Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας. Λυπούμαστε για πιθανές παραλήψεις/σφάλματα.

| Νεότητα

Τα νέα της Α' κατασκηνωτικής περιόδου 2013

Διαβάστε και χαρείτε με τη ζωντάνια των κοριτσιών της Α' κατασκηνωτικής περιόδου 2013, της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου!

«Όταν οι άνθρωποι στην κατασκήνωση
μοιάζουν με βιτρώ, που σκορπά το φως»

Τα νέα μας

«Οι άνθρωποι είναι σαν τα βιτρώ.
Αστράφτουν και λάμπουν, όταν ο ήλιος τα φωτίζει από έξω.
Αλλά όταν πέφτει το σκοτάδι τότε η ομορφιά τους αναδεικνύεται
από το ιλαρό φως, που εκπέμπουν από μέσα τους»

Elisabeth Kubler-Ross  ψυχίατρος, συγγραφέας

Κάπως έτσι αισθανθήκαμε φέτος την εμπειρία της Α' κατασκηνωτικής περιόδου των κοριτσιών Γυμνασίου και Λυκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Η ζωή στην κατασκήνωση είναι ήλιος, είναι φως και σε φωτίζει απ' έξω, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει ανεξίτηλα βιώματα στην ψυχή του ανθρώπου. Όταν θα έρθει η ώρα να διαβεί τη ζωή του μέσα από σκοτεινά μονοπάτια θα μπορεί να εκπέμπει πλέον φως από μέσα, φως ιλαρό, παρηγορητικό και ελπιδοφόρο, που θα φωτίζει και θα ομορφαίνει τον δρόμο και τον δικό του και των γύρω του.

Η Α' κατασκηνωτική περίοδος διήρκεσε από τις 3 μέχρι τις 10 Αυγούστου 2013 και φιλοξενήθηκε στις όμορφες και άνετες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις «Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα Αττικής.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. κ. Αθηναγόρας τέλεσε την Θεία Λειτουργία, τον Αγιασμό και την ονοματοδοσία της κατασκήνωσης το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου στο Ιερό Παρεκκλήσιο της κατασκηνώσεως και ευλόγησε όλες τις κατασκηνώτριες, τα στελέχη και το προσωπικό.

Το όνομα, που έδωσε στην Α' Κατασκηνωτική Περίοδο ήταν «Περπατώντας στ'αστέρια», μαζί με τους πολύφωτους νοητούς αστέρες της Εκκλησίας μας, τους Αγίους της.

Στην περίοδο αυτή φιλοξενήθηκαν περίπου 60 παιδιά, με αρχηγό την Δρ. Νταλιάνη Μαρία, Καθηγ. ΤΕΙ Χαλκίδος. Οι ομαδάρχισσες, φοιτήτριες διαφόρων πανεπιστημιακών σχολών, εργάστηκαν εθελοντικά, με φαντασία και αγάπη για την φροντίδα, την ψυχαγωγία και την πνευματική οικοδομή των παιδιών.

Η δημιουργική και πρόθυμη ομάδα των εθελοντριών κυριών διακόνησε στην τροφοδοσία και την κουζίνα  με την επίβλεψη των υπευθύνων ιερέων της Ι. Μητροπόλεως και φρόντισαν τόσο για την επάρκεια των αγαθών, όσο και για τον άριστο συντονισμό της κουζίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερο πρόγραμμα ποιμαντικής φροντίδος, ψυχαγωγίας και εκδρομών γι’ αυτές.

Στόχος του φετινού κατασκηνωτικού συνθήματος «Περπατώντας στ'αστέρια» ήταν να εμπνευστεί στα παιδιά η ανάγκη του φρονείν τα άνω, δηλαδή της αιωνιότητας στη ζωή τους, που καταξιώνεται με την μίμηση των Αγίων. Ειδικό αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 1700 ετών από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, καθώς και στο ζήτημα της ύπαρξης  Κρυπτοχριστιανών στις ημέρες μας, με το οποίο ασχολήθηκε και το σοβαρό θεατρικό της εορτής των γονέων.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιελάμβανε ποικίλες ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κολύμβηση, χειροτεχνίες, παιχνίδια, άθληση,  μουσική και τραγούδια, παρατήρηση του έναστρου ουρανού τη νύκτα, εγκυκλοπαιδικά ενημερωτικά δεκάλεπτα από επιστήμονες με στόχο την παιδεία και μόρφωση των εφήβων.

Δεν απουσίαζαν βέβαια και οι ποικίλες πνευματικές ευκαιρίες, όπως προσευχή, συμμετοχή στην ψαλτική τέχνη, αγιογραφική μελέτη, μετοχή στο μυστήριο της μετανοίας και της Θείας Ευχαριστίας και οι παρακλήσεις στην Παναγιά μας.

Αξέχαστη έμεινε στα παιδιά η έκπληξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθηναγόρου, ο οποίος κανόνισε εκδρομή στις νεροτσουλήθρες COPA COPANA, όπου όλες οι κατασκηνώτριες πέρασαν ένα γεμάτο τρίωρο εντελώς δωρεάν – προσφορά της επιχείρησης.

Η κατασκηνωτική περίοδος έκλεισε με εορταστική εκδήλωση. Μέσα από αυτήν, τα παιδιά ανάδειξαν το γόνιμο δημιουργικό τους πνεύμα με τα θεατρικά (σοβαρό και εύθυμο), τους παραδοσιακούς χορούς και τα δροσερά τραγούδια τους. Μετέδωσαν έτσι τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους στους προσκεκλημένους θεατές. Με την παρουσία τους, μας τίμησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ελλογιμώτατος κ. Ανδρεάδης Σεβαστιανός, Διευθυντής του Ιδρύματος των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με αγάπη Χριστού, με πνεύμα ενότητος, ομαδικότητος και συνεργασίας τα χαρούμενα πρόσωπα και οι μελωδικές φωνές των παιδιών ακτινοβόλησαν στο όμορφο κατασκηνωτικό τοπίο, που αντιφέγγισε για λίγο το κάλλος των αστεριών του ουρανού. Είναι βέβαιο, πως οι κατασκηνωτικές φιλίες και εμπειρίες θα μείνουν ανεξίτηλες στις αγνές ψυχές των παιδιών που κατά την ημέρα του αποχωρισμού από την κατασκήνωση – με δάκρυα στα μάτια -  μετρούσαν τις ημέρες για την επόμενο κατασκηνωτικό καλοκαίρι.

Μακάρι ο Θεός να ευλογεί αυτό το έργο και να το συνεχίζει για χρόνια πολλά... Για χρόνια όμορφα κατασκηνωτικά... Για χρόνια, που θα φωτίζουν το βιτρώ της ψυχής μας!


Αρχιμ. Ιωαννίκιος Δ. Γιαννόπουλος
Δ/ντής Γραφείου Νεότητος,
Πνευματικός Υπεύθυνος Κατασκηνώσεων,
Ιεροκήρυξ

Ομαδικές φωτογραφίες

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε περισσότερες!

Γιορτή γονέων

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε περισσότερες!

Τελευταία βραδιά

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε περισσότερες!

Αναχώρηση

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε περισσότερες!

Δείτε ακόμη περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ του Facebook!

Στην κατασκήνωση διακόνησαν οι:

1. Εκ των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως:

π. Δημήτριος Παναγακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Τομέως Τροφοδοσίας και Υποδομής,
π. Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, Συντονιστής Προμηθειών Τροφοδοσίας στον τομέα της πόλεως,
π. Δημήτριος Δεστούνης, Υπεύθυνος Τροφοδοσίας Α΄ κατασκηνωτικής περιόδου,
π. Παναγιώτης Κολοκώτσιος, Μέλος Τομέως Τροφοδοσίας Α΄ κατ.περιόδου και υπεύθυνος του λατρευτικού προγράμματος,
π. Ιγνάτιος Μιλτιάδου, βραδυνή εορταστική ψυχαγωγία,
π. Αναστάσιος Μπαστούνης, λειτουργός, μέλος του Γραφείου Νεότητος,
π. Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομιλητής επι του αντιαιρετικού θέματος:  «το Ισλάμ»,
π. Νικόλαος Κουτούζος, εποπτεία λογιστικής διαδικασίας, λειτουργός,
π. Σταμάτιος Καλημέρης, συντονιστής αναχώρησης και μεταφοράς παιδιών προς την κατασκήνωση,
π. Σωκράτης Παπαγεωργίου, συντονιστής μετακίνησης γονέων κατά την εορτή λήξεως,
π. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος, λειτουργός.

2. Εκ των στελεχών οι:

Νταλιάνη Μαρία, Αρχηγός,
Βουβάκη Ελένη, Πετρή Ασπασία και Στόκου Ελένη, Υπαρχηγοί,
Ευαγγελία Μπάκα, Παυλίδου Μαρίζα Συντονίστρια,
Σαμψούλη Μαρία, Γιαννοπούλου-Πουλαντζακίδου Μαρία, Επιτελάρχισσες
Καπαή-Τσιαχρή Ειρήνη, θεατρολόγος,
Σοφία Μπουρλάκη, μουσικός,
Τουρούτσικα Παναγιώτα, Γιαννοπούλου-Τσικρικά Διονυσία, ιατροί
Ψυλλάκη Κυριακή, Καζίλα Θεοδοσία, Κανελλάκη Αναστασία, Τσιαχρή Όλγα, Χριστοφίδη Βασιλική, Πάλλη Ειρήνη, Καραβία Λαμπρινή, Τσέμπογλου Παρασκευή, Δρεττάκη Νικολέττα, Φωτοπούλου Μαρία, Αγγελοπούλου Ευαγγελία, Φωτοπούλου Ιωάννα, Πέρρη-Λιούϊς Χριστίνα, Δεσύλλα Εμμανουέλα, Παπαμήτρου Μαρία, Κουκούλη Παναγιώτα, Καραβανά Νίκη, Στρατηγάκη Αντωνία, Ζιωτοπούλου Ευαγγελία, Ζερβού Άννα, Πουλαντζακίδου Αικατερίνη, Αγγελάτου Αναστασία, Μητροπούλου Μαρία, Κούτρη Άννα-Μαρία, Λούπου Χαρούλα, Λούπου Ελένη, ομαδάρχισσες,
Αλβέρτη Μαρία, διαχειρίστρια,
Μυτάκης Στυλιανός, προμηθευτής,
Λαμπράκης Βασίλειος, οδηγός

3. Εκ των εθελοντριών μας οι:

Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Δεστούνη, συντονίστρια εθελοντριών,
Από τον Ι.Ναό Αγίας Βαρβάρας Ιλίου:
Παρασκευοπούλου Νίκη, Τζανάκη Εἰρήνη, Ράπατα Παρασκευή
Από τον Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών:
Στάση Μαρία, Πούλου Γεωργία, Τριανταφύλλου Μαρία
Από τον Ι.Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Καματερού:
Πρεσβυτέρα Αντύπα-Καλημέρη Πηγή, Οικονόμου Αθηνά
Ακόμα οι:  Βασιλακάκη Βικτωρία (Ι. Ναός Παναγίας Γρηγορούσας Ζεφυρίου),  Πάτρα Μαρία (Ι.Ν.Προφήτου Ηλιού Πετρουπόλεως), Λόη Μαρία (Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Ἰλίου).

4. Και το βοηθητικό προσωπικό:

Αλεξόπουλος Παναγιώτης, μάγειρας
Παπαδάτος Πέτρος, βοηθός μαγείρου,
Πλέτσα-Μανσόλα Καλλιρόη, λαντζέρισσα,
Λιανού Χρυσούλα, καθαρίστρια,
Χαραλάμπους Ουρανία, νοσηλεύτρια,
Μακρή Αγγελίνα, ναυαγοσώστρια.