Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Α' Ιερατική Σύναξη έτους 2012-2013

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην Α' Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου για το έτος 2012-2013.

Ο κ. Δανιήλ ανέπτυξε στην εισήγησή του με σαφήνεια, επιστημονική επάρκεια αλλά κυρίως με διαυγές εμπειρικό βίωμα ειδικά κανονικά ζητήματα και ζητήματα τυπικού που αφορούν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τους ιερείς. Σκοπός ήταν η επιμόρφωση των ιερέων ώστε να εξαλειφθούν παλαιές, λανθασμένες συνήθειες, οι οποίες κινδυνεύουν να αλλοιώσουν τα συμβαίνοντα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η μελέτη των χειρογράφων και των Πατέρων είναι τα εφόδια του ιερέως, ο οποίος πρέπει να ανατρέχει σε αυτά για να βρίσκει απαντήσεις στα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει κατά την τέλεση του μυστηρίου, τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Δανιήλ.

Η Θεία Λειτουργία δεν είναι θέατρο εντυπωσιασμού και περιττών κινήσεων αλλά μία ακολουθία παραδεδομένων από τους Πατέρες συμβαινόντων, τα οποία επιτελεί μεν ο κλήρος αλλά συμμετέχει ενεργά ο λαός. Κάθε τι έχει το νόημά του μέσα στη Θεία Λειτουργία και η απρόσεκτη τήρησή της μπορεί να οδηγεί στην αταξία και την αλλοίωση των νοημάτων της. Επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ομοιομορφία στα «αμετάβλητα» στοιχεία της Θείας Λειτουργίας και των ακολουθιών γενικότερα.

Ο Θεός έδωσε σπουδαία εξουσία στους ιερείς, οι οποίοι με τα ίδια τους τα χέρια ευλογούν και αγιάζουν. Γι' αυτό και οι πιστοί ασπάζονται το χέρι του ιερέως. Γιατί αν και ανάξιο, έχει την Θεία Χάρη να μεταδίδει τον Αγιασμό στο λαό του Θεού.

Στο τέλος της άκρως ενδιαφέρουσας εισηγήσεως, ο κ. Δανιήλ απάντησε για πολλή ώρα σε όλες τις ερωτήσεις των ιερέων, μηδέ μίας εξαιρουμένης. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του σε ιερέα της Μητροπόλεώς μας, για το ποια πρέπει να είναι η στάση του ιερέως κατά τη μεταβολή των Τιμίων Δώρων. Πρέπει να είναι γονατιστός ή όρθιος; Ανέφερε ένα περιστατικό από τη ζωή του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον αυτοκράτορα Ουάλη, που είχε ασπαστεί την αίρεση του Αρειανισμού. Θέλοντας να πείσει ο αυτοκράτορας τον Άγιο, μετέβη ο ίδιος ο αυτοκράτορας στον Μεγάλο Βασίλειο και εισήλθε στον ναό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Τότε είδε τον Μεγάλο Βασίλειο «ακλινή» (όρθιο) να αναπέμπει τις δεήσεις αλλά με πνεύμα ταπεινό, τόσο που όλο το εκκλησίασμα συμμετείχε, όρθιο κι εκείνο, στη Θεία Λειτουργία. Τα συμβαίνοντα εξέπληξαν τόσο τον αυτοκράτορα, ο οποίος έπεσε λιπόθυμος, όταν ο Άγιος αρνήθηκε να προσκομίσει το πρόσφορο που του έφερε, καθώς ήταν αιρετικός.

Μέσα από τέτοια παραδείγματα και μέσα από πατερικές παραπομπές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ ολοκλήρωσε την εισήγησή του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ευχαρίστησε τον κ. Δανιήλ εγκαρδίως.

Η Ιερατική Σύναξη έγινε στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ιδρύματος Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Νοητική Υστέρηση «Η Θεοτόκος», στο Ίλιον.