Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Νεότητα

Τα νέα της Δ' κατασκηνωτικής περιόδου 2013

Η τέταρτη και τελευταία κατασκηνωτική περίοδος για το 2013 άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και το ραντεβού ανανεώθηκε με όλους για την επόμενη χρονιά!

«Όταν μπορείς να μιλάς πέντε γλώσσες»

Ολοκληρώθηκε και η Δ' κατασκηνωτική περίοδος (αγοριών) της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως

Κάποιος ορθολογιστής ξένος ιεραπόστολος βρισκόταν στην Ινδία και συνάντησε την γερόντισσα Γαβριηλία. Καυχιόταν μπροστά της για τις γλώσσες, που γνώριζε, τις οποίες θεωρούσε προϋπόθεση για το ιεραποστολικό του έργο. Τότε η γερόντισσα προσευχήθηκε με όλη της την καρδιά στο Θεό να της δώσει μία απάντηση γι' αυτόν τον άνθρωπο. Και του απάντησε: «Έχω κι εγώ... πέντε γλώσσες! Η πρώτη είναι το χαμόγελο... Η δεύτερη είναι τα δάκρυα... Η τρίτη είναι το άγγιγμα... Η τέταρτη είναι η προσευχή... Η πέμπτη είναι η αγάπη... Με αυτές τις πέντε γλώσσες γυρίζω όλο τον κόσμο!...».

Για να επιτελεστεί το ιεραποστολικό έργο της κατασκήνωσης οι άνθρωποι που μετέχουν σ' αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλούν σ' αυτές τις πέντε γλώσσες του χαμόγελου, των δακρύων, του αγγίγματος, της προσευχής και της αγάπης. Το γεγονός αυτό το βιώσαμε όλοι από τα λαμπρά στελέχη και τα παιδιά κατά την διάρκεια της Δ' κατασκηνωτικής περιόδου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, που έλαβε χώρα στις φιλόξενες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία», στη θέση Μαρσόρι του Δήμου Αυλώνος.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 μετά το τελείωμα της Γ' περιόδου ξεκίνησε η Δ' και τελευταία κατασκηνωτική περίοδος  με αρχηγό τον κ. Πορφύριο Νταλιάνη, Δρ. Θεολογίας. Τους κατασκηνωτές αποτελούσαν αγόρια της Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου. Η δύναμη της κατασκήνωσης ξεπέρασε τα 130 άτομα.

Την πρώτη ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρας τέλεσε τον αγιασμό και την ονοματοδοσία της κατασκήνωσης. Έδωσε και σ' αυτή την περίοδο των αγοριών το όνομα: «Άγγελοι στην Γη», με στόχο την διατήρηση της απλότητος των παιδιών και της μεταφοράς του μηνύματος της αγιότητος και της χαράς μέσα στην ζωή της κατασκήνωσης, αλλά και στην πόλη. Τα ονόματα των 9 ομάδων ήταν: σταθεροί, φρουροί, πρόθυμοι, φλογεροί, νικητές, θαρραλέοι, στρατηλάτες, σημαιοφόροι, τροπαιοφόροι. Καθεμία από τις ομάδες είχε και τον προστάτη άγιό της κυρίως από την χορεία των μαρτύρων της Εκκλησίας μας.

Η δομή του καθημερινού προγράμματος πρόσφερε στους μικρούς μαθητές ξεγνοιασιά και παιχνίδι, καλή ψυχαγωγία και επαφή με τη φύση, γέλιο, χαρά και δραστηριοποίηση. Αξέχαστες στιγμές έζησαν, όσοι συμμετείχαν στο Παιχνίδι του Δάσους –με τα καρτελλάκια– και στο ενδοκατασκηνωτικό "WΙPE OUT", που οργάνωσε ο συντονιστής της προηγούμενης περιόδου, ο κ. Χρήστος Ασκοτύρης.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος γνωρίζει να μιλά την γλώσσα της αγάπης και να αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών, τους έκανε το καλύτερο δώρο: την επίσκεψη και της Δ' κατασκηνωτικής περιόδου στις νεροστουλήθρες του COPA COPANA! Το πανηγύρι ήταν μεγάλο και το κέφι απεριόριστο!

Το ίδιο βράδυ άφθονο γέλιο και θαυμασμό προκάλεσε τόσο ο κ. Κώστας ο ταχυδακτυλουργός με τα απίθανα ταχυδακτυλουργικά του κόλπα, όσο και ο π. Ιγνάτιος Μιλτιάδου με τα πρωτότυπα ανέκδοτα και τις μπαλονοκατασκευές του.

Γεμάτη εκπλήξεις ήταν η βραδυά του κ. Νάσου Φάνη, ο οποίος κάτω από τον έναστρο ουρανό στο χώρο του γηπέδου, πραγματοποίησε μια φανταστική επίδειξη αεροναυπηγικής με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια. Τα βλέμματα των παιδιών ήταν στραμμένα προς τον ουράνιο θόλο, όπου τα φωτισμένα μικροσκοπικά αεροσκάφη, έκαναν βουτιές και «αεροακροβασίες» πάνω από την κατασκήνωση.

Στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα φέτος τοποθετήθηκε και η ώρα δημιουργίας: ο κάθε κατασκηνωτής είχε τη δυνατότητα να μετέχει σε κάποια από τις ομάδες απασχόλησης ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, όπως: παραδοσιακοί χοροί, θεατρικά (εύθυμα και σοβαρά), παιχνίδια, κατασκευή σκηνικών, χειροτεχνίες και διακοσμήσεις, μουσικά σύνολα, βυζαντινή μουσική.

Τα καλύτερα από τα επιτεύγματα των ομάδων παρουσιάστηκαν στην εορτή λήξης της κατασκηνωτικής περιόδου.

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας στην κατασκήνωση. Μίλησε στα παιδιά για το ποιός είναι ο Χριστός για μας σήμερα, για την κοινωνία με το Σώμα και το Αίμα Του Χριστού και την μετοχή μας μαζί Του στη Βασιλεία των Ουρανών. Μαζί του λειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, π. Εμμανουήλ Σέρβος, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου π. Νικόλαος Κουτούζος και ο π. Ευάγγελος Ζαχαρίας.

Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι κατασκηνωτές προσήλθαν με τάξη και σεβασμό στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κατά το οποίο κοινώνησαν του Αχράντου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου.

Έτσι η κατασκήνωση πέρα από ψυχαγωγία και δράση είναι και ουσιαστική πνευματική εμπειρία γνωριμίας με τον Θεάνθρωπο Ιησού και ένωσης μαζί Του.

Αξίζει εξ άλλου να αναφέρουμε τα καθημερινά αγιογραφικά θέματα, που φέτος είχαν για περιεχόμενο τα θαύματα του Κυρίου.

Η γλώσσα της προσευχής ήταν ο τρόπος της καθημερινής επικοινωνίας με τον Θεό: το άνοιγμα και το κλείσιμο κάθε ωραίας ημέρας.

Η κατασκήνωση έκλεισε όμορφα και απλά την Παρασκευή 30 Αυγούστου, με την υποστολή της σημαίας και τη γιορτή λήξης, που μίλησαν με την γλώσσα του αγγίγματος. Διότι άγγιξαν τις καρδιές όλων. Έκλεισε και με την γλώσσα του χαμόγελου. Διότι μ' αυτόν τον τρόπο μιλούσαν και ζούσαν τα παιδιά την κατασκήνωση.

Στην υποστολή και την εορτή λήξης ήταν παρών ο Σεβασμιώτατος. Κατά την υποστολή απέδωσε το σημαιάκι τιμής στον ακαταπόνητο εργάτη της κατασκήνωσης, τον Γενικό Διευθυντή του τομέως Τροφοδοσίας και Υποδομής, τον π. Δημήτριο Παναγακόπουλο. Το σημαιάκι ήθους έδωσε στην ομάδα της θυσίας: στους ομαδάρχες της κατασκήνωσης, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη των παιδιών και έφεραν εις πέρας το έργο τους.

Το πρόγραμμα της εορτής περιείχε εισαγωγική ομιλία του Αρχηγού, τον ύμνο της Δ' κατασκηνωτικής περιόδου «Άγγελοι στη γη» (στιχουργός: Αργύρης Νταλιάνης, μουσική: Στάθης Κουτούζος, Αλέξανδρος Παζεγάκης), κατασκηνωτικά τραγούδια, το θεατρικό δρώμενο: «Το παιδί και οι Άγγελοι», αφιέρωμα στα 560 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, παραδοσιακούς χορούς και βίντεο με κατασκηνωτικά στιγμιότυπα.

Την εορτή έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές του έργου της κατασκήνωσης και ευχαρίστησε από καρδιάς τον «Πνευματικό του Πατέρα», τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος φιλοξένησε στον συγκεκριμένο χώρο την κατασκήνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου.

Παρόντες στην εορτή ήταν: ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βενετσιάνος, ο Διευθυντής του Ιδρύματος των κατασκηνώσεων κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, οι ιερείς: π. Νικόλαος Κουτούζος, π. Χρύσανθος Αλησάφης, π. Μηνάς Αλεξιάδης, π. Χαράλαμπος Τριαντόπουλος Αρχιερατικός Επίτροπος Αχαρνών Α', π. Μιχαήλ Κοκκινάκης, π. Δημήτριος Παναγακόπουλος, π. Γεώργιος Χάρλας, π. Παύλος Μαρκαντώνης, π. Δημήτριος Δεστούνης, π. Πέτρος Θεοδοσίου, π. Δημήτριος Βιλαέτης, π. Αντώνιος Μπαφαλούκος, π. Θεοφύλακτος Μπαλιάκος, π. Ευάγγελος Ζαχαρίας και πολλοί γονείς που θέλησαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους.

Την τελευταία ημέρα – Σάββατο 31 Αυγούστου - κατά την αποχώρηση από την κατασκήνωση επεκράτησε η γλώσσα των δακρύων. Η γλώσσα των συγκινήσεων για πράγματα, που αγάπησε κανείς, που τα έζησε με τους κτύπους της καρδιάς του και λυπάται πολύ, που θα τα αποχωριστεί.

Αυτές οι ημέρες του θέρους μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη, ενώ ήδη βρισκόμαστε στο κατώφλι του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτές οι ημέρες, οι ημέρες οι ήμερες και γλαφυρές του καλοκαιριού της κατασκήνωσης θα είναι η πνευματική τροφοδοσία στον αγώνα της καθημερινότητας, η συντροφιά στις ώρες της μοναξιάς.

Αυτές οι ημέρες θα γίνουν η γλώσσα των προσευχών και των προσμονών: «κάνε Θεέ μου ... να λιώσουνε τα χιόνια, κάνε Θεέ μου να φύγει ο χειμώνας... κάνε όπως πρώτα το χρώμα της φύσης... στείλε, Θεέ μου, ουράνιο τόξο», στείλε την ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ, «που μας λείπει τόσο... κάνε τον Ουρανό γαλάζιο ξανά!»...

Καλὴ αντάμωση στην κατασκήνωση του 2014! Καλό συναπάντημα κάτω από τον καινούργιο γαλάζιο ουρανό της!

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Δ. Γιαννόπουλος
Δ/ντής Γραφείου Νεότητος,
Πνευματικός Υπεύθυνος Κατασκηνώσεων,
Ιεροκήρυξ

Άλμπουμ φωτογραφιών από τη Δ' κατασκηνωτική περίοδο

Κάνετε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ!

Στην Δ' κατασκηνωτική περίοδο διακόνησαν οι:

  • Εκ των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως:

π. Εμμανουήλ Σέρβος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως,
π. Δημήτριος Παναγακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Τομέως Τροφοδοσίας και Υποδομής,
π. Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, Συντονιστής Προμηθειών Τροφοδοσίας στον τομέα της πόλεως,
π. Γεώργιος Χάρλας, Υπεύθυνος Τροφοδοσίας Δ' κατασκηνωτικής περιόδου,
π. Σταμάτιος Καλημέρης, συντονιστής αναχώρησης παιδιών προς την κατασκήνωση,
π. Νικόλαος Κουτούζος, εποπτεία λογιστικής διαδικασίας, λειτουργός,
π. Χρύσανθος Αλησάφης, προσφορά βιβλίων-ενθυμίων Δ' Περιόδου, δωρεά 10 καλόδετων τόμων Αγίας Γραφής για τα στελέχη του Αρχηγείου,
π. Ευάγγελος Ζαχαρίας, συντονιστής μετακίνησης γονέων κατά την εορτή λήξεως, λειτουργός,
π. Χρήστος Σύρμας, τεχνική κάλυψη
π. Γεώργιος Βασιλείου, προβολή του έργου της κατασκήνωσης στην ιστοσελίδα και στο διαδίκτυο,

  • Εκ των στελεχών οι:

Νταλιάνης Πορφύριος, Αρχηγός,
Χελιώτης Ιωάννης, Ζίας Αναστάσιος, Υπαρχηγοί,
Κουκούλης Ανδρέας, Καζητόρης Ευάγγελος,  Συντονιστές,
Καλλίνικος Γεώργιος, Κουτούζος Ευστάθιος, Επιτελάρχες,
Νταλιάνης Κλήμης, Στόκος Κωνσταντίνος, Χριστοφίδης Αντώνιος, συμπαραστάτες από το Αρχηγείο της Γ' Περιόδου,
Σιδέρης Στυλιανός, Χαρτοφύλακας Γεώργιος, επιτελικά στελέχη,
Νταλιάνης Αργύρης, Τουρούτσικα Παναγιώτα, Γιαννοπούλου-Τσικρικά Διονυσία, ιατροί,
Κούτρης Λάμπρος, Αθανασούλης Πέτρος, Μαλιούκης Φίλιππος, Κουμπής Γεώργιος, Μουλάς Στυλιανός, Κατραντζής Χρυσοβαλάντης, Μπουρδάκος Νικόλαος, Παζεγάκης Αλέξανδρος, Στρατηγός Νεκτάριος, Βελλαώρας Χρήστος, Μανώλαρος Δημήτριος, Κουκουσιάνος Άγγελος, Μακρής Εμμανουήλ, Μίχας Κωνσταντίνος, Γκαντάλα Μηνάς, Θεοδωρόπουλος Στέφανος, Δεληγιάννης Ευστράτιος, Γεωργακόπουλος Βασίλειος, Κώτσου Λουκάς, Κούρτη Λυκούργος, Βελλαώρας Παναγιώτης, Γιάννου Νικόλαος, Χαραλαμπίδης Αλέξιος, Αγγέλου Αγησίλαος, Πουλαντζακίδης Γεώργιος, Πουλαντζακίδης Παναγιώτης, Κωλέτσης Ευάγγελος, Γεωργακόπουλος Νικόλαος, Λέσκο Βασίλειος, Κορακίτης Νικόλαος, ομαδάρχες,
Φάνης Νάσος, βραδυνή επίδειξη αεροναυπηγικής με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια,
Ασκοτύρης Χρήστος, οργάνωση WIPE OUT,
Κουτούζος Ευστάθιος, δημιουργία βίντεο κατασκήνωσης,
Κουκούλη Παναγιώτα, σημαίες ομάδων,
Παζεγάκης Αλέξανδρος, Κουτούζος Ευστάθιος, μουσική, μελοποίηση ύμνου,
Αλβέρτη Μαρία, διαχειρίστρια,
Μυτάκης Στυλιανός, προμηθευτής,
Λαμπράκης Βασίλειος, οδηγός,
Βασιλική Χατζηδούρου, Θεόδωρος Καριάμης, λογιστές,

  • Εκ των εθελοντών μας οι:

πρεσβυτέρα Ευαγγελία Δεστούνη, σύνδεσμος εθελοντριών, επικοινωνία, προσκλήσεις εορτής γονέων,
πρεσβ. Ἀντύπα-Καλημέρη Πηγή, υπεύθυνη και συντονίστρια των εθελοντριων της Δ' Περιόδου – Άγιος Σπυρίδων Καματερού,
πρεσβ. Ελένη Ανωγιάτη-Σύρμα, Ἀρχονταρίκι – Ἅγιος Αντώνιος Αυλώνος,
πρεσβ. Φωτεινή Παπαγεωργοπούλου, Αρχονταρίκι -  Άγιος Δημήτριος Πετρουπόλεως,
Ἀλμπέρτη Μαρία, Διαχείριση υλικού – Άγιος Τρύφων Καματερού
Πουϊκίδου Ειρήνη – Άγιος Δημήτριος Πετρουπόλεως,
Παναγιωταρά Ιωάννα – Άγιος Δημήτριος Πετρουπόλεως,
Καμαρινάκη Παναγιώτα – Κοίμηση Θεοτόκου Πετρουπόλεως,
Γεωργιλά Ιωάννα – Κοίμηση Θεοτόκου Πετρουπόλεως,
Πεταλά Μαρία – Ευαγγελισμός Θεοτόκου Άνω Λιοσίων,
Γεωργουλάκη Ελένη – Άγιος Αντώνιος Βαρυμπόμπης,
Κοτσιμπέλη Γεωργία – Αγίων Μυροφόρων & Νικοδήμου Αγίων Αναργύρων
Πουλοπούλου Αναστασία – Γέννηση Χριστού Καματερού

  • Το βοηθητικό προσωπικό:

Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Θεόδωρος Τσιάμης μάγειροι
Παπαδάτος Πέτρος, βοηθός μαγείρου,
Πλέτσα-Μανσόλα Καλλιρόη, λαντζέρισσα,
Λιανού Χρυσούλα, καθαρίστρια,
Χαραλάμπους Ουρανία, νοσηλεύτρια,
Πιερούλης Μιχαήλ, ναυαγοσώστης,
Ισίδωρος Λιόσης, security ΑΣΠΙΔΑ, για την φύλαξη της κατασκήνωσης.

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ:

  1. Στα μέλη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως: π. Αναστάσιο Μπαστούνη, π. Δημήτριο Παναγακόπουλο, π. Νικόλαο Κοτίνη,
  2. Στους π. Συμεών Βενετσιάνο και κ. Ανδρεάδη Σεβαστιανό, για την συνεργασία και την φιλοξενία της κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,
  3. Στην κυρία Αθηνά Βασιλοπούλου, Πρόεδρο της Τραπέζης Τροφίμων για τις δωρεάν προσφορές της προς τους κατασκηνωτές όλων των κατασκηνωτικών περιόδων,
  4. Στην κυρία Ευαγγελία Κωνστανταράκη, για τις οικονομικές προσφορές και την σύνδεση με το κατάστημα τροφίμων της Αγροτικής Τραπέζης,
  5. Στους κυρίους Χριστοδουλόπουλο Νικόλαο και Τσακοπιάκο Ιωάννη, ιδιοκτήτες των νεροτσουλήθρων COPA COPANA και τον κ. Χρήστο Κεχαγιά για την προσφορά των δωρεάν επισκέψεων και των τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων  στις νεροτσουλήθρες,
  6. Στον π. Επιφάνιο Κάνδρο για τα βιβλιαράκια-ενθύμια των Α' και Β' κατασκηνωτικών περιόδων,
  7. Στον π. Γεώργιο Θεοδωρόπουλο, για τα βιβλιαράκια- ενθύμια της Γ' κατασκηνωτικής περιόδου,
  8. Στον π. Χρύσανθο Αλησάφη για τα βιβλιαράκια-ενθύμια της Δ' κατασκηνωτικής περιόδου και για την προσφορά των τόμων της Αγίας Γραφής στα αρχηγεία των Γ' και Δ' περιόδων.
  9. Στον π. Τιμόθεο Αναγνωστάκη για την προσφορά του ελαιόλαδου,
  10. Στον π. Αθανάσιο Ρουστάνη για την προσφορά του ελαιόλαδου,
  11. Στην εταιρεία ΤΟΡΡΕ για την δωρεάν προσφορά παγωτών για όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους,
  12. Στο ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ για την υλικοτεχνική υποστήριξη,
  13. Στο ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ και στο συνεργείο του κ. Γεωργίου Σμπούνια για την ηχητική και μικροφωνική κάλυψη της Γ' και Δ' κατασκηνωτικής περιόδου,
  14. Στον κ. Κωνσταντίνο Χατζή για την μικροφωνική κάλυψη των Α' και Β' κατασκηνωτικών περιόδων,
  15. Στους π. Εμμανουήλ Σέρβο και π. Ιωάννη Αποστολάκη για την προσφορά των γλυκών στην Δ' Περίοδο,
  16. Στον π. Νικόδημο Αθανασίου για την δωρεά των γλυκισμάτων της Α' Περιόδου,
  17. Στον π. Δημήτριο Ζαχαρόπουλο, δωρεά 1000 ευρώ τους επομένους μήνες στη Μητρόπολη για το έργο του Γραφείου Νεότητος,
  18. Στους π. Σταμάτιο Καλημέρη, π. Παναγιώτη Κολοκώτσιο και π. Ιγνάτιο Μιλτιάδου για την οικονομική τους συμβολή στα τροφεία παιδιών άλλων ενοριών, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά,
  19. Στην κυρία Μαίρη Πίνη, διευθύντρια του ΚΕΣΟ (=Κέντρου Συμπαραστάσεως Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών), για την προσφορά στην Γ' κατασκηνωτική περίοδο 300 βιβλίων για τα παιδιά και ποδιών μαγειρικής για τις κυρίες της κουζίνας,
  20. Στον κ. Σάββα Φυτά για την δωρεά βιβλίων.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ.


ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΝΕΟΤΗΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ:

  1. 17 άτομα: Άγιοι Κων/νος και Ελένη Άνω Λιοσίων (π. Αναστάσιος Μπαστούνης),
  2. 12 άτομα: Άγιος Τρύφων Καματερού (π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος),
  3. 10 άτομα: Άγιος Βλάσιος Αχαρνών (π. Πέτρος Θεοδοσίου)– Άγιος Δημήτριος Πετρουπόλεως  (π. Ευάγγελος Ζαχαρίας)
  4. 9 άτομα: Ευαγγελισμός Θεοτόκου Ιλίου (π. Γεώργιος Πετρόπουλος) – Αγία Τριάδα Πετρουπόλεως (π. Σπυρίδων Αργύρης) - Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Ολυμπιακού Χωριού (π. Σωκράτης Παπαγεωργίου)
  5. 8 άτομα: Άγιος Διονύσιος Αχαρνών (π. Αναστάσιος Σαργέντης)
  6. 7 άτομα:  Αγία Βαρβάρα Ιλίου (π. Παναγιώτης Κολοκώτσιος) -  Άγιος Διονύσιος Ιλίου (π. Γεώργιος Κορρές)
  7. 6 άτομα: Κοίμηση Θεοτόκου Αχαρνών (π. Θεολόγος Σκορδίλης) - Μεταμόρφωση Σωτήρος Ζωφριάς (π. Γεώργιος Χάρλας)
  8. 5 άτομα: Άγιος Αντώνιος Βαρυμπόμπης (π. Χερουβείμ Μουστάκας)
  9. 4 άτομα: Αγία Αικατερίνη Ιλίου (π. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος) – Άγιος Σπυρίδων Καματερού (π. Σταμάτιος Καλημέρης) – Κοίμηση Θεοτόκου Αφιδνών (π. Τιμόθεος Αναγνωστάκης)
  10. 3 άτομα:  Κοίμηση Θεοτόκου Πετρουπόλεως (π. Νικόδημος Αθανασίου) – Αγίων Μυροφόρων & Νικοδήμου Αγίων Αναργύρων (π. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος) – Κοίμηση Θεοτόκου Φυλής (π. Δημήτριος Παναγακόπουλος) – Άγιοι Κων/νος & Ελένη Κ. Αχαρνών (π. Μιχαήλ Τσιρώνης)
  11. 2 άτομα: Άγιος Γεώργιος Ζωφριάς (π. Ιγνάτιος Μιλτιάδου) – Παναγία Γρηγορούσα Ζεφυρίου (π. Άγγελος Κανέλλος) – Κοίμηση Θεοτόκου Παλατιανής (π. Θεόδωρος Παπαγιάννης)
  12. 1 άτομο:  Προφήτης Ηλίας Πετρουπόλεως (π. Θεοφάνης Θεοφάνους) – Αγία Άννα Αχαρνών (π. Αλέξανδρος Σαμοθράκης) – Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Άνω Λιοσίων (π. Νικόλαος Κοτίνης) – Προφήτης Ηλίας Αχαρνών (π. Ηλίας Κωνσταντόπουλος)– Ευαγγελισμός Θεοτόκου Άνω Λιοσίων (π. Κωνσταντίνος Τόλιας)  – Άγιος Σώζων ΚΑΠΟΤΑ (π. Ηλίας Ζωγράφος) – Γέννηση Χριστού Καματερού (π. Δημήτριος Βιλαέτης) – Άγιος Νικόλαος Ιλίου (π. Θεοφύλακτος Μπαλιάκος) -  Άγιος Γεώργιος Αχαρνών (π. Γεώργιος Καριάμης).

Στην κατασκήνωση συμμετείχαν και αρκετά παιδιά εκτός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου.


Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ Δ' ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗ ΓΗ

Μέσα στα κύματα
Στα παιχνιδίσματα
Το χέρι δίνω
Σε κάποιο φίλο

Μέσα στην κίνηση
Στην κατασκήνωση
Τα μάτια κλείνω
Το νου μου αφήνω

Refrain
Άγγελοι στη γη
Στον πλανήτη της ζωής
Άγγελοι στο σύμπαν
Μίας πόλης θεικής

Μέσα στο είναι μου
Στα μετερίζια μου
Ζεστή η ψυχή μου
Στην Ύπαρξη Σου

Είναι παράδεισος
Μύθος και άβυσσος
Όταν η αγάπη
Κεντά μ’ αγάπη

Στίχος: Αργύρης Νταλιάνης
Μουσική: Στάθης Κουτούζος, Αλέξανδρος Παζεγάκης