Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
| Νεότητα

Τα νέα της Β' κατασκηνωτικής περιόδου 2013

Η Β' κατασκηνωτική περίοδος έληξε, αφήνοντας αξέχαστες εμπειρίες στις κατασκηνώτριες!

«Είναι ωραίο στη ζωή να ζεις, να παλεύεις
και να μεγαλουργείς με ευγνωμοσύνη,
με δράση, με  κατανόηση
και με  συν+χώρηση»

Ολοκληρώθηκε και η Β' κατασκηνωτική περίοδος (κοριτσιών) της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως

«Ο φιλόσοφος και ψυχολόγος William James, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, είπε κάποτε, ότι μία απὸ τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της γενιάς του ήταν η συνειδητοποίηση, πως αλλάζοντας τη στάση μας απέναντι στα γεγονότα, τότε αλλάζουμε και τη ζωή μας... Οι πιο δυνατές τοποθετήσεις απέναντι στή ζωή εἶναι τέσσερεις: η στάση της ευγνωμοσύνης, η στάση της δράσης, η στάση της κατανόησης και τέλος  η στάση της συγχώρησης» Νίκ Βούϊσιτς, Ζωή χωρίς ὅρια.

Με τα ωραία και συγκλονιστικά βιώματα, που απορρέουν από την δύναμη να μπορεί κάποιος να στέκεται απέναντι στους άλλους με στάση ευγνωμοσύνης και δράσης, κατανόησης και συγχώρησης (συν+χωρώ), έληξε με τη Χάρη του Θεού με επιτυχία και η Β' κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών Δημοτικού-Α' Γυμνασίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Η Β' κατασκηνωτική περίοδος ξεκίνησε το Σάββατο 10 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο στις 17 Αυγούστου με τη δύναμη της κατασκήνωσης να έχει ξεπεράσει τα 110 άτομα. Τα παιδιά έζησαν ένα οκταήμερο χαράς, ψυχαγωγίας, ενθουσιασμού, συμπνευματισμού και ορθόδοξης πνευματικής πορείας.

Στην περίοδο αυτή αρχηγός ήταν η δ. Μαρίζα Παυλίδου, Παιδαγωγός και Θεολόγος, ιδρυτικό μέλος των ιεραποστολικών κατασκηνώσεων της Μαδαγασκάρης. Τα στελέχη: το αρχηγείο και οι ομαδάρχισσες, που πλαισίωσαν την αρχηγό στο έργο της, ήταν απόφοιτες και φοιτήτριες ανωτέρας και ανωτάτης εκπαίδευσης. Εργάστηκαν με αυταπάρνηση και θυσιαστικό πνεύμα, με φροντίδα και στοργή κοντά στα ομαδόπουλα.

Η καινούργια ομάδα των εθελοντών διακόνησε και πάλι στην τροφοδοσία και την κουζίνα με την επίβλεψη των υπευθύνων ιερέων της Ι. Μητροπόλεως φροντίζοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον άριστο συντονισμό της κουζίνας. Αξίζει να επισημανθεί για άλλη μια φορά, ότι πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερο πρόγραμμα ποιμαντικής φροντίδος, ψυχαγωγίας και εκδρομών γι’ αυτές.

Την Κυριακή 11 Αυγούστου το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Αθηναγόρας έκανε τα «βαφτίσια»  της κατασκήνωσης και έδωσε το φετινό σύνθημα με τίτλο: «Περπατώντας στ’ αστέρια», όπως και στην πρώτη περίοδο. Η κατασκηνωτική «κολυμβήθρα» έδωσε στις οκτώ ομάδες των κατασκηνωτριών ονόματα, που είχαν αναφορά στο Φως: Φωτοφόρες, Φλογερές, Φεγγαρόφωτες, Φωτεινές, Ολόφωτες, Λαμπροφόρες, Ηλιοστάλακτες και... τα Αστεράκια.

Την πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Αγαθάγγελος Κόκλας, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος κήρυξε το Θείο Λόγο με επίκαιρα πνευματικά μηνύματα.

Το τραγούδι κι ο χορός, το ομαδικό παιχνίδι και οι εύθυμες ψυχαγωγίες, οι δημιουργικές καλλιτεχνίες, η κολύμβηση στις πισίνες και οι ομαδικές παρουσιάσεις, τα θεατρικά δρώμενα κι οι μουσικές συνθέσεις ήταν από τις όμορφες εκδηλώσεις, που ζούσαν καθημερινά οι κατασκηνώτριες.

Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τις διάφορες ομαδούλες της γευσιγνωσίας (ζαχαροπλαστικής, αλμυρών κατασκευών) με τις «νόστιμες κατασκηνωτικές γεύσεις», που μας άφησαν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθηναγόρας με τις εποικοδομητικές επισκέψεις του έκανε αισθητά στις ψυχές όλων το πατρικό «αγκάλιασμά» του και την πηγαία φροντίδα του προς όλους.

Ιδιαίτερες ευκαιρίες ήταν και οι εισηγήσεις ειδικών με θέματα, που αφορούσαν «στην ορθή διαχείριση των εντάσεων και του θυμού στις διαπροσωπικές σχέσεις στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον» και «στη γνώση και χρήση του πηλού στην κεραμεική».

Απίστευτα δροσερή και χαρούμενη ήταν η απόδραση των κατασκηνωτριών στις νεροτσουλήθρες που προσέφερε δωρεάν η επιχείρηση Copa Copana.

Στις 15 Αυγούστου μας επισκέφθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο π. Εμμανουήλ Σέρβος, ο οποίος δείπνησε μαζί μας, έδωσε στα παιδιά τις καλύτερες ευχές του και συμπαραστάθηκε με αμεσότητα στο έργο της κατασκήνωσης.

Στην εορτή λήξης προς τιμήν των γονέων, που έγινε την Παρασκευή 16 Αυγούστου, παραβρέθηκε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση με την παραίνεση να αποκτήσουμε την απλότητα των παιδιών, για να μπορούμε να συμπορευόμαστε με τα αστέρια της Εκκλησίας μας και να πραγματώνουμε το σύνθημα της κατασκηνώσεως «περπατώντας στ' αστέρια». Με την παρουσία του τίμησε την γιορτή μας ο Δήμαρχος Φυλής κ. Μπουραΐμης Δημήτριος, ο οποίος μας παρείχε τις καρέκλες για την εορτή και ανέλαβε την μικροφωνική κάλυψη και την βιντεοσκόπησή της.

Η κατασκήνωση ήταν, είναι και θα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς όλων όσων βάδισαν στις διαδρομές της!

Όταν τελειώνει, νοιώθεις ότι τελειώνει το  όνειρο, ότι ξερριζώνεται ένα κομμάτι της καρδιάς σου. Όταν δρασκελίζεις το κατώφλι της εξόδου για την επιστροφή στην πόλη αισθάνεσαι το δάκρυ να κυλά αβίαστα από τα βλέφαρα, νοσταλγείς τις στιγμές, που γίνονται παρελθόν, που χαράζουν στην ψυχή την γλυκειά και ζωντανή ανάμνηση, όσων πέρασες...  Αντηχούν στ' αυτιά σου οι ήχοι των χειροκροτημάτων και ψελλίζουν τα χείλη τραγουδώντας: «κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.... ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ’ΔΩ ! ...».

Δώσαμε μεταξύ μας την υπόσχεση να συνεχίσουμε την κατασκήνωση και στα σπίτια μας... και να ψιθυρίζουμε καθημερινά τα λόγια του τραγουδοποιού: «όταν το αστέρι στείλει ένα γράμμα απ' τ' αόρατα μέρη... θα βρεθούμε ξανά... όταν όλα θα έχουν περάσει... όταν όλα θα έχουν αλλάξει... στην κατασκηνωτική πατρίδα... φιλιά και κουράγιο να πεις μην ξεχάσεις...»

Καλή αντάμωση παιδιά!

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Δ. Γιαννόπουλος
Δ/ντής Γραφείου Νεότητος,
Πνευματικός Υπεύθυνος Κατασκηνώσεων,
Ιεροκήρυξ

Άλμπουμ φωτογραφιών από τη Β' κατασκηνωτική περίοδο

Κάνετε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να δείτε όλο το άλμπουμ!

Στην Β΄ κατασκηνωτική περίοδο διακόνησαν οι:

  • Εκ των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως:

π. Εμμανουήλ Σέρβος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος,
π. Δημήτριος Παναγακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Τομέως Τροφοδοσίας και Υποδομής,
π. Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, Συντονιστής Προμηθειών Τροφοδοσίας στον τομέα της πόλεως,
π. Σωκράτης Παπαγεωργίου, Υπεύθυνος Τροφοδοσίας Β΄ κατασκηνωτικής περιόδου,
π. Σταμάτιος Καλημέρης, μέλος του Τομέως Τροφοδοσίας Β΄ περιόδου, συντονιστής αναχώρησης και μεταφοράς παιδιών προς την κατασκήνωση,
π. Ιγνάτιος Μιλτιάδου, βραδυνή εορταστική ψυχαγωγία,
π. Νικόλαος Κουτούζος, εποπτεία λογιστικής διαδικασίας, λειτουργός,
π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Καματερού και Αγίων Αναργύρων
π. Σταμάτιος Καλημέρης, συντονιστής αναχώρησης και μεταφοράς παιδιών προς την κατασκήνωση,
π. Παναγιώτης Κολοκώτσιος, συντονιστής μετακίνησης γονέων κατά την εορτή λήξεως,
π. Χρήστος Σύρμας, τεχνική κάλυψη

  • Εκ των στελεχών οι:

Παυλίδου Μαρίζα, Αρχηγός,
Ψυλλάκη Κυριακή, Βιντζηλαίου Πίστη, Υπαρχηγοί,
Μαρία Παπαδοπούλου, Γιαννοπούλου-Πουλαντζακίδου Μαρία, Συντονίστριες,
Ευαγγελία Ζιωτοπούλου, Θεοδοσία Καζίλα, Επιτελάρχισσες
Καπαή-Τσιαχρή Ειρήνη, θεατρολόγος,
Σοφία Μπουρλάκη, μουσικός,
Τουρούτσικα Παναγιώτα, Γιαννοπούλου-Τσικρικά Διονυσία, ιατροί
Μαυρίδη Μαρία, Μητροπούλου Μαρία, Χαλκιά Κωνσταντίνα, Παγκαλίδη Ευαγγελία, Πάλλη Αγγελική, Νέντα Αγγελική, Πουλαντζακίδου Αικατερίνη, Κουκούλη Παναγιώτα, Τσαπάλου Μαρία, Δρεττάκη Νικολέττα, Δεσύλλα Εμμανουέλα, Λιούϊς Χριστίνα, Τσαπάλου Γεωργία, Τσιαχρή Όλγα, Πάλλη Ειρήνη, Δερμιτζάκη Στυλιανή, ομαδάρχισσες,
Μακρή Δήμητρα, ομιλήτρια για την διαχείρηση του θυμού και εντάσεων,
Μπεκιράκη Αικατερίνη, ομαδάρχισσα, κεραμίστρια, καλλιτεχνικές κατασκευές από πηλό,
Αλβέρτη Μαρία, διαχειρίστρια,
Μυτάκης Στυλιανός, προμηθευτής,
Λαμπράκης Βασίλειος, οδηγός,
Βλαβιανός Νικόλαος, φύλακας,
Βασιλική Χατζηδούρου, λογίστρια,

  • Εκ των εθελοντών μας οι:

Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Δεστούνη, σύνδεσμος ἐθελοντριών, ἐπικοινωνία,
Πρεσβυτέρα Φωτεινή Παπαγεωργοπούλου, συντονίστρια εθελοντριών,
Από τον Ι.Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Καματερού:
Πρεσβυτέρα Αντύπα-Καλημέρη Πηγή,
Από τον Ι.Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης Άνω Λιοσίων:
Μπουρούνη Μαρία, Μανώλαρου Φωτεινή, Μανώλαρος Νικόλαος
Από τον Ι.Ναό Γεννήσεως Χριστού Καματερού:
Πουλοπούλου Αναστασία, Σέρβου Ρουμπίνη
Ακόμα οι:  πρεσβυτέρα Μηλιώνη Αντωνία (Ι.Ν.Αγίου Τρύφωνος Καματερού), πρεσβυτέρα Ελένη Παπαγεωργίου (Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ολυμπιακού Χωριού), Παρασκευοπούλου Νίκη (Ι.Ν.Αγίας Βαρβάρας Ιλίου), Λόη Μαρία (Ι.Ν.Αγίου Διονυσίου Ἰλίου), Λάμπρου Λένα (Ι.Ν.Αγίας Τριάδος Καματερού), Νικητόπουλος Ελευθέριος (Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Ανακάσης)

  • Και το βοηθητικό προσωπικό:

Αλεξόπουλος Παναγιώτης, μάγειρας
Παπαδάτος Πέτρος, βοηθός μαγείρου,
Πλέτσα-Μανσόλα Καλλιρόη, λαντζέρισσα,
Λιανού Χρυσούλα, καθαρίστρια,
Χαραλάμπους Ουρανία, νοσηλεύτρια,
Μακρή Αγγελίνα, ναυαγοσώστρια.