης αυτής για το μέλλον τόσο της Μητρόπολης Ιλίου, όσο και του Δήμου Φυλής, υπογραμμίζοντας παράλληλα το χριστιανικό μήνυμα που εκπέμπουν τέτοιες πρωτοβουλίες, αφού στην ουσία δίνουν σάρκα και οστά στην διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος παρουσιάστηκε video με πλούσιο υλικό από τις δράσεις του προγράμματος και στην συνέχεια αντιπροσωπεία των μαθητών εντυπωσίασε τους συνέδρους με ένα ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό δρώμενο.

Ο ενθουσιασμός, οι ερωτήσεις και η άριστη εντύπωση που προκάλεσε στους συνέδρους η πρωτοβουλία μας, ικανοποίησαν των Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αθηναγόρα, που για μια ακόμα φορά είδε μια από τις μεγαλύτερες πνευματικές και εκπαιδευτικές του επιθυμίες, δηλαδή την ένταξη των μαθητών ΡΟΜΑ στο εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνικοποίησή τους, να δρέπει καρπούς και να αναγνωρίζεται σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.